Bältros: vad är det och hur ser det ut?

Bältros: vad är det och hur ser det ut?

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Bältros är känt som ett väldigt smärtsamt utbrott som kommer från viruset “Varicella zoster“, vilket även orsakar vattkoppor. Detta utbrott dyker upp när ett virus som attackerar nervceller återigen blir aktivt efter en tid.

Ungefär så här går det till: när du har vattkoppor så stannar viruset zoster kvar i kroppens nervvävnad – sanningen är att det aldrig försvinner. Det håller sig endast inaktivt. Problemet är dock att det kan bli aktivt igen senare och det är då som bältros uppstår.

Man tror att anledningen till viruset hittas i immunförsvaret. Över tid så försvagas det efter att man haft vattkoppor som barn.

Vad händer när viruset blir aktivt igen?

När viruset blir aktivt igen så börjar det spridas genom nerverna, vilket genererar obehaglig klåda och en brännande känsla på de drabbade områdena. Viruset cirkulerar då genom hela nervsystemet men anländer inte till huden förrän efter två till tre dagar. När det når epidermis så dyker grupperade blåsor upp längsmed ytan över den påverkade nerven. Huden kan svara med stor känslighet, vilket orsakar mycket smärta.

Enligt forskning vid Sahlgrenska akademin kan bältros dessutom vara kopplat till infektioner i hjärnan.

Är det möjligt att smittas av bältros?

Om du någonsin har haft vattkoppor så kan du drabbas av bältros om viruset återigen blir aktivt. Viruset blir generellt sett aktivt hos personer som har försvagat immunförsvar eller som är äldre än 50 år. Risken blir större i takt med att man blir äldre.

Om en individ genomgår cancerbehandling eller har HIV så är det även troligt att de drabbas av bältros. I den senare gruppen så brukar det vara ett av de första symptomen på att något inte står rätt till med immunförsvaret.

Vad är symptomen?

Smärta i ländryggen

1. Det första tecknet är generellt sett stark smärta på en sidan av kroppen, ackompanjerat med klåda eller en brännande känsla. Brännandet eller klådan kan vara väldigt intensivt och dyker i de flesta fall upp innan utbrottet och meddelar om vad som komma skall.

2. Andra symptom som kan visa sig är utvecklingen av fläckar på huden som ersätts med små blåsor.

Andra möjliga symptom:

  • Feber och frossa
  • Sår på könsorgan
  • Ledvärk
  • Generell känsla av att vara sjuk
  • Buksmärtor
  • Huvudvärk
  • Inflammation av lymfkärl

Om viruset drabbar ansiktsnerven:

  • Synproblem
  • Förlust av ögonrörlighet
  • Problem med eller reducering av smaksinnet
  • Hängande ögonlock
  • Svårigheter i att röra vissa ansiktsmuskler

Även:

Man kan känna sig trött, få lågt tempererad feber och lindrig muskelsmärta.

Kan det botas?

Bältros kan definitivt botas. Du måste uppsöka en läkare så att denne kan diagnostisera dig och skriva ut en möjlig behandling eller läkemedel för att bekämpa viruset. Generellt så används antivirala läkemedel, vilka kan reducera smärtan och förebygga komplikationer. De kan även reducera varaktigheten hos sjukdomen.

Dessa läkemedel intas bäst 24 timmar efter de första tecknen på smärta eller brännande känsla. För att botas så är det bäst att börja ta läkemedlen innan blåsorna dyker upp.

Å andra sidan så är det bäst att vila i sängen tills febern avtar om man vill tillfriskna snabbt. Man ska även koka återanvändningsbara föremål i vatten; hålla sin hud ren och framförallt inte återanvända kontaminerade föremål.

Notering

Viruset kan hålla i sig i två till tre veckor och mystisk återvända. Det är viktigt att du tar hand om dig själv och får en diagnos. I extrema fall eller när viruset drabbar motoriska nerver så kan man inte bara drabbas av svaghet utan även temporär eller permanent paralys. Smärtan är oftast väldigt svag, men den kan bli intensiv och outhärdlig. Kom ihåg att ta hand om dig själv och vila.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.