Benkontusion: Orsaker, symptom och behandlingar
Benfrakturer är bland de vanligaste traumatiska skadorna. Dessa kännetecknas av att benet bryts av helt. Det finns dock en liknande skada som kallas en benkontusion, som specialister definierar helt enkelt som en partiell brytning av en del av benet.
Ben är förkalkade strukturer som till stor del består av två olika sektioner: en kompakt och en trabekulär struktur. Den förra av dem är den mest resistenta och är lokaliserad på utsidan, medan den senare består av vaskulariserad fibrös bindväv.
Benskontusioner uppstår när en del av den trabekulära delen av benet skadas. Detta genererar en ansamling av blod i området och leder till blåmärken. Studier visar att denna skada är vanligare hos vuxna, men det är också en vanlig skada hos barn.
Vilka är symptomen på en benkontusion?
Blåmärken på huden är lätta att upptäcka eftersom de orsakar en förändring av hudens färg som är lätt att se med blotta ögat. Men när det gäller en benkontusion eller svullnad är det lite mer komplext att diagnostisera.
Det mest uppenbara symptomet på denna skada är att man känner smärta i det drabbade området. Denna smärta kan öka med rörelse och minska med vila. I svårare fall kan smärtan finnas kvar vid vila och även störa personens sömn.
Alternativt kan personer med benkontusioner också uppvisa följande symtom:
- Inflammation nära skadan
- Närliggande leder känns stela eller inflammerade
- Det skadade området känns mjukt vid beröring
- Förändringar i hudfärgen
Dessa symptom kan pågå mellan 12 och 24 veckor. Allt beror på skadans svårighetsgrad och den tid det tar individens kropp att läka helt.
Läs också den här artikeln: Hjulbenthet hos barn: orsaker och behandlingar
Huvudsakliga orsaker till en benkontusion
Den vanligaste orsaken till en benkontution är vanligtvis trauma eller ett hårt slag mot en del av kroppen, precis som är fallet vid frakturer. De mest drabbade områdena är de där benet är i nära kontakt med huden, som knäet, fotleden och armbågen.
Med det i åtanke kan vi nämna sportskador, bilolyckor och fall från höga höjder. Alternativt kan ledvrickningar också orsaka bensvullnad.
Vissa medicinska tillstånd, som reumatoid artrit kan orsaka denna typ av skada. Detta eftersom att dessa tillstånd påverkar skelettet och gör benen mer benägna att drabbas av skador.
När ska du uppsöka en läkare?
En benkontusion kan orsaka allvarliga problem om man inte behandlar den korrekt. Av den anledningen är det viktigt att uppsöka en läkare när du misstänker att du kan ha fått en.
En av komplikationerna av denna typ av skada är osteonekros. Detta är när svullnaden inte går ner ordentligt. Det händer om vid otillräcklig blodtillförsel i benområdet, vilket orsakar att celler dör.
Dessutom bör du också uppsöka en läkare om du uppvisar något av följande symptom efter skadan:
- En stor svullnad i det drabbade området
- Allvarlig inflammation i lederna nära skadan
- Oförmåga att röra på den drabbade lemmen
- Intensiv smärta som inte minskar när du tar smärtstillande medel
Diagnos av en benkontusion
Specialisten fokuserar först på att fastställa hur skadan skedde. Han eller hon bedömer samtidigt intensiteten av smärtan och om du har några andra symptom.
För att göra detta kommer han eller hon att ställa flera frågor och genomföra en fullständig fysisk undersökning, eftersom kontusionen kan vara relaterad till andra problem, som skador på ligament.
En mer exakt diagnos kan man ställa genom avbildningsstudier, som kan inkludera röntgen och magnetisk resonanstomografi eller MR-skanning. Röntgen visar inte om individen har en benkontusion men visar benets allmänna tillstånd.
MRI fokuserar på benmärgen, vilket visar om det finns en skada. Men denna undersökning kan specialisten observera den exakta platsen, utbredningen och storleken på svullnaden.
