Gurkmeja och honung mot ledsmärta

Utöver att bekämpa förlust av bendensitet och minska inflammation kan både gurkmeja och honung stärka ditt immunförsvar.
Gurkmeja och honung mot ledsmärta
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Experter inom naturmedicin hävdar att den enkla kombinationen av gurkmeja och honung är ovärderlig. Tillsammans utgör de en behandling som är full av antioxidanter, vitaminer och enzymer som kan minska inflammation.

Om du lider av ledsmärta eller förlust av bendensitet kan du från och med idag testa den här fantastiska kombinationen som en del i din vanliga diet.

Till skillnad från enstaka smärtstillare, antibiotika och andra läkemedel som minskar inflammation eller motverkar infektioner har konsumtion av gurkmeja och honung inte några negativa bieffekter.

De påverkar inte heller din lever eller den naturliga floran i tarmarna.

I dagens artikel vill vi berätta om de fantastiska fördelarna med dessa två naturliga ingredienser, som alltid bör finnas i huset.

Gurkmeja och honung – en uråldrig behandling mot ledsmärta

Lindra-ledsmärta

Bara en matsked gurkmeja och honung om dagen kan ha fantastiska fördelar för hälsan. Trots det är det viktigt att förstå att de med artrit eller osteoartrit måste vara konsekventa med behandlingen och ta den i minst två veckor i sträck för att se fördelarna.

Det må vara sant att gurkmeja kommer från asiatiska länder, men idag kan du hitta den nästan var som helst. Det har även genomförts många studier som stödjer de medicinska egenskaperna och fördelarna med gurkmeja, som kan behandla en rad olika krämpor.

 • Enligt en studie som publicerades år 2000 av Department of Molecular Biology vid University of Granada (Spanien) kan gurkmeja naturligt och effektivt bekämpa bakterier som attackerar kroppen.
 • Det har ända tills idag utförts många studier för att fastslå hur stor den dagliga dosen av gurkmeja bör vara för att bekämpa ansamlingen av proteinet vid namn beta-amyloid, som med tiden omvandlas till plack och associeras med degenerativa sjukdomar.
 • Tack vare sitt höga antioxidantinnehåll är gurkmeja starkt rekommenderat som en naturlig behandling mot inflammation samt förebyggande av demens och Alzheimers.

Låt oss ta en titt på vad du kan få när du kombinerar lite honung med gurkmeja.

En antiinflammatorisk behandling

 • Gurkmeja kombinerat med honung förebygger utsläppet av eikosanoider – beståndsdelar som utlöser inflammation och främjar ansamling av prostaglandiner.
 • Både honung och gurkmeja är naturligt effektiva i att förebygga förlust av bendensitet. De kontrollerar utsläppet av vissa proteiner som kopplats till inflammation och som kan bryta ner både själva benet såväl som brosket omkring det.
 • En av de viktigaste fördelarna med både gurkmeja och honung är att de agerar på ett liknande sätt som många läkemedel – både steroidbaserade och icke-steroider.
 • Både honung och gurkmeja minskar histaminproduktionen i kroppen och höjer dina naturliga kortisolnivåer för att bekämpa inflammationer utan några negativa bieffekter.
Honung-och-gurkmeja

Stärker ditt immunförsvar

Det viktiga med att behandla problem som artrit och osteoartrit är förmågan att bekämpa patogener. De visar sig när lederna inflammeras.

När du har ett starkt och friskt immunförsvar blir det lättare att hantera smärtan. Något som annars kan begränsa hur mycket du tar dig an om dagarna.

Det är dock fortfarande viktigt att komma ihåg att dessa åkommor inte har något botemedel. Vad du vill ha ut av den här typen av behandling är att förbättra din livskvalitet. Något så enkelt som att äta honung och gurkmeja kan faktiskt hjälpa.

 • Gurkmeja är rik på antioxidanter och vitaminerna C och E, som förbättrar din kropps naturliga försvar.
 • Enligt en studie av forskare vid University of Copenhagen (Danmark) innehåller gurkmeja en antimikrobiell peptid vid namn CAMP, som hjälper ditt immunförsvar att bekämpa diverse bakterier, virus och svamp utan att ha stött på dem tidigare.
 • Honung är i sin tur en naturlig antibiotika som har använts i flera sekel för att stärka immunförsvaret och hantera många sjukdomar.

Som vi antydde ovan är dock behandlingen bara effektiv om du är konsekvent med den.

Hur du gör kuren med honung och gurkmeja

Gurkmeja-och-honung

Ingredienser

 • 100 g honung
 • 1 matsked gurkmeja

Tillbehör

 • 1 glasburk med lock

Beredning

 • Det viktigaste är att du köper den renaste och naturligaste honungen du har tillgång till. Ibland är varianterna du hittar i matbutiken fulla av tillsatt socker.
 • Om möjligt ska du köpa din honung direkt från en biodlare.
 • Behandlingen är så enkel den kan bli. Häll bara den rena honungen i glasburken och tillsätt sedan gurkmejan. Rör om tills de har blandats ordentligt och ta en matsked varje morgon.

Om du tar blodförtunnande läkemedel är det bäst att först prata med läkare innan du börjar äta gurkmeja.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.