6 frukter som hjälper dig att gå ner i vikt lättare

Utöver att hjälpa dig att gå ner i vikt kan bananer vara till stor hjälp för att förebygga kramper och förbättra din prestationsförmåga när du ägnar dig åt fysiska aktiviteter.
6 frukter som hjälper dig att gå ner i vikt lättare
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Kämpar du med att bli av med extrakilona och vet inte vad du ska göra? Då har du hittat rätt! Vi ska idag utforska vilka frukter som hjälper dig att gå ner i vikt lättare.

Det bästa är att de är så goda att du inte kommer ha några problem att äta dem varje dag. Frukt innehåller dessutom essentiella vitaminer och mineraler, fibrer och andra viktiga näringsämnen.

1. Vattenmelon

Fördelar med vattenmelon

Vattenmelon har en tendens att avfärdas på grund av sitt höga sockerinnehåll, men det är en av de frukter som hjälper dig att gå ner i vikt lättare eftersom den till 90% består av vatten.

 • Tack vare sitt innehåll av arginin kan vattenmelon hjälpa dig att bränna fett snabbare och minskar dessutom mängden förvarat fett.
 • En portion på 100 gram innehåller endast 30 kalorier och gör dig mätt ganska länge.

För att inte blodsockret ska skjuta i höjden rekommenderar vi att du äter vattenmelon ihop med ett magert protein. Den bästa tidpunkten att äta vattenmelon är mellan måltider för att hålla suget borta.

2. Citron

Vatten med citron

Den andra av våra frukter som hjälper dig att gå ner i vikt är billig och lätt att inkludera i kosten.

Kom ihåg att det bästa sättet att gå ner i vikt och undvika att den kommer tillbaka är att bli av med gifter och hålla lever- och matsmältningssystemet vid god hälsa.

Ett sätt att göra det är att dricka färsk citronsaft. Det hjälper dig att rensa och avgifta kroppen tack vare sitt höga innehåll av riboflavin, vitamin B och C samt mineraler som fosfor och magnesium.

Prova följande recept för att lättare bli av med vikten.

Ingredienser

 • Saften från 1/2 citron
 • 200 ml varmt vatten

Beredning

 • Blanda ingredienserna och drick varje morgon.

3. Äpple

Ett äpple om dagen

Äpplen är populära eftersom de är praktiska. De är lätta att äta som mellanmål och du behöver inte skala dem. De är dessutom rika på fibrer och har väldigt högt vatteninnehåll.

Av dessa anledningar hjälper de dig att känna dig mätt utan att äta massor av kalorier, och de är en av de frukter som hjälper dig att gå ner i vikt.

Gröna äpplen har flest typer av polyfenoler och fibrer, som stärker den fördelaktiga tarmfloran. Vi rekommenderar att du äter ett äpple om dagen.

Du kan lägga till dem i smoothies, ta med i ryggsäcken som mellanmål eller tillaga med havregryn och grönsaker till middag.

4. Blåbär

Färska blåbär

Det är sant att i princip alla bär är bra för din hälsa, men blåbär är bäst för att underlätta viktnedgång.

 • 240 ml blåbär innehåller bara 83 kalorier. De hjälper till att minska fett genom att höja ämnesomsättningen, såväl som att bränna kalorier effektivt.
 • De är rika på fibrer som kommer göra dig mätt.
 • De är dessutom till fördel för ditt minne och dina kolesterolnivåer.

Det finns många sätt att äta blåbär: som de är, i smoothies eller i juicer. Även om det finns tillskott med blåbär rekommenderar vi att äta dem färska.

5. Banan

Bananer är rika i kalium

En banan har 108 kalorier och nästan 18 gram kolhydrater. Bananer är rika på enzymer som snabbar upp din ämnesomsättning genom att minska tiden dina tarmar kräver för att smälta maten du äter.

De innehåller vitamin B6, vilket hjälper till att kontrollera blodsockernivåerna. De hjälper också kroppen att hålla sig frisk efter träning.

Du kan dessutom använda dem för att förebygga muskelkramper och reglera blodtryck.

6. Grapefrukt

Uppskuren blodgrape

Att äta en halv grapefrukt innan varje måltid kan hjälpa till att sänka insulinnivåerna. Grapefrukt är utmärkt för att behålla vätskebalansen och bli mätt tack vare de stora mängderna vatten.

De är också en bra källa till protein, vitamin C, folsyra och kalium. En hel grapefrukt innehåller runt 104 kalorier och är ett utmärkt tillskott till varje frukost.

Utöver att njuta av själva frukten kan du även använda eterisk grapefruktolja samt extrakt från grapefruktfrön.

Tips för att dra nytta av frukter som hjälper dig att gå ner i vikt

 • Välj naturlig och färsk frukt.
 • Undvik att kombinera dem med ingredienser som är rika på socker eller kolhydrater, såsom choklad eller grädde.
 • Om du vill tillföra lite extra smak kan du äta dem med yoghurt.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Organización Mundial de la Salud. (2015). OMS | Obesidad y sobrepeso. 311. https://doi.org/http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/es/
 • Secretaría de Salud. (2012). Prevención, Diagnóstico y Tratamiento del Sobrepeso y la Obesidad Exógena. Guias de Práctica Clínica, Actualización 2012.
 • Sánchez-Castillo, C. (2004). Epidemiología de la obesidad. Gac Med Mex.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.