Allt du behöver veta om menopausen

Menopausen hänvisar specifikt till den tid då en kvinnas menstruation upphör. Samtidigt är termen "klimakteriet" det stadium då kvinnor förlorar sin reproduktionsförmåga.
Allt du behöver veta om menopausen
Mariel Mendoza

Granskad och godkänd av läkare Mariel Mendoza.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 13 januari, 2023

Menopausen är ett fysiologiskt stadium hos kvinnor som är en del av den naturliga åldrandeprocessen. Varje kvinna upplever detta stadium på sitt eget sätt, eftersom det beror på ärftliga faktorer, kost, livsstil, social miljö och kulturella attityder.

Menopausen hänvisar till den tid då en kvinnas menstruation upphör. På liknande sätt hänvisar termen “klimakteriet” till det stadium då kvinnor förlorar sin reproduktionsförmåga.

Vilka stadier består menopausen av?

Det är svårt att ange en specifik ålder för menopausen. Den största anledningen till detta är att det är en process som varar mellan 5 och 15 år. Det kännetecknas av en progressiv minskning av östrogennivåerna på grund av förlust av funktionen av äggstockarna.

Det inkluderar:

  • Premenopaus. Perioden då de första manifestationerna av förlust av äggstocksfunktion uppträder. Det kan variera från två till åtta år.
  • Menopausen. I detta skede inträffar det definitiva försvinnandet av menstruationen efter en period på cirka 12 månader i följd med utebliven menstruation. Det uppstår vanligtvis runt 50 års ålder. Det kan dock dyka upp före 40 års ålder (ett fenomen som är känt som tidigt klimakterium).
  • Postmenopaus. Detta inkluderar det postmenopausala stadiet, då alla symptom på östrogenbrist uppträder.

Känner du till symptomen på menopausen?

Utöver att menstruationerna upphör, är vissa symptom vanliga för de flesta kvinnor som upplever detta stadium. I vissa fall påverkar de symptom som kan dyka avsevärt en kvinnas livskvalitet. Vissa kvinnor lider av sömnlöshet, irritabilitet, ångest och både fysisk och psykisk utmattning.

En kvinna som lider av värmevallningar

Vidare kan värmevallningar, oförklarlig svettning, hjärtklappning och led- och muskelvärk uppträda. Värmevallningar och svettning är de vanligaste symptomen och drabbar 60 till 80 % av alla kvinnor.

Du kan drabbas av dessa symptom både på natten och under dagen, och de beror på en förändring i den termoreglerande funktionen. De består av en plötslig känsla av värme och en plötslig temperaturökning, särskilt i den övre delen av överkroppen, ansiktet och hårbotten.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Klimakteriet och högt blodtryck: Hur hänger de ihop?

Metaboliska förändringar

Under klimakteriet inträffar metaboliska förändringar som orsakar en ökning av kroppsfettet. Det sker också en förändring i distributionen, främst i bukområdet.

Urogenitala störningar

Förändringarna i menstruationscykeln som sker tills kvinnan slutar menstruera utmärker sig särskilt. Dessa förändringar påverkar både menstruationscykelns regelbundenhet och varaktighet.

En representation av menstruationscykeln

På vaginal nivå

Bristen på östrogener orsakar många vaginala förändringar, inklusive följande:

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: En perfekt diet för att tappa vikt under klimakteriet

Urinförändringar

Några av de urinförändringar som kan uppstå under klimakteriet är:

  • Urogenital atrofi, vilket ökar risken för urinvägsinfektioner.
  • Frekvent eller väldigt trängande urinering
  • Stressinducerad urininkontinens (SUI)
  • Osteoporos och en ökad kardiovaskulär risk

Minskade östrogennivåer ökar risken för osteoporos. Osteoporos är en sjukdom som kännetecknas av minskad bentäthet och benmassa, vilket leder till en ökad risk att drabbas av frakturer och mikrofrakturer.

Brist på östrogen leder också till en ökning av LDL-kolesterolnivåerna och en minskning av HDL-kolesterolnivåerna, vilket ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Behandlingar av symptom på menopausen

En kvinna som har nått menopausen hos läkaren

Vissa kvinnor har milda symptom och kan få lindring genom att bara följa några grundläggande rekommendationer. I andra fall är dessa symptom dock så besvärliga att den drabbade kvinnan inte har något annat val än att söka behandlingsalternativ. När du når menopausen kan det därför vara väldigt bra att du uppsöker din läkare för att ta reda på om en specifik behandling kommer att gynna dig eller inte. Här är några alternativ:

  • Hormonersättningsterapi (HRT). Detta är valet av behandling för kvinnor som går in i klimakteriet tidigt, kvinnor som lider av besvärliga klimakteriebesvär och om det finns risk för osteoporos. Beroende på varje kvinnas behov kan man välja att använda sig av östrogenterapi eller kombinerad östrogen-progesteronbehandling under menopausen.
  • Fytoöstrogener. Dessa är växtämnen med östrogena effekter. Till exempel isoflavoner. De är de mest kraftfulla fytoöstrogener. Men de är till liten nytta vid behandling av vaginal torrhet, ångest eller sömnlöshet.

Allmänna rekommendationer för kvinnor i åldern runt menopausen

För att lindra dina symptom när du når detta stadium av ditt liv, samt minska risken för osteoporos och hjärt- och kärlsjukdomar, rekommenderar vi att du:

  • Äter en varierad och balanserad kost, och ser till att du får i dig tillräckligt med kalcium och D-vitamin.
  • Tränar regelbundet
  • Använder vaginala glidmedel och fuktighetsgivande krämer
  • Håll rumstemperaturen låg och undvik varma drycker
  • Undviker att röka och minskar konsumtionen av kaffe och alkohol
  • Går på regelbundna kontroller hos din läkare

Att nå menopausen är synonymt med uppkomsten av vissa förändringar och symptom, som avsevärt kan påverka din livskvalitet.

Kom dock ihåg att du kan lindra dem alla. Det är viktigt att konsultera en läkare och gå på regelbundna kontroller för att förebygga sjukdomar som är typiska för denna fas av livet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Luzardo, L. F., Pérez Gómez, E., Castro Lobo, C., Zúñiga, R., & Uribe Botero, G. (1970). Climaterio y menopausia. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecologia.

  • Pavón De Paz, I., Alameda Hernando, C., & Olivar Roldán, J. (2006). Obesidad y menopausia. Nutricion Hospitalaria.

  • Menopausia ¿Qué conocen las mujeres? (2007). Horizonte Médico.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.