Varför måste jag alltid kissa?

Om du vill ha mer kontroll över hur ofta du måste kissa finns det sätt att träna detta med specifika övningar. Börja långsamt och öka med tiden.

Är du redan van vid att anlända till biografen tidigt och hitta en plats nära utgången eftersom du vet att du någon gång under filmen måste gå ut och kissa?

För att inte tala om de långa bilturer där de blir så få stopp. Känner du igen dig?

Om du inte vet vad som försiggår med din blåsa ska du fortsätta läsa, för vi ska prata om varför du konstant måste kissa.

Det kanske inte är lika ofta som du tror

behov-att-kissa-ofta

Känns det som att du ofta går på toaletten? I verkligheten måste du i snitt gå och kissa åtta gånger under dagen om du dricker den rekommenderade mängden vatten (två liter om dagen).

Detta eftersom vatten hjälper till att ta bort gifter, och urin är ett av de mest effektiva sätten att göra det.

Om du dricker mindre vatten går du också mindre på toaletten. Men det kan leda till urinvägsinfektion, njursten och andra obehag.

Du har liten blåsa

Detta vanliga uttryck har faktiskt ett gryn av sanning i sig, även om det kan låta konstigt. Precis som att vissa kan vara långa och andra korta kan din blåsa även ha sin unika storlek. De flesta blåsor har förmågan att hålla runt 45 cl vätska.

Du kan mäta det med ett enkelt hemexperiment. Allt du behöver göra är att ta en behållare och om du blir av med 25-45 cl vätska. Mindre eller högre mängder än det är inte normalt.

Om du inte vill göra det hemma kan ett laboratorieexperiment också vara användbart.

Har du någonsin undrat över om du kan träna din blåsa att hålla mer vätska? Svaret är ja, det kan du. Den kan vidgas när den är full, men det är inte hälsosamt att hålla urinen inne eftersom det kan orsaka infektioner.

Du dricker inte tillräckligt med vatten

drick-tillrackligt-med-vatten

Om du irriteras över att behöva gå på toaletten hela tiden så begränsar du förmodligen mängden vatten du dricker. Många gör det för att undvika detta orosmoln när de reser eller till och med när de arbetar.

Men du torkar inte bara ut dig frivilligt, utan skadar även din blåsa.

Detta eftersom vätskan blir mer koncentrerad när du håller urinen inne, vilket irriterar blåsan. Å andra sidan är det heller inte bra att dricka för mycket. Det är bäst att inte vara extrem åt något håll.

Kom ihåg att din kropp inte kan göra sig av med gifter om du inte dricker tillräckligt med vätska, vilket resulterar i att dina njurar blir mättade med dem.

Du har en infektion eller njursten

När du har en urinvägsinfektion eller små kristallbildningar (kända som njursten) kan det irritera blåsan. Det tvingar dig att kissa oftare, utöver andra symtom.

Generellt sett orsakar njursten intensiv smärta i rygg eller sida. Angående urinvägsinfektioner är de klassiska tecknen ett starkt behov att kissa tillsammans med smärta.

Om du inte uppmärksammar detta och träffar en läkare för att behandla problemet kan det i slutänden krävas operation för att ta bort dessa små stenar.

Du måste gå till gymmet

trana-pa-gym

De flesta kvinnor har ingen aning om hur man spänner och slappnar av musklerna i bäckenbotten. Det kan göra att du måste springa på toa så fort du känner att du måste kissa.

För att få ett slut på det är allt du behöver göra att träna musklerna för att hålla kvar urinen i blåsan.

Innan sa vi att du inte bör motstå behovet att kissa, och det är sant. I det här fallet talar vi dock bara om att vänta några minuter innan du går på toaletten. Det stärker din blåsa lite grann.

Knipövningar är utmärkta för att hjälpa med det.

Du kan göra dessa genom att spänna och sedan släppa musklerna som används för att stoppa urinflödet, utan att röra någon annan del av kroppen.

Detta råd är användbart, speciellt för gravida kvinnor och kvinnor som precis fött barn. Till och med ditt sexliv kan dra fördel av dessa övningar.

Du tar läkemedel som tvingar dig att kissa

Det du äter kan också ge dig ett stort behov att urinera.

Det är väldigt vanligt när man tar vätskedrivande läkemedel som ofta används för att behandla högt blodtryck. Detta inkluderar naturliga diuretikum, såsom papaya.

De producerar en viss mängd urin som tvingar dig att springa till toaletten.

Antikolinergika är ytterligare en typ av läkemedel som får dig att vilja urinera. Folk tar dem för att behandla ångest, depression och liknande problem.

Om du har påbörjat en behandling och nyligen började gå på toaletten oftare ska du tala med en läkare.

Du kan ha diabetes

diabetes

Hur ser din diet ut? Ligger du på din idealvikt? Tränar du? Att behöva urinera är ett klassiskt tecken på diabetes, och om det är ditt problem måste du behandla det omedelbart.

När det finns för mycket socker i blodet kan kroppen till slut inte syntetisera det till något annat. Vid det laget elimineras sockret genom urinen och får dig att vilja kissa.

Kategorier: Nyfiken på Tags:
MER FÖR DIG