Tillgängliga behandlingar för benkontusion
Benkontusioner är inte skador som kräver någon kirurgisk behandling eftersom de vanligtvis läker sig själva inom några månader. När det gäller milda infektioner brukar läkare ordinera vila och patienten använder icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel för symptomlindring.
Att applicera is i 15 till 10 minuter om dagen kan minska inflammation i området. Det är dock viktigt att inte applicera detta direkt på huden. Om kontusionen innefattar de nedre extremiteterna är det viktigt att hålla benet upphöjt.
När det gäller allvarliga benkontusioner bör du minska vikten du lägger på benet och använda kryckor om det behövs.
Läkare rekommenderar dig hålla kroppsdelen stilla enbart när även leder eller ligament är påverkade.
Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: Naturlig energidryck för att stärka benen
Råd för att förhindra benkontusioner
Du kan förhindra benkontusioner och andra ben- eller ledrelaterade skador genom att förbättra och stärka benets allmänna tillstånd. Vissa livsstilsförändringar kan ha en betydande effekt.
Bland de vanor och aktiviteter som bidrar till att hålla dina ben vid god hälsa hittar vi följande:
- Ät en balanserad kost med tillräckligt intag av alla näringsämnen
- Träna regelbundet eller utöva en sport
- Använd skyddsutrustning när du deltar i någon form av kontaktsport
- Rök inte och minska ditt alkoholintag
Kalcium är huvudkomponenten i ben, varför det är viktigt att se till att din kropp får en god tillförsel av detta mineral för att den ska kunna ta hand om dina ben på ett bra sätt. Den dagliga rekommenderade mängden kalcium som både män och kvinnor bör konsumera är cirka 800 milligram. Studier visar dock att minst 50% av befolkningen inte konsumerar denna mängd.
En benkontusion är ett problem som du bör ta på allvar
En benkontusion kan verka som ett mindre allvarligt problem som löser sig av sig själv. Men människor antar ofta detsamma om allvarligare komplikationer vilket leder till att de inte får den behandling de behöver. Som tur är är behandlingen mycket enkel och består av icke-steroida smärtstillande medel och regelbunden övervakning.
Sjukgymnastik kan vara nödvändigt i vissa fall när skadan är mycket allvarlig och medför att individens förmåga att använda sin led blir påverkad. Återställningen är dock relativt snabb. Konsekvenser och komplikationer är ovanliga.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Muñoz Ch Sara, Paolinelli G. Paola. Reacciones del hueso frente al estrés agudo: estudio radiológico. Rev. chil. radiol. 2005; 11( 2 ): 81-90.
- Bastos R, Andrade R, Vasta S, Pereira R, Papalia R, van der Merwe W, Rodeo S, Espregueira-Mendes J. Tibiofemoral bone bruise volume is not associated with meniscal injury and knee laxity in patients with anterior cruciate ligament rupture. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc. 2019 Oct;27(10):3318-3326.
- Filardo G, Andriolo L, di Laura Frattura G, Napoli F, Zaffagnini S, Candrian C. Bone bruise in anterior cruciate ligament rupture entails a more severe joint damage affecting joint degenerative progression. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc. 2019 Jan;27(1):44-59.
- Novaretti JV, Shin JJ, Albers M, Chambers MC, Cohen M, Musahl V, Fu FH. Bone Bruise Patterns in Skeletally Immature Patients With Anterior Cruciate Ligament Injury: Shock-Absorbing Function of the Physis. Am J Sports Med. 2018 Jul;46(9):2128-2132.
- Bordoni V, di Laura Frattura G, Previtali D, Tamborini S, Candrian C, Cristallo Lacalamita M, Del Grande F, Filardo G. Bone Bruise and Anterior Cruciate Ligament Tears: Presence, Distribution Pattern, and Associated Lesions in the Pediatric Population. Am J Sports Med. 2019 Nov;47(13):3181-3186.
- Beckmann J, Roth A, Niethard C, Mauch F, Best R, Maus U. Knochenmarködem und atraumatische Femurkopfnekrose : Therapie [Bone marrow edema and atraumatic necrosis of the femoral head : Therapy]. Orthopade. 2015 Sep;44(9):662-671.