Denna fantastiska växt kan förnya levern

Desmodium har förmågan att normalisera enzymnivåerna i levern och slappna av muskelvävnad, vilket underlättar förnyelse.
Denna fantastiska växt kan förnya levern

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Dess namn är lite svårt att uttala, men dess egenskaper är verkligen mirakulösa. Den kallas Desmodium adscendens och växer under palmerna i fuktiga områden runt ekvatorn i Afrika. I den här artikeln får du lära dig mer om denna växt och hur den kan hjälpa dig att förnya levern.

Så fungerar din lever

Innan vi introducerar denna otroliga leverförnyande växt bör vi först prata lite om levern och dess funktioner. Levern arbetar oavbrutet för att hålla oss friska och levande, reglera kroppen och rensa ut giftiga ämnen. Den syntetiserar proteiner och filtrerar bort skadliga ämnen som vi fått i oss via mat och dryck.

Levern är det största och mest komplexa inre organet i människokroppen. Den utför över 500 funktioner i samarbete med gallblåsan, och är ansvarig för att reglera ämnesomsättningen, absorbera vitaminer, kontrollera hormoner och mycket mer.

Leverns position i kroppen


Levern har förmågan att förnya sig själv om den får rätt byggstenar. Den kan återväxa efter att delvis ha försämrats på grund av sjukdom eller skada. För att detta ska ske måste dock minst 25% av levern vara frisk.

Dessutom är den extremt känslig och urartar snabbare än något annat organ. Konsumtion av alkohol eller för mycket fett samt vissa sjukdomar eller metabola tillstånd kan försämra levern, så att den inte längre kan sköta sitt jobb fullt ut.

Desmodium adscendens – växten som gör underverk för levern

Örtmedicin erbjuder många naturliga huskurer för att förbättra leverns funktion, som mariatistel, maskros, rättika och vild kronärtskocka. Men Desmodium adscendens är i en klass för sig .

Avkok för levern

Denna art växer i Afrika och Sydamerika och har ljusgröna blad och krypande stjälkar, och producerar ljuslila blommor.

Den har använts i århundraden i länder som Senegal, Elfenbenskusten och Kongo. I till exempel Ghana används den i naturmedicin som en behandling för astma, dysenteri, förstoppning och magkramper. Den upptäcktes av den moderna medicinen 1960 av två franska läkare medan de utförde humanitärt arbete i regionen.

Den används för att behandla patienter med hepatit, vilket gör att de tillfrisknar på bara några veckor. Lokala helare har stor kunskap om denna växt, och flera prover har genomgått laboratorieanalys. Resultaten från denna forskning visade att Desmodium adscendens innehåller alkaloider, saponiner, flavonoider och antocyaniner, som alla är fördelaktiga föreningar.

Kliniska studier i England, Frankrike och Kanada har funnit att den inte bara kan behandla nedsatt leverfunktion, utan även skydda levern under långa eller invasiva behandlingar som kemoterapi. Vidare kan den även hjälpa patienter med allergier. Desmodium har förmågan att normalisera enzymnivåerna i levern och slappna av muskelvävnad. Dessutom fungerar den som en bronkodilator och har antihistaminegenskaper.

Kaffekopp med lever

Denna kraftfulla växt är en utmärkt naturlig huskur mot många leversjukdomar orsakade av virus, kemiska ämnen samt rusmedel som alkohol eller droger. Och som om inte detta vore nog hjälper den också till att hålla immunförsvaret i perfekt skick, vilket gör den idealisk för patienter med sjukdomar som HIV.

Desmodium adscendens är en effektiv behandling för symptom på hepatit (gulsot, huvudvärk, trötthet, aptitlöshet), som försvinner inom ett par dagar. Den traditionella användningen av denna växt för behandling av epilepsi har också uppmärksammats av forskare.

Hur du använder Desmodium adscendens för att förnya levern

Denna fantastiska växt kan hittas i ört- och hälsokostbutiker som en torkad växt, extrakt, tinktur och i form av kapslar. För att öka dess förnyande förmåga kan den kombineras med andra medicinalväxter, som rosmarin eller mariatistel.

Även om det inte förekommit några rapporterade fall av överdosering med Desmodium, bör det påpekas att växten har laxerande egenskaper.

Om du lider av leversjukdom bör du ta 6-10 gram av den torkade växten i en liter vatten. Behandlingen ska pågå i 2-4 veckor vid akuta problem och 6-8 veckor vid kroniska fall.

De som har tagit piller som skadar levern, som de som kan användas mot till exempel nagelsvamp, bör konsumera ett dagligt avkok av Desmodium före, under och efter behandlingen. Den rätta dosen är 6 gram per liter vatten.

Om du vill dra nytta av denna mirakelväxt för att rengöra och förnya levern, speciellt om du har fått diagnosen fettlever, tar du 10 gram per dag i 1-3 månader. Personer med allergier bör ta 5 gram per dag som ett te.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


    • Céline François, Mourad Fares, Claudio Baiocchi, Jean Michel Maixent, “Safety of Desmodium adscendens extract on hepatocytes and renal cells. Protective effect against oxidative stress”, J Intercult Ethnopharmacol. 2015 Jan-Mar; 4(1): 1–5.
    • François Nsemi Muanda, Jaouad Bouayed, Abdelouaheb Djilani, Chunyan Yao, Rachid Soulimani, Amadou Dicko, “Chemical Composition and, Cellular Evaluation of the Antioxidant Activity of Desmodium adscendens Leaves”, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, Volume 2011, Article ID 620862, 9 pages
    • Addy, M.E., et al., 1984. “Effects of the Extract of Desmodium adscendens on Anaphylaxis.” Journal of Ethnopharmacology, Vol 11 3:282-292 (1984).
    • Boye, G &Ampopo, O, 1990. “Plants and Traditional Medicine in Ghana,” Economic and Medicinal Plant Research. Vol 4, pp 33-34 Academic

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.