Du kommer aldrig se bananer på samma sätt

Bananer kan hjälpa oss mot depressioner vid exempelvis PMS. Bananer är även väldigt bra för att lugna nerverna då du känner dig stressad.
Du kommer aldrig se bananer på samma sätt

Senaste uppdateringen: 09 mars, 2019

Bananer är den typ av frukt som äts mest i hela världen, med tanke på att den är utsökt och har flera egenskaper som bör vara del av kosten hos varje person. Denna frukt är rik på kolhydrater och är en bra källa för vegetabilisk energi. Den består av tre typer av socker (fruktos, sackaros och glukos), har små mängder fett och stora mängder fibrer som hjälper till med upptaget.

Det rekommenderas speciellt att du inkluderar dem i barns kost. De rekommenderas även för personer som sportar och behöver mer energi. Utöver dessa fördelar finns det även många andra anledningar till att inkludera denna frukt i den dagliga kosten.

Vilka näringsämnen innehåller bananer?

  • Vitamin A, C, B1, B2, B6, B9 (folsyra) och E
  • Rika på fibrer
  • Mineraler som kalium, magnesium, kalcium, selen, zink och järn
  • Innehåller tryptofan, en viktig aminosyra
  • Kolhydrater, enkla och komplexa
  • Innehåller inte fett och har endast 105 kalorier

Vilka är fördelarna med bananer?

Banansmoothie

Även om många inte tror det så är bananer faktiskt ett jättebra livsmedel som har stora fördelar för din hälsa, både fysiska och mentala.

Kan motverka depression

I en nyligen utgiven undersökning visade det sig att personer som lider av depression känner sig bättre efter att de ätit en banan. Experterna anser att tryptofan, som kroppen omvandlar till serotonin, bidrar till denna fördel. Därför bör du nästa gång du känner dig deprimerad eller har PMS äta en banan för att lugna ner dig.

Bra för matsmältningssystemet

Smärta i magen

Om du äter banan kan detta motverka magsyra och skydda tarmslemhinnan. Det har visat sig att de skyddar mot gastrit och motverkar magsår. De kan hjälpa dig att överkomma magont och har även egenskaper som stimulerar matsmältningen.

Anemi

Personer som lider av anemi bör inkludera bananer i kosten för att återhämta sig. Bananer innehåller stora mängder järn som hjälper till med att skapa hemoglobin i blodet, något som motverkar anemi.

Reducerar högt blodtryck

Bananer är mycket bra för att motverka högt blodtryck då den har väldigt låga nivåer av natrium och höga nivåer av kalium. Om du äter en banan dagligen kan detta minska risken för en hjärtattack.

Bra för hjärnan

Bra för hjärnan

Det finns många studier som visat att bananer har en mycket positiv effekt på hjärnan och det har visat sig att studenter som äter banan på morgonen har lättare att koncentrera sig under dagen.

Förstoppning

Bananer är väldigt rika på fibrer och rekommenderas till personer som lider av förstoppning, då detta stimulerar tarmrörelserna utan att du behöver använda laxermedel.

Nerverna

Då bananer har höga nivåer av vitamin B används det ofta för att lugna nervsystemet, speciellt då du känner dig stressad eller har ångest. Ifall du går igenom något av detta bör du tänka på att äta bananer som mellanmål.

Idealisk för frisk hy

En mask med banan

Bananer är väldigt bra för att ta hand om och bevara din huds hälsa. Detta livsmedel är idealiskt för att reducera rynkor och infektioner och återställer huden samt gör den mjuk. Både fruktköttet och skalet kan användas för att motverka tidiga rynkor. Detta livsmedel har fuktgivande egenskaper för hyn, och du kan därför använda bananer för att motverka påsar under ögonen och rynkor.

Då bananer har höga nivåer av kalium kan de hjälpa dig att lindra akne och torr hud. Kalium hjälper till att stabilisera vätskenivåerna och motverkar infektioner.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.