Brännande munsyndrom - varför händer det?

Brännande munsyndrom kan bland annat vara en följd av matallergier eller en biverkning av vissa mediciner. Fortsätt läsa och ta reda på vad du kan göra för att lindra det.
Brännande munsyndrom - varför händer det?

Skriven av Carmen Martín

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Du har en brännande smärta i munhålan och du vet inte varför. Det är normalt under vissa omständigheter – som exempelvis omedelbart efter att du har ätit kryddig mat. Det är dock ett kroniskt problem för vissa människor och orsakerna är inte alltför uppenbara. Läs vidare för att lära dig mer om brännande munsyndrom.

Den medicinska termen för detta tillstånd är glossodyni, men de flesta känner till tillståndet som brännande munsyndrom. Uppskattningar indikerar att det drabbar cirka 5 till 10% procent av befolkningen. Det är en mycket obekväm patologi för dem som lider av det, eftersom den brännande känslan sprids över hela munnen.

Detta syndrom är inte särskilt välkänt ännu; dock vet vi att det kan vara relaterat till vissa patologiska tillstånd. Således kan det antingen vara ett tecken på ett underskott av vissa vitaminer eller en allergisk reaktion. I dagens artikel ska vi förklara orsaken till kroniskt brännande munsyndrom. Vi berättar också vad du kan göra åt det.

Varför har jag en brännande känsla i min mun?

Som vi nämnde ovan är det normalt att du har en brännande känsla i munnen under vissa omständigheter. Efter att ha ätit kryddig mat, till exempel. Detta är dock en isolerad situation som är lätt att identifiera och som löser sig själv. Människor som upplever detta tillstånd utan någon uppenbar anledning, och under lång tid, kan dock ha brännande munsyndrom. Som vi nämnde ovan så skapar detta syndrom den typ av brännande känsla som sprider sig över hela tungan och till alla andra delar av munnen.

Dessutom kan en person med detta tillstånd uppleva att smaken blir försämrad.  Det är också vanligt att den brännande känslan följs åt av domningar och torrhet. I allmänhet händer detta varje dag, och ofta förvärras det under dagens gång. Beroende på fall kan det vara kroniskt eller övergående.

En tunga med prickar på.

Brännande munsyndrom

En brännande känsla i munnen kan vara resultatet av att man ätit kryddstark mat. Det kan dock också bero på brännande munsyndrom, om det är återkommande eller allvarligt. Anledningarna till att vissa människor upplever detta är indelade i primära och sekundära anledningar. Det anses vara primärt när alla orsaker till det kan uteslutas – precis som med andra patologier.

Syndromet anses sekundärt när det finns en annan sjukdom eller tillstånd som orsakar det – till exempel användning av vissa mediciner. Många mediciner kan nämligen torka ut munnen vilket kan göra att man upplever en brännande känsla. Dessutom finns det andra orsaker som till exempel:

  • Svampinfektioner, som till exempel oral candidiasis
  • Vissa vitamin- och näringsbrister, såsom brist på järn
  • Situationer med höga nivåer av stress eller ångest
  • Ineffektiva orala rengöringsvanor. Faktum är att vissa tungborstar och sköljningar kan vara mycket aggressiva och faktiskt kan orsaka det.
  • Vissa metaboliska sjukdomar och gastroesofageal refluxsjukdom. Det senare beror på att det sura innehållet i magen når munnen. Eftersom maginnehållet är surt så irriterar det munslemhinnan.

Du kanske också är intresserad av: Hur man läker blåsor och munsår på naturlig väg

Diagnostisera brännande munsyndrom

Detta syndrom är mycket svårt att diagnostisera. Som vi förklarade ovan, så behöver du först utesluta alla sekundära orsaker. För att göra det måste du informera din läkare om alla dina symtom i detalj och lista alla mediciner som du tar.

För att kunna ställa en korrekt diagnos så kommer läkaren troligen att begära blodprov. Detta beror på att ett blodprov gör det möjligt för läkaren att kontrollera om du har några hormonella eller näringsmässiga problem som kan orsaka brännande munsyndrom. Av samma anledning kan allergitester också vara användbara. Ibland uppstår en brännande känsla i munnen på grund av intaget av vissa typer av mat.

En läkare kommer sannolikt också att ta kulturer eller biopsier av oral vävnad för att utesluta en infektion. Läkaren måste också utesluta gastroesofageal reflux, eftersom detta är ett mycket vanligt tillstånd.

Behandling för brännande mun

En kvinna är på väg att skölja med munvatten.
Behandlingen för en brännande känsla i munnen kan bestå av ett munvatten med medicinska egenskaper. Din läkare beslutar vilken som är den bästa för dig.

Behandlingen för brännande munsyndrom beror på vad som orsakar det. Prioriteten är naturligtvis att behandla den underliggande patologin. Du kan till exempel vara tvungen att lära dig att hantera din ångest och stress om tillståndet är en reaktion på det.

Dessutom finns det några medicinska behandlingar som bland annat munvatten som innehåller lidokain. En läkare kan också ordinera capsaicin, som är ett smärtstillande medel, eller antidepressiva medel. Din läkare bör kunna rekommendera det bästa alternativet för just ditt fall.

Slutsats

En brännande känsla i munnen kan vara patologisk om den varar länge. Den medicinska termen är brännande munsyndrom, och dess framfart är vanligtvis en bieffekt av vissa patologier, såsom allergier. Du bör kontakta din läkare för att få adekvat diagnos och behandling.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Arnáiz-García, M. E., Arnáiz-García, A. M., Alonso-Peña, D., García-Martín, A., Campillo-Campaña, R., & Arnáiz, J. (2017). Glosodinia o síndrome de boca ardiente. Medicina General y de Familia, 6(4), 172–175. https://doi.org/10.24038/mgyf.2017.039
  • Glosodinia (“síndrome de boca ardiente”) – familydoctor.org. (n.d.). Retrieved December 3, 2019, from https://es.familydoctor.org/condicion/sindrome-de-ardor-en-la-boca/
  • Aravindhan R, Vidyalakshmi S, Kumar MS, Satheesh C, Balasubramanium AM, Prasad VS. Burning mouth syndrome: A review on its diagnostic and therapeutic approach. J Pharm Bioallied Sci. 2014;6(Suppl 1):S21–S25. doi:10.4103/0975-7406.137255
  • Bookout GP, Short RE. Burning Mouth Syndrome. [Updated 2019 Mar 9]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519529/
  • Feller L, Fourie J, Bouckaert M, Khammissa RAG, Ballyram R, Lemmer J. Burning Mouth Syndrome: Aetiopathogenesis and Principles of Management. Pain Res Manag. 2017;2017:1926269. doi:10.1155/2017/1926269

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.