Ge kaffesump till dina växter
Det är inte alla som känner till att man kan använda kaffesump i trädgården. Men många har också insett fördelarna med att kaffesump till sina växter och det är därför något som blir alltmer populärt i trädgårdsarbete eftersom det är en naturlig och hållbar komponent.
Kaffesump är till exempel lämpligt för markvård, gödning av växter och även skadedjursbekämpning. Hur man använder det bestäms av trädgårdsmästarens mål. Vi ska berätta om de olika fördelarna och användningsområdena i den här artikeln.
Fördelarna med kaffesump till dina växter
Lite har sagts om fördelarna som kaffe ger på andra områden än det kulinariska. Det är känt för att vara ett diuretikum tack vare dess klorogena syror och kaliumsalter; det är också populärt i personlig vård, och ingår i alltifrån schampon, serum och krämer till andra skönhetsprodukter. För att få hemmet att lukta gott är kaffe också en stjärna tack vare dess förmåga att absorbera lukter.
Till alla dessa användningsområden kan du nu också lägga till användbarheten av resterna från ditt kaffedrickande till din trädgårdstomt. Kaffesump fungerar utmärkt som organiskt material för jorden och hjälper dina växter att frodas. Det innehåller dessutom kväve, fosfor och magnesium; mikronäringsämnen som kan användas för sura jordar.
Även om vi fortfarande behöver ytterligare forskning för att stödja effektiviteten av kaffesump på växter, är det många som använder det för att stöta bort skadedjur och svampar i prydnadväxter samt gurka, spenat och tomatgrödor, till exempel.
Men det finns också en relevant varninge i en artikel publicerad av Servicultura Urbana och Ecologización Urbana. Denna lyfter fram de kontraproduktiva effekterna av detta ämne på vissa specifika trädgårdsväxter som visar på negativa reaktioner vid gödsling med kaffesump. Följande är några av dem:
- Violer
- Purjolök
- Rädisor
- Solrosor
- Broccoli
Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa denna: Humusämnen: egenskaper och fördelar för växtligheten
Så använder du kaffesump för dina växter
Kaffesump är användbart som gödningsmedel för dina växter, särskilt om du kombinerar det med torkade löv och rester från grönsaker, frukt eller äggskal. Blanda bara ingredienserna och lägg dem i växtens kruka eller direkt i jorden.
Om du är tveksam till om du kan använda det för en viss växt, kan du kontakta en specialist på en plantskola eller växtbutik för att fråga huruvida arten i fråga kan tolerera ämnet. Men nästan alla grönsaker är kompatibla med kaffe; därför sticker dess funktionalitet ut i följande aspekter:
Skadedjurs- och ogräsavvisande
Sniglar undviker kaffe, så därför är de mindre benägna att närma sig dina växter om du använder kaffesump. Likaså hindrar koffeinets egenskaper tillväxten av oönskade ogräs.
Håll jorden fräsch och med en barriär skapad med malet kaffe i områden som är mest utsatta för ogrästillväxt.
Gödsla dina växter med nymalet kaffe
Även om det är lite dyrt, är faktiskt också nymalet kaffe ett utmärkt gödningsmedel. Metoden går ut på att man breder ut ett tunt lager av malet kaffe och låter det göra sitt jobb.
Det är dock ingen bra idé att gödsla arter som precis håller på att gro eller för nyplanterade områden, eftersom koffein kan skada växten under dess allelopatiska process.
Ett annat sätt att gödsla med malet kaffe är att blanda 5 dl pulver med 5 liter vatten, låta det stå över natten och spraya växterna nästa dag.
Markens pH-reglering
CIENCIA UNEMI har i ett experiment utvärderat den kemiska och fysikaliska kvaliteten hos en kompost beredd med kaffesump. Blandningen erhöll det högsta intervallet för luftningsporositet och total porositet jämfört med andra komposter vars bas var trädgårdsavfall. Gällande pH, elektrisk ledningsförmåga och kol-kväve-förhållandet hölls kaffesumpen inom de justerade intervallen.
Mat för maskarna
Maskar tycker om kaffe som mat. Detta visas i en publikation av Ground to Ground, som hänvisar till det faktum att detta organiska material i det övre lagret av en fuktig jord “lockar” maskarna att äta andra rester, tills de kommer fram till platsen där kaffet finns. Denna form av maskkompost är mycket fördelaktig för växter.
