8 dagliga tips för god munhygien
God munhygien är avgörande för att din mun ska kunna utföra sina funktioner normalt. En hälsosam uppsättning tänder gör att du kan tugga, prata, äta och le. För att hjälpa dig med detta ska vi ge dig några goda dagliga tips som hjälper dig att hålla en god munhygien.
Det handlar inte bara om att ta hand om ditt utseende och att ha ett vackert leende för att skapa ett bättre utseende. Försummelse kan leda till allvarliga hälsoproblem.
God munhygien hjälper till att eliminera och kontrollera ansamlingen av bakteriellt plack. Detta förhindrar dess skadliga effekter på tänder och tandkött och därav följande orala sjukdomar.
Här är 8 tips du bör tänka på varje dag för god munhygien. Att veta vad du ska göra, hur, när och med vilka produkter gör att du lätt kan få ett vackert leende.
8 dagliga tips för god munhygien
1. Borsta tänderna på rätt sätt
Sättet du borstar tänderna på har mycket att göra med dina tänders hälsa. Du kanske tror att det räcker med att bara flytta runt borsten i munnen ett tag. Men att inte ta den nödvändiga tiden, göra det på ett oordnat sätt och inte nå alla områden i munhålan kan orsaka problem.
När det kommer till god munhygien är det därför viktigt att ta tillräckligt med tid för att utföra denna uppgift korrekt. Du bör placera tandborsten i en vinkel på 45° mot tandköttet, med borsten vilande på förbindelsen mellan tänderna och tandköttet.
Rörelserna ska vara mjuka men fasta och ska försöka rengöra alla tandytor i munnen. Tänk därför på att borsta både inre, yttre och tuggytor på de övre och nedre tänderna.
För att rengöra de inre ytorna på de främre tänderna, placera borsten vertikalt och flytta den upp och ner. Hela processen bör ta minst 2 minuter.
Med dessa borströrelser försöker vi eliminera bakteriellt plack. Om du inte rengör det här lagret från bakterier och rester, ackumuleras detta och stelnar och bildar tandsten, vilket orsakar hål i tänderna, tandköttsinflammation och dålig andedräkt.
2. Rengör munnen ofta
Helst bör vi rengöra munnen två gånger om dagen, enligt råd från American Dental Association (ADA). Hos vissa patienter med högre risk för orala sjukdomar eller som de bär ortodontiska apparatur är det att föredra att rengöra tänderna efter varje måltid.
Att borsta på morgonen, i början av dagen, hjälper till att ta bort plack som ackumuleras under natten, när salivproduktionen är lägre och bakterier förökar sig mer. Med denna första borstning kommer du att börja dagen med en ren mun och frisk andedräkt.
Att sköta munhygienen på kvällen, innan läggdags, är också mycket viktigt. Att borsta tänderna innan du går och lägger dig eliminerar bakteriella plack som har samlats under dagen.
3. Överdriv inte
Överdriven, för frekvent, för lång eller för intensiv rengöring kan vara kontraproduktivt. Att borsta tänderna för mycket eller med för mycket kraft och tryck kan slita på emaljen som skyddar tänderna.
Emalj är en mycket stark tandvävnad som kan skydda tänderna från det som händer inuti munnen. Att äta och dricka mat med olika temperaturer och med olika texturer, tugga och starta matsmältningsprocessen i munnen, är möjligt tack vare detta mineralskikt.
Men om tänderna förlorar sitt ytligaste lager exponeras det underliggande dentinet. Denna vävnad är klarar inte kontakt med utsidan, vilket kan leda till problem med känslighet eller smärta.
Att borsta för hårt kan också skada tandköttet. När överdriven kraft appliceras dras tandköttsvävnaden tillbaka och lämnar en del av tandroten exponerad. Detta predisponerar för smärta, känslighet och förfall.
4. Välj rätt tandborste för god munhygien
För att utföra en god munhygiensrutin är det nödvändigt att ha rätt redskap. Genom att välja den mest lämpliga tandborsten för din mun kan du lättare nå alla delar av munnen för ordentlig rengör§ing.
Det finns tandborstar med olika typer av borst, former och storlekar. Det ideala är att använda en mjuk tandborste för att inte skada emaljen och tandköttet.
