Försöker du gå ner i vikt? 6 drycker du bör undvika

6 drycker du bör undvika för att kunna gå ner i vikt utan problem. Att öka ditt intag av vatten och naturliga drycker är det bästa sättet att hålla vätske- och energibalansen.
Försöker du gå ner i vikt? 6 drycker du bör undvika

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att följa en kontrollerad kost med så lite fetter och socker som möjligt är det bästa sättet att gå ner i vikt. Men det finns också drycker du bör undvika, eftersom de kan leda till problem med ämnesomsättningen och försvåra viktnedgång.

Dryckernas höga kaloriinnehåll och många tillsatser tenderar att samlas i cellerna. Det genererar inflammation och gör det svårare att ämnesomsätta fetter. Det är därför vi presenterar 6 drycker du bör undvika när du vill gå ner i vikt, samt berättar hur du ersätter dem med nyttigare alternativ.

Drycker du bör undvika

1. Sportdrycker

Drycker du bör undvika: sportdryck

Sportdryckerna du hittar i matbutiker används för att ersätta vätskor och mineralsalter som kroppen förlorar under intensiv träning. Bara atleter och folk som ägnar sig åt väldigt krävande uppgifter bordet dricka dem regelbundet. De är för rika på kalorier för andra. Socker, natrium och andra tillsatser i dessa drycker kan vara kontraproduktiva om du inte tränar tillräckligt mycket för att bränna dem.

2. Läsk – Drycker du bör undvika

Läskedryckerna som säljs i butiker är några av de värsta fienderna för folk som försöker tappa kilon. Detta är även fallet för drycker som märks som “light” eller “kalorifria”. Dessa innehåller fruktos, majssirap och andra raffinerade sockerprodukter. När du dricker dem regelbundet kan de ge problem med ämnesomsättningen och andra kardiovaskulära problem. Dessa drycker bör undvikas! Varje burk innehåller motsvarande 3-4 matskedar socker eller 120 kalorier.

3. Skummjölk

kvinna-som-dricker-mjölk

Skummjölk kan verka som ett bra alternativ eftersom det har mindre fett än vanlig mjölk. Men det innehåller fortfarande en avsevärd mängd kalorier. Problemet kan bli ännu värre för de som är laktosintoleranta, eftersom det ökar inflammation i deras kroppsvävnader. Det är därför bäst att hitta ett alternativ med färre kalorier, såsom mandel- eller rismjölk.

4. Fruktjuicer med tillsatt socker

Naturliga fruktjuicer kan vara ett bra tillskott till din diet. De ger kroppen viktiga näringsämnen som hjälper till att förbättra hälsan och främjar viktnedgång. Det är dock viktigt att komma ihåg att juicer gjorda med raffinerat socker har färre hälsosamma egenskaper. De innehåller fler kalorier och färre näringsämnen.

Både kommersiella produkter och hemgjorda juicerecept förlorar fibrer och vitaminer när du tillsätter sötningsmedel. Det är därför bäst att pressa juice med 100% ekologiska frukter och grönsaker, samt undvika konstgjorda tillsatser.

5. Iste

kanna-med-iste

Iste marknadsförs ofta som ett hälsosamt alternativ. Men det iste du hittar i restauranger och matbutiker är inte ett bra val för de som bantar. De må vara gjorda med växt- och fruktextrakt, men deras sockerinnehåll kan vara likvärdigt med läskedrycker. Det mest alarmerande är att en enda flaska kan innehålla upp till 175 kalorier. Plus motsvarande tio teskedar socker.

6. Energidrycker

Allt fler dricker energidrycker. Inte bara för att de laddar om kroppen när du känner dig trött, utan också för att de förbättrar prestationsförmågan i vissa aktiviteter. Problemet är att regelbunden konsumtion kan påverka din metaboliska funktion.

Det i sig kan leda till problem med vikt och diabetes, trots ovannämnda egenskaper. Koffeinet och sockret stör dessa processer direkt. De saktar ner din kropps funktioner samtidigt som andra system påverkas.

Det är därför tur att de är enkla att ersätta med smoothies och energirika livsmedel som ger samma effekter i kroppen.

Dricker du någon av dessa drycker? Om så är fallet bör du undvika dessa drycker för att kunna gå ner i vikt utan problem. Att öka ditt intag av vatten och naturliga drycker är det bästa sättet att hålla vätske- och energibalansen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lobach AR, Roberts A, Rowland IR. Assessing the in vivo data on low/no-calorie sweeteners and the gut microbiota. Food Chem Toxicol. 2019 Feb;124:385-399.
  • Reid IR. Vitamin D Effect on Bone Mineral Density and Fractures. Endocrinol Metab Clin North Am. 2017 Dec;46(4):935-945
  • Freeman CR, Zehra A, Ramirez V, Wiers CE, Volkow ND, Wang GJ. Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Front Biosci (Landmark Ed). 2018 Jun 1;23:2255-2266.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.