Kompost
University of Arizona visar i en publikation att kaffets fina konsistens är idealisk för att bilda en kompost gynnsam mot fukt och luftrörelser. Institutionens rekommendation är att skapa ett lager på 2,5 cm och förstärka det med ytterligare ett lager flis som är max 10 cm.
En passande teknik är att sprida det malda kaffet på toppen och sedan kratta jorden så att jorden blir jämn. Således tar jorden lättare emot vatten och koffeinet täcker hela utrymmet utan att ligga koncentrerat på någon plats.
Det främjar rotbildning
Optimala koncentrationer av koffein kan påskynda rottillväxt. Detta visas av BIO Web de Congresos, som rekommenderar en täthet på max 0,1 %, eftersom en tjockare täthet har en negativ effekt på växtvävnader, saktar ner rotbildningen, fördröjer skottutvecklingen och leder till vävnadsnekros.
Gillar du den här artikeln? Vi tror att du kanske också vill läsa: Hur man skapar ett ekologiskt trädgårdsland – även i stan
Om du har husdjur, var försiktig med att använda kaffesump till dina växter
Kaffesump är ett lämpligt alternativ för att sköta vissa arter, med tanke på dess naturliga kvaliteter. Det är dock tillrådligt att du vet hur du använder den här produkten på rätt sätt för din trädgård, för om du har husdjur kan det nämligen också påverka dem.
Till exempel visar Affinty Foundation att höga halter av koffein kan berusa hundar och katter som får i sig den behandlade jorden. Enligt GrowVeg är det också svårt att uppskatta hur stor dos som kan orsaka förgiftning hos djur, eftersom mängden kaffesump varierar.
Med tanke på hur nyfikna husdjur kan vara, föreslår experter att gräva ner så mycket av kaffet som möjligt och kamouflera och blanda det väl med resten av komposten.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
Blanco, Y., (2006). La utilización de la alelopatía y sus efectos en diferentes cultivos agrícolas. Cultivos Tropicales, 27(3),5-16. https://www.redalyc.org/pdf/1932/193215825001.pdf
Hendry, H. (2018). Una guía de sentido común para usar café molido en el jardín. GrowVeg. https://www.growveg.com/guides/a-common-sense-guide-to-using-coffee-grounds-in-the-garden/
Muratova, S., Papikhin, R., Khoroshkova, Y. (2020). El efecto de la cafeína en un medio nutritivo sobre la rizogénesis de las plantas del género Rubus. BIO Web de Congresos, 23(03013). https://www.bio-conferences.org/articles/bioconf/full_html/2020/07/bioconf_plamic2020_03013/bioconf_plamic2020_03013.html
Redacción Fundación Affinity. Alimentos tan deliciosos como tóxicos para perros y gatos. Fundación Affinity. https://www.fundacion-affinity.org/perros-gatos-y-personas/tengo-un-animal-de-compania/alimentos-tan-deliciosos-como-toxicos#:~:text=Y%20es%20que%20el%20caf%C3%A9,un%20colapso%20o%20la%20muerte.
Rivas-Nichorzon, M., & Silva-Acuña, R. (2020). Calidad Calidad física y química de tres compost, elaborados con residuos de jardinería, pergamino de café y bora (Eichhornia Crassipes). Ciencia UNEMI, 13(32), 87–100. https://doi.org/10.29076/issn.2528-7737vol13iss32.2020pp87-100p
Sarah J. Hardgrove, Stephen J. Livesley. (2016). La aplicación de posos de café usados directamente a los suelos de agricultura urbana reduce en gran medida el crecimiento de las plantas. Servicultura Urbana y Ecologización Urbana, 18, 1-16. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1618866716300103#!
Schalau, J. (2018). Usar posos de café en el jardín. Universidad de Arizona. https://extension.arizona.edu/using-coffee-grounds-garden#:~:text=in%20thick%20layers.-,Dr.,organic%20mulch%20like%20wood%20chips.
Shanegenziuk. (2012). Algunos pros y contras de la cría de gusanos. Ground to Ground. https://groundtoground.org/2012/05/06/some-dos-and-donts-of-worm-farming/