7 energirika livsmedel du inte borde missa

Är du trött? Har du problem med att hålla dig fokuserad och energisk? Upptäck sju fantastiska, hälsosamma livsmedel som inte bara kan höja dina energinivåer, utan även förbättra din hälsa rent generellt.
7 energirika livsmedel du inte borde missa

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att ha brist på energi i början av dagen eller kämpa med arbetet är ett väldigt vanligt problem. Du kanske inte får tillräckligt med vila, kanske lider av näringsbrister eller kanske leder en stillasittande livsstil. Då är det dags att du börjar inkludera följande energirika livsmedel i din kost.

Brist på energi underminerar dina fysiska och mentala förmågor. Det kan göra dig mindre produktiv och hindra dig från att göra vad du har på att-göra-listan. Vidare kan låg energi öka mängden stress och ångest. Av naturliga skäl leder det till andra negativa reaktioner som påverkar din livskvalitet.

Vissa må vända sig till energi- eller sportdrycker för att fixa det, men det har visat sig att för stor konsumtion kan vara skadligt och leda till viktuppgång.

Det är därför vi vill dela med oss av sju fantastiska energirika livsmedel som kan ge din kropp en extra skjuts när de äts regelbundet.

1. Nötter

Nötter och torkad frukt

Nötter är ett utmärkt exempel på energirika livsmedel. Det är inte bara för att de förbättrar både din fysiska och mentala prestationsförmåga, utan även för att de stoppar hungern och snabbar upp din ämnesomsättning.

Nötter är ett komplett livsmedel med avsevärda mängder kalorier och energi. Detta eftersom de är rika på högkvalitativt protein såväl som antioxidanter och essentiella fettsyror. Att äta en liten mängd naturliga nötter förbättrar din fysiska och mentala kapacitet, samt främjar utsöndringen av kemikalier som främjar ditt välmående.

2. Mörk choklad

Mörk choklad, bestående av minst 60% kakao, är ett utmärkt alternativ för att ge energi till kroppen och förbättra humöretDess essentiella fettsyror och kolhydrater tillhandahåller “bränsle” till kroppen för att förbättra koncentrationen och muskelstyrkan.

Vidare skyddar dess antioxidanter dina celler från de skadliga effekterna från fria radikaler. Det förebygger tidig försämring av dina organ. Mörk choklad har även en stimulerande och euforisk effekt som ökar din kropps produktion av serotonin och endorfiner, som även kallas för lyckohormonen.

3. Kokosolja

Kokosolja är nyttigt

Kokosolja består av fettsyror med medellånga kedjor som främjar ordentlig funktion hos din kropps huvudsakliga system.

Dess antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper reglerar din kropps vitala processer. Oljan hjälper dig att undvika kroniska åkommor i de kardiovaskulära systemet, nervsystemet och kognitiva systemet.

Den höga koncentrationen av vitaminer och mineraler i kokosolja förbättrar ditt immunförsvar, och skapar en skyddande barriär mot infektionssjukdomar. Vidare tillhandahåller kolhydraterna och de hälsosamma fetterna din kropp med energi, speciellt när du är fysiskt eller mentalt trött.

4. Honung

Honung innehåller mycket energi

Honung är känt för sina användningar inom medicin och kosmetika, men är också ett energirikt livsmedel som främjar hela kroppens välmående. De naturliga sockerarterna är lättsmälta, vilket optimerar din energiförbrukning och metaboliska aktivitet.

Det innehåller också kraftfulla matsmältningsenzymer och antioxidanter som, efter att de absorberats, hjälper din kropp att bli av med avfallsprodukter.

5. Vindruvor

Trots sitt låga kaloriinnehåll är vindruvor ett energirikt livsmedel tack vare sina naturliga sockerarter. När de kombineras med kraftfulla antioxidanter förbättrar det kroppens generella hälsa och minskar risken för att drabbas av sjukdomar.

6. Mango

Mangon är känd för sin goda smak och sina användningar i köket, men det är också ett energirikt livsmedel som kan ge många hälsofördelar. Mango innehåller avsevärda mängder vitamin C – en antioxidant som förbättrar ditt immunförsvar och din hud.

Det saktar även ned de skadliga effekterna från gifter och fria radikaler. Det hjälper till att förebygga tecken på åldrande i celler samt vissa sjukdomar. Mango innehåller vitamin E och järn, som båda behövs för att skydda våra vävnader, förbättra cirkulationen och bekämpa anemi.

7. Ägg är energirika livsmedel

En av anledningarna till varför folk äter ägg till frukost är att de ger kroppen energi så att den kan ta sig genom dagen utan problem. Detta tack vare de stora mängderna högkvalitativt protein i ägg. Det hjälper bland annat till att bygga muskelmassa och fysisk styrka.

Vidare har ägg gott om kolhydrater och essentiella fetter som förbättrar processerna som omvandlar din mat till energi. Så länge du äter dem med måtta hjälper ägg dig att stilla hungern och låter dig tappa vikt på ett nyttigt sätt.

Som du kan se är vår lista över energirika livsmedel enkel att inkludera i din kost på många olika sätt. Njut av dem varje dag för att se hur bra de är för dina energinivåer och din hälsa!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ried K., Fakler P., Stocks NP., Effect of cocoa on blood pressure. Cochrane Database Syst Rev, 2017.
  • Wallace TC., Health effects of coconut oil a narrative review of current evidence. J Am Coll Nutr, 2019. 38 (2): 97-107.
  • Xia N., Daiber A., Forstermann U., Li H., Antioxidant effects of resveratrol in the cardiovascular system. Br J Pharmacol, 2017. 174 (12): 1633-1646.
  • Carbajal, A. (2013). Manual de Nutrición y Dietética. Departamento de Nutrición. Facultad de Farmacia. Universidad Complutense de Madrid, 1–10. Retrieved from https://www.ucm.es/data/cont/docs/458-2013-07-24-cap-5-proteinas.pdf
  • Lopez, I. (2013). Nutricion. Nutrición Humana 1.120(Fernández), 1–51.
  • Melgarejo, M. (2004). El verdadero poder de las bebidas energéticas. Revista Enfasis Alimentación6, 6. Retrieved from http://www.nutrinfo.com/pagina/info/ene01-05.pdf

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.