Är trosskydd bra eller dåligt för kvinnors hälsa?
Användningen av trosskydd breder ut sig mer och mer bland kvinnor, med avsikt att hålla underkläder torra och fria från vätskor eller daglig fukt. De hjälper dig också att undvika eventuella lukter och ger en större känsla av övergripande renlighet. Men… är trosskydd bra för oss? Eller dåliga? I den här artikeln kommer vi attkasta lite ljus över dessa frågetecken och ge några råd för att hålla våra intima regioner friska och fria från skadliga infektioner.
Fastän vi hittar nya märken i butiken varje dag, och modeller som kan anpassas till olika stilar av underkläder, förstår vi också att dessa produkter kanske inte är så fördelaktiga som reklamen lovar att de ska vara. Våra intima regioner har vissa krav för att må som bäst. Vi vill inte drabbas av obehag från brännande eller irritation, men heller eller störa våra dagliga rutiner eller sänka självkänslan, vilket förstås kan påverka vår intimitet med vår partner.
Tänk på att om du inte har möjlighet att sluta använda dagliga trosskydd finns det vissa tips för att hjälpa till att undvika efterföljande skador.
Är trosskydd bra för oss?
Varje kvinna är unik. Det som kan vara till gagn för en kan vara till skada för en annan, och vice versa. Är trosskydd bra för dig, är de kanske inte det för någon annan.
Allmänna riktlinjer:
- Först och främst, innan du köper dina trosskydd, se till att de är av en modell som andas, utan plastbeläggning, samt porösa. Våra underliv behöver ventilation – om vi inte får det stannar fukten där och gör oss mottagliga för infektioner.
- Du måste byta trosskydd flera gånger om dagen, minst 4 till 6 gånger.
- Det är mycket viktigt att tvätta händerna ordentligt både före och efter ett toalettbesök, och vid hantering av trosskydd.
Andra tips för att undvika infektioner
- Du bör inte raka hela ditt vaginala område eftersom håret skyddar det.
- God personlig hygien är viktigt, särskilt under menstruationen.
- Undvik att använda pulvertvålar eftersom dessa kan störa vaginal pH-balans. Neutrala tvålar eller de som säljs speciellt för detta område finns i flera varianter, och ger god hygien. Det är bäst att välja sorter med ett pH som upprätthåller ett friskt och rent område.
- Använd underkläder av bomull som möjliggör ordentlig ventilation.
- Undvik att bära åtsittande byxor under längre tid eftersom dessa ökar temperatur och fukt i området, vilket skapar ett perfekt klimat för opportunistiska bakterier.
- Använd inte kläder gjorda av syntetmaterial.
- Sov i löst sittande kläder, eller naken.
- Undvik att sitta under en längre period.
- Använd inte intima deodoranter – doftämnen som bara maskerar lukter kan skapa irritation.
- Håll området så torrt som möjligt.
Riskfaktorer för infektioner
Långvarig användning av antibiotika, samt graviditet och diabetes är alla faktorer som gör dig mottaglig för infektioner. Om du tillhör någon av dessa kategorier måste du vara än mer försiktig.
Var uppmärksam om du har något av följande symptom:
- Tjockare konsistens och ökad mängd flytningar.
- Förändrad sekretfärg.
- Ovälkomna lukter.
- Smärta och brännande vid urinering.
- Smärta vid samlag.
Undvik att självmedicinera
Många kvinnor undviker konsultationer, vare sig det är på grund av förlägenhet eller rädsla, medan infektionen växer sig starkare. Det gör den svårare att bli av med.
Om du misstänker att du har en vaginal infektion, undvik att självmedicinera och gå istället till en läkare. Om den behandlas tidigt kommer den vara lättare att bota. Genom att självmedicinera förvärrar du bara situationen.
Det är oerhört viktigt att läkaren väljer rätt medicin för ditt specifika fall. Om du upplever någon form av misstänkt symptom på en vaginal infektion, avbryt din användning av trosskydd.
En bristfälligt behandlad vaginal infektion kan orsaka problem i urinvägarna, så som infektioner som kan vara svåra och farliga för vår hälsa. Experter menar att de flesta kvinnor har drabbats av eller kommer att drabbas av någon form av vaginal infektion, men skulle det inte vara bättre att helt enkelt förebygga dem från första början?
Så, är trosskydd bra? Som sagt, det är individuellt, men ökar risken för infektion om de inte används på rätt sätt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
Farage, M., Bramante, M., Otaka, Y., & Sobel, J. (2007). Do panty liners promote vulvovaginal candidiasis or urinary tract infections?. A review of the scientific evidence. European Journal of Obstetrics Gynecology and Reproductive Biology. http://doi.org/10.1016/j.ejogrb.2006.11.015
Farage, M. A., Enane, N. A., Baldwin, S., & Berg, R. W. (1997). Labial and vaginal microbiology: Effects of extended panty liner use. In Infectious Diseases in Obstetrics and Gynecology. http://doi.org/10.1002/(SICI)1098-0997(1997)5:3<252::AID-IDOG11>3.0.CO;2-A
Runeman, B., Rybo, G., Larkö, O., & Faergemann, J. (2003). The vulva skin microclimate: Influence of panty liners on temperature, humidity and pH. Acta Dermato-Venereologica. http://doi.org/10.1080/00015550310007409