Varför behöver jag kissa hela tiden?

Om du vill ha mer kontroll över hur ofta du måste kissa finns det sätt att träna detta med specifika övningar. Börja långsamt och öka med tiden.
Varför behöver jag kissa hela tiden?
Maricela Jiménez López

Skriven och verifierad av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Är du redan van vid att anlända till biografen tidigt och hitta en plats nära utgången eftersom du vet att du någon gång under filmen måste gå ut och kissa?

För att inte tala om de långa bilturer där de blir så få stopp. Känner du igen dig?

Om du inte vet vad som försiggår med din blåsa, fortsätt läsa så ska vi berätta vilka orsaker som kan ligga bakom.

Det kanske inte är så ofta som du tror

Behöver du kissa hela tiden?

Känns det som att du ofta går på toaletten? I själva verket kissar man i snitt ca åtta gånger under dagen om man dricker den rekommenderade mängden vatten (två liter om dagen).

Detta eftersom vatten hjälper till att rensa ut gifter, och urin är ett av de mest effektiva sätten att göra det.

Om du dricker mindre vatten går du också mindre på toaletten. Men det kan leda till urinvägsinfektion, njursten och andra obehag.

Du har liten blåsa

Detta vanliga uttryck har faktiskt ett korn av sanning i sig, även om det kan låta konstigt. Precis som att vissa kan vara långa och andra korta kan även din blåsa ha sin unika storlek. De flesta blåsor har förmågan att hålla runt 45 cl vätska.

Du kan mäta det med ett enkelt hemexperiment. Allt du behöver göra är att ta en behållare och mäta hur mycket vätska du blir av med. 25-45 cl vätska är normalt. Mindre eller större mängder än det är inte normalt.

Om du inte vill göra det hemma kan en laboratorieundersökning vara ett alternativ.

Har du någonsin undrat över om du kan träna din blåsa att hålla mer vätska? Svaret är ja, det kan du. Den kan vidgas när den är full, men dock är det inte hälsosamt att hålla urinen inne eftersom det kan orsaka infektioner.

Du dricker inte tillräckligt med vatten

Drick tillräckligt med vatten

Om man irriteras över att behöva gå på toaletten hela tiden så kan en reaktion vara att börja begränsa mängden vatten man dricker. Många gör det för att undvika detta orosmoln när de reser eller till och med när de arbetar.

Men att torka ut dig frivilligt på detta sätt kan skada din blåsa.

Detta eftersom vätskan blir mer koncentrerad när du håller urinen inne, vilket irriterar blåsan. Å andra sidan är det heller inte bra att dricka för mycket. Det är bäst att inte vara extrem åt något håll.

Kom ihåg att din kropp inte kan göra sig av med gifter om du inte dricker tillräckligt med vätska, vilket resulterar i att dina njurar fylls upp av dem.

Du har en infektion eller njursten

När du har en urinvägsinfektion eller små kristallbildningar (kända som njursten) kan det irritera blåsan. Det tvingar dig att kissa oftare, utöver andra symtom.

Generellt sett orsakar njursten intensiv smärta i rygg eller sida. Angående urinvägsinfektioner är de vanliga tecknen ett starkt behov att kissa tillsammans med smärta.

Om du inte uppmärksammar detta och uppsöker en läkare för att behandla problemet, kan det i slutänden krävas operation för att ta bort dessa små stenar.

Du måste träna

Väldigt många kvinnor har ingen aning om hur man spänner och slappnar av musklerna i bäckenbotten. Det kan göra att du måste springa på toa så fort du känner att du måste kissa.

För att få ett slut på det är allt du behöver göra att träna musklerna för att hålla kvar urinen i blåsan.

Innan sa vi att du inte bör stå emot behovet att kissa, och det är sant. I det här fallet talar vi dock bara om att vänta några minuter innan du går på toaletten. Det stärker din blåsa lite grann.

Knipövningar är utmärkta för att hjälpa med det.

Du kan göra dessa genom att spänna och sedan släppa musklerna som används för att stoppa urinflödet, utan att röra någon annan del av kroppen.

Detta råd är användbart, speciellt för gravida kvinnor och kvinnor som precis fött barn. Även ditt sexliv kan gynnas av dessa övningar.

Du tar läkemedel som tvingar dig att kissa

Det du äter kan också ge dig ett stort behov att urinera.

Det är väldigt vanligt när man tar vätskedrivande läkemedel som ofta används för att behandla högt blodtryck. Detta inkluderar naturliga diuretikum, såsom papaya.

De producerar en viss mängd urin som tvingar dig att springa på toaletten.

Antikolinergika är ytterligare en typ av läkemedel som får dig att vilja urinera. Folk tar dem för att behandla ångest, depression och liknande problem.

Om du har påbörjat en behandling och du nyligen börjat gå på toaletten oftare bör du tala med en läkare.

Du kan ha diabetes

Diabetes kan vara en orsak till att du behöver kissa ofta

Hur ser din kost ut? Ligger du på din idealvikt? Tränar du? Att behöva urinera ofta är ett klassiskt tecken på diabetes, och om du har detta problem måste du behandla det omedelbart.

När det finns för mycket socker i blodet kan kroppen till slut inte syntetisera det till något annat. Vid det laget elimineras sockret genom urinen vilket får dig att behöva kissa oftare.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.