Storleken på borsthuvudet bör inte vara för stort, så att du kan komma åt alla ytor i munnen. När det gäller design, form och material beror detta på individuell smak och behov.
Du kan också välja mellan manuella och elektriska tandborstar. Båda är kapabla att utföra adekvat munhygien om du använder dem på rätt sätt. Elektriska tandborstar kan dock göra processen lättare för vissa människor.
Det är viktigt att komma ihåg att tandborsten måste vara i gott skick för att uppfylla sitt syfte. Oavsett om de är elektriska eller manuella, rekommenderas att förnya dem var tredje månad eller tidigare om borsten blir för utspridd eller visar tecken på slitage.
5. Dagliga tips för god munhygien: Glöm inte din tunga
Tungrengöring är en annan grundläggande aspekt att tänka på när det kommer till god munhygien. Bakterieplack ackumuleras också i oregelbundenheterna på ytan av detta organ.
Bakterier och matrester som sitter kvar på tungryggen kan bland annat orsaka dålig andedräkt. Därför är det viktigt att rengöra också denna varje dag.
Exempelvis kan du använda en tungskrapa. Detta är ett instrument speciellt utformat för att skrapa tungytan och ta bort alla rester som samlats där.
Har du inte detta är det dock inte en anledning till att försumma tungan. Som alternativ kan du använda en tandborste speciellt utformad för tungrengöring.
För att rengöra tungan gör du svepande rörelser bakifrån och framåt tills du når spetsen. Upprepa detta några gånger, skölj munnen efter varje gång, tills hela tungan är rengjord.
6. Dagliga tips för god munhygien: Välj tandkräm med fluor
Tandkräm är ett bra komplement för att hjälpa till att rengöra tänderna och förebygga många munsjukdomar. De finns i olika smaker och med olika föreningar som ger specifika fördelar.
När du väljer den bästa produkten för din mun är det bäst att konsultera din tandläkare. Den professionella kommer att kunna ange den mest lämpliga tandkrämen för dina behov.
Idealet är i alla fall att välja en tandkräm som innehåller fluor. Detta naturliga element kan förhindra hål, minska bakteriell spridning och stärka tandstrukturen.
7. Dagliga tips för god munhygien: Använd tandtråd varje dag
Tandtråd är avgörande för god munhygien. Detta element gör att vi kan rengöra området mellan tänderna, dit borsten på tandborsten inte kan nå.
Den metod som oftast används av vuxna består i att ta en 50 cm lång bit tandtråd och vira den runt et finger på varje hand. Sedan, genom att trycka med pekfingret och tummen, förs tandtråden mellan tänderna.
Rörelser uppifrån och nedåt bör göras för de övre tänderna och nerifrån och uppåt för de nedre tänderna; börja vid tandköttskanten. Tryck mot väggen på en av tänderna så att tandtråden bildar en C-form. Gör denna åt båda hållen för varje tandmellanrum.
Upprepa sedan detta för vart och ett av mellanrummen mellan tänderna i hela munnen. Allteftersom lindar du fram oanvänd tandtråd från ena fingret och rullar bort den använda tandtråden över det andra fingret.
För vissa människor kan tandtrådsanvändning vara svårt, särskilt barn. Men ge inte upp. Övning hjälper till att förvärva den nödvändiga skickligheten.
Dessutom finns det fästen som underlättar tandtråd, som tandtrådshållare. Dessa är plastinstrument som kan hålla tandtråden och som även har ett område för att bekvämt greppa och komma åt varje mellanrum.
Vissa hållare har tandtråden redan påsatt och är för engångsbruk. Andra kräver att du fäster en ny tandtråd för varje användning.
8. Använd munvatten för god munhygien
Munskölj är ett bra komplement till god munhygien. Dessa vätskor hjälper till att rengöra områden i munnen som är svåra att komma åt med andra metoder.
Sköljningen använder du i slutet av munhygienrutinen, efter borstning, tandtråd och tungskrapning. Ta lite av produkten i munnen och cirkulera den genom vävnaderna utan att svälja.
Skölj runt vätskan i munnen enligt instruktionerna från en tandläkare eller produkttillverkare. I allmänhet sköljer man cirka 1 minut. Sedan spottar du ut all vätska.
