10 fördelar med att dricka vatten på morgonen

10 fördelar med att dricka vatten på morgonen

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

En av de bästa vanorna du kan ha är att dricka ett glas vatten på morgonen. För många är det kanske inte är så värst viktigt, men faktum är att du genom att dricka vatten precis när du har vaknat hjälper kroppen mer än om du hade druckit det någon annan tid på dagen.

Medan du vilar utför kroppen viktiga funktioner som att reparera skadade celler och rena kroppen på gifter. Ett glas vatten direkt på morgonen hjälper därför till att ta bort dessa gifter från kroppen.

Många föredrar att dricka andra typer av drycker direkt efter att de har stigit upp. Den mest rekommenderade är dock vatten. I den här artikeln tar vi upp 10 viktiga fördelar med att dricka vatten på morgonen.

Bra för huden

dricka vatten

Att dricka vatten på morgonen är bra för både för hälsan och huden. Vår kropp behöver återfuktas för att förstärka hudens celler, ta bort gifter och för att huden ska kunna motverkar rynkor.

Besitter vätskedrivande egenskaper

För att bli av med gifter och oönskade rester som njurarna filtrerar bort är det viktigt att du får i dig tillräckligt med vatten. Ett glas på morgonen hjälper till att ta bort oönskade rester som har samlats i njurarna, eftersom det stimulerar borttagandet av gifter genom urinen.

Återfuktar lymfsystemet

Att dricka vatten på morgonen är nyckeln till att återfukta lymfsystemet och undvika utmattning av binjuren. Organet har i uppgift att producera kortisol vars funktion gör att kroppen har ett försvar mot stress.

Förbättrar matsmältningen

Få bättre matsmältning

När du dricker vatten på morgonen stimulerar du kroppens matsmältningssystem och hjälper det att bli av med gifter. Du förbättrar även tarmrörelserna och förbereder magen på att smälta mer mat.

Att dricka vatten på morgonen förbättrar metabolismen

Genom att dricka vatten underlättar du för njurarna att använda fett som energi och inte som reserv. När du inte får i dig tillräckligt med vatten blir du lättare sjuk och får sämre metabolism.

Förbättrar den fysiska prestationen

Att dricka vatten är nyckeln till att smörja lederna och musklerna. Det rekommenderas att du dricker vatten på morgonen för att återfukta kroppen och ge kroppen den energi den behöver varje dag. De som tränar bör öka sitt dagliga intag för att återfå den vätskebalans de förlorar under träningen.

Motverkar urinvägsinfektion

Motverka urinvägsinfektioner

Att dricka vatten på morgonen är relaterat till mindre risk för urinvägsinfektion. När en person lider av vätskebrist och njurarna inte får tillräckligt med vatten är risken högre att drabbas av denna typ av åkomma. Det är även bra att dricka gott om vatten om man redan drabbats av en infektion, vilket Vårdguiden styrker.

Motverkar vätskeretention

Vätskeretention är ett vanligt problem idag och kan bero på en för hög mängd natrium i kroppen samt andra faktorer som har att göra med din kosthållning. Att dricka vatten på morgonen gör det enklare för dig att motverka vätskeretention, vilket hjälper dig att även motverka inflammation samt olika typer av sjukdomar.

Lindrar olika typer av smärtor

Genom att dricka vatten på morgonen kan du bättre lindra olika typer av smärtor som exempelvis artrit, astma, bronkit, njurproblem, förstoppning, pms, migrän, mm.

Reglerar kroppens temperatur

Att dricka vatten på morgonen hjälper till att reglera kroppens temperatur och förbättrar kroppens förmåga att transportera näringsämnen och syre till cellerna.

Tänk på!

  • Fördelarna med att dricka vatten på morgonen är uppenbara, men drick det inte bara på morgonen. Det är viktigt att dricka sammanlagt två liter vatten, uppdelat på olika tidpunkter på dagen.
  • Du bör dock inte heller överdriva vattenintaget eftersom även det kan vara negativt för njurarna. Vatten är bra för kroppen, men om du dricker för mycket kan det orsaka vätskeöverskott och påfresta njurarna.
  • Det är bra att tänka på följande sätt: din vikt delat med 30 = antal liter du bör dricka. Exempelvis: en person som väger 60 kg bör dricka runt två liter vatten per dag. Detta måste givetvis justeras om du lever i varmare klimat eller om du tränar mycket.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.