Att knyta av en hemorrojd med ett gummiband
Att knyta av en hemorrojd med ett gummiband är den mest effektiva icke-kirurgiska behandlingen för att behandla inre hemorrojder. Även om proceduren ger bra resultat i längden väljer många ändå att inte göra det eftersom det är ett smärtsamt ingrepp.
Hemorrojder är inflammerade blodkärl i nedre ändtarmen och anus. Även om de inte är livshotande, kan de vara mycket irriterande. De orsakar vanligtvis smärta, sveda. allmänt obehag och blödningar.
När huskurer inte lindrar problemet är det ett effektivt alternativ att knyta av hemorrojder med ett gummiband . Detta kan hjälpa patienten att undvika en operation som, även om den ger bättre resultat i längden, är dyrare och har större risk för komplikationer.
När kan man knyta av en hemorrojd med ett gummiband ?
Det är mycket vanligt att patienter initialt behandlar hemorrojder med huskurer och andra minimalt invasiva behandlingar. I allmänhet kan detta bestå av till exempel sittbad, kalla kompresser eller krämer. Ibland löser dessa åtgärder dock inte problemet. Smärtan, klådan och blödningen kan vara frekventa och irriterande symptom.
Att knyta av en hemorrojd med ett gummiband kan vara en lämplig behandling för dem som har inre hemorrojder som inte blir bättre av huskurer och mildare behandlingar. Denna typ av hemorrojder ligger inne i ändtarmen, inte i huden nära anus.
För att metoden med gummiband ska fungera måste det finnas tillräckligt med vävnad för att läkaren ska kunna fästa ett gummibandet. Din läkare bör utforska området och avgöra om denna behandling är möjlig. Specialister avråder från detta för klass 4-hemorrojder. Med detta menar vi de med bestående utbuktning eller som alltid befinner sig utanför kroppen.
Förberedelse inför ingreppet
Det är enkelt att förbereda sig för det här ingreppet. Du behöver bara prata med din läkare om de mediciner och kosttillskott du tar, inklusive receptfria läkemedel. Han eller hon kan då tala om för dig om det är något läkemedel eller tillskott du ska sluta ta.
Om din läkare behöver administrera bedövning kommer du förmodligen att bli ombedd att undvika att äta och dricka mellan 6 till 12 timmar före ingreppet. I vissa fall kommer du även behöva ta några blodprover.
Om du bestämmer dig för att göra denna procedur behöver du ha någon med dig som kan köra dig hem. Det är också viktigt att ha någon som kan hjälpa dig under dagarna efter ingreppet för att undvika att du anstränger dig för mycket, eftersom det kan orsaka komplikationer.
Läs också den här artikeln: Vad trombotiserade hemorrojder är och hur man identifierar dem
Att knyta av en hemorrojd med ett gummiband, steg för steg
Att knyta av en hemorrojd med ett gummiband är ett förfarande som en läkare kan göra över dagen inom öppenvården. Det börjar med att läkaren ger en lokalbedövning i området. Om hemorrojderna är mycket smärtsamma eller om läkaren behöver använda några fler gummiband kan du behöva sövas.
Denna procedur syftar till att fästa gummiband runt hemorrojdens bas för att stänga av blodtillförseln. Av denna anledning kommer läkaren att föra in ett litet rör med en lampa i slutet av ändtarmen. Denna enhet kallas ett anoskop.
Efter detta kommer läkaren att föra in ett annat verktyg genom anoskopet med vilket läkaren kan linda gummibandet runt basen på varje hemorrojd. Om det finns en eller två kommer hemorrojder du förmodligen att vara vaken under ingreppet och ha en lokalbedövning. Proceduren tar som regel bara några minuter.
Om du har fler eller om de är mycket smärtsamma är det dock vanligt att en läkare utför detta ingrepp på ett sjukhus under narkos. I dessa fall kommer processen att ta längre tid.
Återhämtning och tiden efter ingreppet
Syftet med att skära av blodomloppet med gummiband är att hemorrojderna ska krympa och dö. I de flesta fall lossnar de av sig själva efter en vecka.
Efter proceduren kommer du förmodligen att uppleva smärta i 24 till 48 timmar. Du kan behandla detta med receptfria smärtstillande medel och med andra åtgärder, som till exempel sittbad med ljummet vatten. Det är ingen bra idé att ta acetylsalicylsyra eller icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel/NSAID under dessa dagar.
Du kan också uppleva viss irritation under några dagar, som gaser i magen, förstoppning, svullnad och buksmärtor. Vissa patienter kan återuppta sina dagliga aktiviteter nästan omedelbart, medan andra behöver en eller två dagars vila. Hur som helst så bör du undvika att lyfta tunga föremål och att överanstränga dig.
Missa inte den här artikeln: Behandling av hemorrojder: Slipp det jobbiga problemet
Att knyta av en hemorrojd med gummiband: Möjliga faror och komplikationer
I allmänhet är detta ett säkert förfarande. Det är ovanligt att det orsakar komplikationer. I vissa fall finns det dock en möjlighet att du kan uppleva en eller flera av följande komplikationer:
- Svår smärta som inte avtar med medicinering eller andra åtgärder. Detta händer vanligtvis för att ligamenten är för nära smärtreceptorerna i analkanalen.
- Blödningar från anus
- Urinretention eller oförmåga att kissa
- Infektion i området kring analen
- Feber och frossa
- Återkommande hemorrojder
Att knyta av en hemorrojd med ett gummiband är en procedur med en snabb återhämtningstid
Om denna procedur inte fungerat, kan din läkare rekommendera några minimalt invasiva kirurgiska procedurer som elektroterapi eller elektrokoagulation. Det sistnämnda alternativet innebär ett kirurgiskt avlägsnande.
Även om det kan vara smärtsamt och obehagligt att knyta av en hemorrojd med ett gummiband, är det värt att överväga som ett behandlingsalternativ. Den snabba återhämtningstiden och den höga effektiviteten är goda skäl till att välja denna metod.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Cabello Magûes, P., & Martínez Ordoñez, P. A. (2017). Principales complicaciones posoperatorias con el uso de la anestesia general. Medisan, 21(10), 3084-3089.
- Vitale, M., Parellada, C., & Poole, J. (2001). Estudio comparativo entre ligadura con banda elástica y escleroterapia en el tratamiento de hemorroides internas. Rev. guatemalteca cir, 27-30.
- Seminario, R. A. C., Calle, Á. R. T., & Valverde, R. E. U. (2018). Efectividad de la técnica ligadura con banda elástica y Milligan-Morgan en el tratamiento de hemorroides. HAMPI RUNA, 16(2), 201-224.