Det finns munvatten med olika komponenter som ger dem speciella egenskaper för olika orala behov. Det är alltid en tandläkare som kan rekommendera den bästa produkten för just dig.
Således finns det sköljningar med antiseptika som hjälper till att minska bakterier, vilket är mycket användbart för patienter med parodontit. Andra innehåller fluor för att remineralisera tänderna och minska risken för karies eller minska känsligheten.
Det finns också munskölj med blekande effekter. Dessa hjälper till att bevara resultaten av tandblekningsbehandlingar.
Andra dagliga tips för god munhygien
Tipsen vi delar här hjälper dig att utöva god munhygien varje dag. Men det finns andra faktorer som du också bör vara uppmärksam på för att hålla din mun frisk:
- Drick mycket vatten: dricksvatten till måltider hjälper också till att eliminera matrester och hålla munhålan renare. Dessutom kan en återfuktad och fuktig mun bättre motverka bakterier.
- Ät en balanserad kost: en näringsrik och hälsosam kost, med tillräckligt intag av vitaminer och mineraler som kalcium, fluor och fosfor, främjar friska tänder och tandkött.
- Begränsa konsumtionen av söta och sura livsmedel: att minska intaget av sockerhaltiga, ultrabearbetade och sura livsmedel gynnar också tänderna. Om du vill ta hand om din mun måste du också tänka på att minska konsumtionen av läsk, godis och industriella bakverk.
- Undvik rökning: Rökning har skadliga effekter på hela kroppen och munnen är inget undantag. Att sluta röka är alltid ett beslut som är bra för din hälsa.
- Besök tandläkaren minst två gånger om året: regelbundna kontroller och rengöringar, var sjätte månad, gör att du kan hålla din mun frisk. I händelse av att ett tillstånd uppträder, förbättrar tidig upptäckt och behandling prognosen, och du kan undvika mer invasiva och obekväma behandlingar.
Fördelarna med god munhygien
En frisk mun gör att du kan le med självförtroende och använda din mun som den ska användas. Att tugga , äta och prata innebär då inga problem.
Att utöva god munhygien kommer inte bara att få dig att känna dig mer bekväm och trygg med din mun, utan hjälper dig också att undvika sjukdomar som kan orsaka obehag, smärta och komplikationer. Om du tar hand om din munhälsa ordentligt behöver du inte tänka på missfärgade eller skadade tänder, smärta när du äter eller dålig andedräkt när du pratar.
Med dessa tips för god munhygien kommer du att kunna ta hand om din mun korrekt och få glädjen av ett sunt och vackert leende.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Alva, M. A. C., Santos, A. A. C., & Moreira, A. C. (2018). Sensibilidad dentaria: causas y tratamiento. Revista Mexicana de Estomatología, 5(1), 65-67.
- Singh, S., Singh, D., & Macedo, M. B. L. (2022). Dispositivos para remoção da saburra lingual: revisão de literatura. Research, Society and Development, 11(6), e54411629554-e54411629554.
- Félix Corrales, C. A. (2018). Relación entre la remoción del cubrimiento lingual y los niveles de compuestos volátiles sulfurados utilizando un limpiador lingual vs un cepillo dental.
- González, R. J., Carrillo, A., Santana, H. L., Urrutia, A. F., & Calva, J. C. (2020). 37. FLUOR MITOS Y VERDADES. Revista de la Academia Mexicana de Odontología Pediátrica, 32(S1), 30-31.
- Malca, M. C., Pari, M. E. C., & Portaro, C. P. (2021). Uso del Hilo dental asociado al cepillado¿ Qué dice la evidencia científica?. Revista de Odontopediatría Latinoamericana, 11(Suplemento).
- Pérez Guamán, O. A. (2021). Métodos de prevención de caries en dientes temporales (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
- Tigselema Mena, S. E. (2020). Enjuagues bucales para el control de placa bacteriana (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
- Páez, C. A. V., Castillo, E. L. T., & Ávila, J. A. T. (2021). Higiene bucal como factor determinante en incidencia de caries dental niños de 6 a 12 años. ReciMundo, 5(1), 227-240.
- Casals-Peidró, E. (2005). Hábitos de higiene oral en la población escolar y adulta española. Rcoe, 10(4), 389-401.