7 överraskande fördelar med mango

En mango om dagen håller doktorn borta! Lär dig allt om de fantastiska fördelarna med denna goda och näringsrika tropiska frukt.
7 överraskande fördelar med mango

Skriven av Ekhiñe Graell

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Frukten Magifera indica, mer känd som mango, kommer från tropikerna. Den har dock nu spridit sig till världens alla hörn, så nu är vi fler som kan njuta av alla fantastiska fördelar med mango.

Det finns få smaker som är lika spännande, energigivande och goda som mango. De har en len konsistens och attraktiv färg.

Trots att det finns många olika typer av mango har alla en sak gemensamt: de har väldigt tjockt fruktkött och en stor kärna i mitten. De kommer även med otaliga fördelar för din hälsa.

Det är mer än bara en ingrediens att ha i sallader, smoothies och desserter. Vi pratar om en av de mest ätna och nyttigaste frukterna i världen.

Idag vill vi berätta om sju fantastiska fördelar med mango, som kommer få dig att vilja äta en varje dag. Är du redo att se med nya ögon på mango?

1. Minska hypertoni med en mango om dagen

Mango kan minska hypertoni

Den första fördelen med mango är att en halv frukt om dagen kan hjälpa människor med hypertoni. Mango är rik på kalium och magnesium, och dessa två mineraler är väldigt hjälpsamma för att balansera blodtrycket.

Denna fantastiska frukt har även vitaminer såsom riboflavin, vitamin B6, A, C, K och folsyra. Dessa kan hjälpa din hjärtrytm och tillföra både näringsämnen och syre till alla delar i kroppen.

Se till att även äta en balanserad kost.

2. Mango förbättrar din matsmältning

Det finns många fördelar med mango

Att äta mango varje dag kan även hjälpa din matsmältning. Det är framförallt sant om du har matsmältningsproblem eller halsbränna.

Mango har matsmältningsenzymer som gör två saker: de uppmuntrar absorptionen av livsmedel och hjälper till att hålla dig regelbunden.

Samtidigt är mango rik på bioaktiva beståndsdelar. Dessa är bland annat estrar, terpen och aldehyd, vilka bidrar till ett mer effektivt matsmältningssystem.

4. Ät mango om du lider av anemi

Ytterligare en av våra fördelar med mango är speciellt för folk med järnbrist – vilket är vanligt bland kvinnor. Riklig menstruation är vanligtvis en av orsakerna.

 • Om du märker att du drabbats av anemi ska du komma ihåg detta enkla råd: ät mango regelbundet för att öka mängden röda blodceller.
 • Deras höga halter av vitamin C hjälper dig även att “balansera” dina järnnivåer.
 • Näringsexperter rekommenderar att man äter mango när man är gravid. Detta eftersom de ger dig det extra järn du behöver då.
 • Samtidigt tillhandahåller de även folsyra. Det är väldigt viktigt för fostrets utveckling under graviditeten.

5. Fördelar med mango för benhälsan

Vitamin K är ett näringsämne som vi inte ger tillräckligt med uppmärksamhet. Det är dock oersättligt. Detta eftersom det hjälper till att stärka benen och även främjar blodets koagulering.

Om man har brist på vitamin K löper man högre risk att bryta ben, som till exempel i höfterna.

Man kan undvika det genom att äta en mango varje dag. De innehåller nämligen stora mängder vitamin K, vilket är viktigt för kalciumabsorptionen.

6. Mango hjälper hjärnhälsan

Mango har stora mängder vitamin B6. Detta näringsämne är viktigt för att underhålla och förbättra hjärnan.

Det är lätt att se resultaten. Vitaminet uppmuntrar kopplingen mellan neuroner och hjälper även med våra sömncykler.

Vitamin B6 förbättrar även minnet, koncentrationen och blodflödet till hjärnan.

7. Mango stärker våra försvar

Betakaroten är en kraftfull antioxidant

Mango och morötter har många saker gemensamt. Båda är rika på betakaroten – en kraftfull antioxidant. Det är även från denna de får sin orange eller gula färg.

 • Betakaroten är utmärkt för immunhälsan.
 • Det hjälper till att skydda kroppen från bakterier och gifter som vi omges av varje dag.

Att regelbundet dricka till exempel en mango- och morotssmoothie är en bra idé. Det ger dig stora mängder vitamin A.

 • Detta är en annan typ av antioxidant.
 • Vitamin A skyddar kroppen från fria radikaler som kan skada dess vävnader. Om de lämnas ostörda kan de orsaka åldrande i förtid.

Dessa fördelar med mango är bara några av de många anledningarna till varför frukten är ett så bra alternativ att lägga till i kosten.

De är inte bara goda, utan tillhandahåller även välmående och mättnad. De kan förbättra vår livskvalitet och ta hand om vår hälsa.

Visst låter de omöjliga att motstå?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Baraya YS, Wong KK, Yaacob NS. The Immunomodulatory Potential of Selected Bioactive Plant-Based Compounds in Breast Cancer: A Review. Anticancer Agents Med Chem. 2017;17(6):770-783. doi: 10.2174/1871520616666160817111242. PMID: 27539316.
 • Pullar JM., Carr AC., Vissers MCM., The roles of vitamin C in skin health. Nutrients, 2017.
 • Kennedy DA., B vitaminas and the brain: mechanisms, dose and efficacy. Nutrients, 2016.
 • Brouns F, Theuwissen E, Adam A, Bell M, Berger A, Mensink RP. Cholesterol-lowering properties of different pectin types in mildly hyper-cholesterolemic men and women. Eur J Clin Nutr. 2012 May;66(5):591-9. doi: 10.1038/ejcn.2011.208. Epub 2011 Dec 21. PMID: 22190137.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.