De 4 bästa dryckerna för att effektivt kunna lindra smärta

De 4 bästa dryckerna för att effektivt kunna lindra smärta
Eliana Delgado Villanueva

Granskad och godkänd av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Många som har smärta vänder sig till apoteksprodukter för att de ska kunna utföra sina dagliga aktiviteter. Experterna rekommenderar dock att du inte konsumerar alltför mycket av denna typ av medicin, eftersom de flesta kan ha allvarliga bieffekter ifall de konsumeras för mycket. På grund av denna anledning är det bra att vända sig till naturliga alternativ för att snabbt lindra smärta, och som även förbättrar hälsan utan att du ska behöva gå och vara rädd för bieffekter. 

Då det är dags att snabbt lindra smärta tänker få av oss på naturliga drycker för att känna oss bättre. Lyckligtvis finns det dock naturliga livsmedel som motverkar inflammation och som är bra för att snabbt lindra smärta. De är idealiska som smärtstillande medel.

Tranbärsjuice

Tranbärsjuice för att snabbt lindra smärta

Tranbärsjuice är en naturlig dryck som är rik på antioxidanter, vitaminer och mineraler och som kan bli till en perfekt allierad för din hälsa. Juicen innehåller några kända substanser som antocyaniner, som hjälper till att motverka inflammation och oxidativ stress. Genom att konsumera tranbärsjuice varje dag i sex veckor kommer du höja nivån av cytokiner – antiinflammatoriska molekyler som även aktiveras då kroppen tränar mycket. Med andra ord kan tranbärsjuice användas för att skydda kroppen mot smärta och inflammation.

Hur tillreder man den?

 • Ta fram en mixer och lägg i 1 dl färska tranbär plus ett glas vatten (200 ml) och mixa tills du har fått en homogen blandning. Du kan sötsätta med honung eller någon form av naturligt sötningsmedel. Ifall du vill kan du lägga till några droppar citron.

Grönt te

Denna naturliga dryck är populär i hela världen, speciellt eftersom det har visat sig att det är så bra för hälsan och för att snabbt lindra smärta. Det motverkar sjukdomar och är också bra ifall man vill gå ner i vikt. Grönt te är en dryck som är rik på flavonoider, vilka är antiinflammatoriska komponenter som har att göra med att motverka olika typer av sjukdomar. Vissa studier har visat att ifall man konsumerar grönt te kan de antiinflammatoriska egenskaperna rejält minska inflammationer, vilket innebär att grönt te snabbt kan lindra smärta vid reumatoid artrit och liknande typer av smärtor.

Hur tillreder man det?

 • Koka upp en kopp vatten (250 ml) och lägg i en matsked eller en påse grönt te. Låt det svalna i 5 minuter och drick det sedan. Du kan sötsätta med honung.

Körsbärsjuice

Körsbärsjuice är bra för att snabbt lindra smärta

Denna juice kan reducera inflammation i magfettet och även hjärtinflammation. Körsbär är rika på antioxidanter vid namn antocyaniner, som har kraftiga antiinflammatoriska fördelar. Körsbärsjuice är bra att dricka för att snabbt lindra smärta i leder, exempelvis då du har artrit eller andra typer av inflammationsrelaterade åkommor.

Hur tillreder man den?

 • Mixa en halv kopp körsbär utan frön tillsammans med ett glas vatten och drick detta direkt. Ifall du vill förbättra dess effekter och ha mer fibrer kan du blanda i en halv kopp jordgubbar, och ett glas äppeljuice. Mixa det ordentligt och drick det färskt.

Lindra smärta med kefir

Kefir är en dryck som är väldigt antiinflammatorisk. Den tillverkas av fermenterad mjölk och är en rik källa på fördelaktiga probiotiska bakterier. Dessa bakterier har enligt olika studier visat sig vara bra för att stoppa inflammationer och snabbt lindra smärta. Under dessa studier visade det sig även att personer med inflammatoriska sjukdomar som ulcerös kolit har mindre inflammationsnivåer efter att ha tagit kefir i alla dagar under en period på 8 veckor. Faktum är att friska personer som konsumerade probiotika förebyggde fler inflammationer, jämfört med de som tog placebo.

Hur tillreder man den?

 • Häll lite kefir i en behållare. Häll därefter i någon form av mjölk; detta kan vara från ko, get eller får. Du kan även använda dig av något vegetabiliskt alternativ.
 • Efter att ha hällt i mjölken stänger du behållaren och förvarar detta på en sval plats. Det är bäst att låta det stå 24 timmar eller mer.
 • Efter att den rekommenderade tiden har löpt ut silar du kefiren och sparar vätskan i ett glas. Du bör förvara detta i kylen på samma sätt som kall kefir.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • De Oliveira Leite AM, et al.  (2013). Microbiological, technological and therapeutic properties of kefir: a natural probiotic beverage.
  scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822013000200001&lng=en&nrm=iso&tlng=en
 • Kefir nutrition facts and calories. (n.d.).
  nutritiondata.self.com/facts/custom/2881216/2
 • Basic Report: 09063: Cherries, sour, red, raw. (n.d.).
  ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2177
 • Kuehl KS, et al. (2012). Efficacy of tart cherry juice to reduce inflammation biomarkers among women with inflammatory osteoarthritis. DOI:
  10.5296/jfs.v1i1.1927

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.