4 situationer när det är bra att bli tillsammans med ditt ex

Överväger du att återigen bli tillsammans med ett ex, men är osäker på om det är en bra idé? Vi ska ge dig några ledtrådar.
4 situationer när det är bra att bli tillsammans med ditt ex

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Nådde du och din partner en punkt i relationen där det var omöjligt att fortsätta utan att såra varandra? Överväger du nu att återigen bli tillsammans med ditt ex? Skulle det vara en dålig idé?

Sådana tvivel är normala och väldigt vanliga. Om ert förhållande tog slut hände det trots allt av en anledning. Att ge sitt ex en andra chans är generellt en dålig idé eftersom man kan falla in i onda cirklar eller giftiga relationer. Men det finns vissa fall där det får positiva resultat.

Idag ska vi berätta om olika situationer där du borde ge en andra chans och bli tillsammans med ditt ex igen. Det betyder inte att du ska förlåta och glömma allt varje gång personen förråder dig, utan att du noggrant ska utvärdera huruvida du är intresserad av att tända flamman igen.

1. Det finns mycket mer än kärlek

Tätt omslingrat par

Den första faktorn att överväga när det kommer till att bli tillsammans med ditt ex är om personen erbjuder vad du vill ha i livet. Vi talar inte om materiella saker, utan snarare om ditt psykologiska välmående.

Ett vanligt exempel är när relationen tagit slut eftersom någon flyttat och du inte ville ha ett långdistansförhållande. Om ni nu är tillbaka på samma plats och du inser att personen kan erbjuda säkerhet, tillgivenhet, skoj, lojalitet och vänskap kanske du märker att ni verkligen älskar varandra.

Det kanske låter som att vi pratar om bekvämlighet snarare än att hitta en livspartner, men det är värt att fråga dig själv om du vill återuppta relationen där ni lämnade den. Ni kanske märker att tiden ni spenderade ifrån varandra, med andra partners, fått er att inse att relationen hade många bra aspekter.

Relationer som återförenas efter en separation kommer ofta tillbaka starkare och med större hängivenhet från båda parter.

Vi rekommenderar att du läser: Kärlek för varje personlighetstyp

2. När problemet inte var större än kärleken

Beslutet att bli tillsammans med ditt ex är helt ditt eget och baserat på hur viktig du anser att anledningen till uppbrottet var. Det beror även på hur ni två har utvecklats, vilka ansvar ni tagit för era handlingar och hur hårt ni jobbat med er personliga tillväxt.

Det är viktigt att du överväger situationen och sätter saker och ting i perspektiv. Det finns inget behov av att utsätta någon av er för dömande eller melodramatik.

Det finns problem som kanske inte egentligen är relevanta, men i ögonblicket såg man dem som stora problem för att man var på dåligt humör, hade en dålig dag eller såg på det som droppen som fick bägaren att rinna över.

Det kan även vara så att situationen inte längre spelar roll eftersom omständigheterna har förändrats.

Här måste du slå fast huruvida relationen var mer bra än dålig och om problemet kan övervinnas eller inte.

Om du beslutar dig för att prova igen ska du vara tydlig med problemen och sätta ett slutdatum för provet. Det viktigaste är att ni definitivt kommer över problemet och inte lägger till nya.

3. Personens handlingar säger mer än ord

Grälande par

Innan du blir tillsammans med ditt ex igen måste du besluta om dennes handlingar verkligen matchar vad personen säger. Alla vet hur vackra ord kan vara, men det betyder inte att de alltid är uppriktiga. Man måste vara konsekvent och faktiskt agera på ett bra sätt.

Om relationen till exempel tog slut för att din partner var väldigt svartsjuk och han nu säger att han kan kontrollera sin attityd kanske du blir intresserad igen. Men innan du går med på att fortsätta ska du utvärdera beteendet för att se om han verkligen menar det:

  • Frågar han jämt vart du ska och vem du är med?
  • Plockar han upp din telefon för att läsa dina meddelanden utan att fråga?

Du måste lita på dina instinkter och inte låta dig svepas iväg av orden du vill höra. Det finns situationer, såsom otrohet och svartsjuka, som du måste vara väldigt försiktig med innan du återupptar ett förhållande – det är inte enkla beteenden att förändra.

4. Båda är hängivna till att förbättra relationen

En avslutande faktor att överväga innan du blir tillsammans med ditt ex är hängivelsen till att förbättra relationen. Att ge en andra chans innebär att ni båda måste jobba med kärlek och ansvar. Er kommunikation måste vara uppriktig.

Vissa jobbar väldigt hårt för att upprätthålla relationer, tills de till slut blir trötta och avslutar det. Vid den punkten inser den andra personen vad denne förlorat och försöker reparera saker och ting.

Problem uppstår när personen som försökt så länge inte längre är villig att jobba. Om du ger vika för chansen men hoppas på att det nu är dags för den andra personen att göra allt jobb för att förbättra saker och ting kan situationen bli ännu värre.

Ett bra alternativ är att noggrant reflektera över relationen och etablera nya gränser för att stärka hängivelsen och hjälpa saker att flöda.

Att bli tillsammans med ditt ex kan fungera om ni båda är hängivna

Par nära varandra

Det finns de som säger att när en relation väl är över måste man avsluta det kapitlet helt och hållet. Det är en giltig poäng, men inte alltid den mest framgångsrika taktiken. Det viktigaste är att ni både är bekväma med beslutet.

Det beslut som endast kan tas av er som individer, och som måste baseras på era känslor, förväntningar och personliga åtaganden. Dina argument måste vara stabila. Prata sedan med ditt ex och se om ni är på samma sida och är villiga att ta chansen.

Ta bara alltid hänsyn till varandras emotionella hälsa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hoyt, M. F. (2008). Solution-focused couple therapy.
  • Doss, B. D., Thum, Y. M., Sevier, M., Atkins, D. C., & Christensen, A. (2005). Improving relationships: mechanisms of change in couple therapy. Journal of consulting and Clinical Psychology, 73(4), 624.
  • Matson, P. A., Chung, S. E., & Ellen, J. M. (2012). When they break up and get back together: length of adolescent romantic relationships and partner concurrency. Sexually transmitted diseases, 39(4), 281.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.