9 typer av onyttig fisk som är bäst att undvika

december 17, 2018
Eftersom det finns många typer av fisk som kan bära på stora mängder kvicksilver och det faktum att din kropp inte kan ta hand om denna metall är det viktigt att du alltid väljer nyttiga fiskalternativ. Lär dig vilken onyttig fisk du bör undvika.

Fisk är något av det nyttigaste du kan äta, men det finns vissa typer av fisk som du gör bäst i att undvika. Notera följande exempel på onyttig fisk och välj bättre alternativ.

Onyttig fisk du bör undvika

1. Havskatt

fisk-med-sparris

Havskatter kan bli mycket stora. För att snabba upp tillväxtprocessen matar dock många odlare dem med hormoner. Det rör sig oftast om fisk som kommer från asiatiska länder, och vi rekommenderar att du hellre väljer mindre giftiga alternativ.

2. Makrill

Makrill är inte den mest rekommenderade fisken i världen, och detta på grund av dess höga innehåll av kvicksilverDessvärre kan din kropp inte göra sig av med kvicksilver, vilket gör att det ansamlas. Det är inte särskilt nyttigt och kan orsaka diverse sjukdomar.

3. Svartfenad tonfisk

vackert-upplagd-tonfisk

Svartfenad tonfisk innehåller också mycket kvicksilver, vilket gör det till en onyttig fisk. Dessvärre är det nästan omöjligt att hitta tonfisk som växt upp i sin naturlig miljö, eftersom den riskerar att utrotas.

Fisken du ser till salu kommer från speciella fiskfarmar. På sådana ställen matar de fisken med antibiotika och hormoner. Som ett resultat är det en fisk med högt innehåll av kvicksilver, och därför är det inte rekommenderat att äta mer än 100 gram i månaden.

Svartfenad tonfisk är aldrig rekommenderad för barn.

4. Tilapia

Tilapia är en onyttig fisk med hög koncentration av fett – tillräckligt för att utmana bacon. Om du äter för mycket av denna fisk höjer den dina nivåer av dåligt kolesterol (LDL). Den gör dessutom din kropp känsligare för allergener.

Om du lider av hjärtsjukdom, astma eller artrit ska du undvika tilapia.

5. Ål

fisk-över-ris

Ål är ytterligare en väldigt fet fisk. Den absorberar lätt alla rester som hittas i vatten, och därför kan nivåerna av gifter i den amerikanska varianten vara speciellt höga.

Vad gäller europeisk ål så har de högt kvicksilverinnehåll. Det är inte smart att äta mer än 280 gram för vuxna och 200 gram för barn per månad.

6. Pangasius

Pangasius – en typ av hajliknande havskatt – odlas i Vietnams Mekongflod. Denna flod anses vara en av de mest förorenade i världen. Denna fisk innehåller därför i stora delar av världen höga mängder kvicksilver, nitrofural och polyfosfater, varav de sistnämnda kan orsaka cancer.

I Sverige säljs dock miljömärkt pangasius där kemikaliehalten är strikt reglerad, så för att undvika skada på hälsan ska du försöka köpa fisken ASC-märkt.

7. Tegelabborre

fiskgratäng-på-fat

Tegelabborre innehåller höga nivåer av kvicksilver, och därför är det inte rekommenderat att barn och kvinnor äter den. För män bör intaget begränsas till 100 gram per månad.

8. Oljefisk (vit tonfisk)

Oljefisk, även kallad vit tonfisk, innehåller en vaxliknande substans som ger köttet sin oljiga smak. Denna substans kan inte smältas av kroppen och orsakar därför matsmältningsproblem, även om den inte är farlig.

För att minska mängden av denna substans föreslår vi att du steker eller grillar fisken. Om du har matsmältningsproblem är det dock bättre att välja andra alternativ.

9. Kungsfisk

fisk-med-citron

Sebastes, även känd som gulögd kungsfisk, innehåller mycket kvicksilver. Det är alltid bättre att välja nyttigare varianter som innehåller mindre kvicksilver.

Färsk fisk är alltid bäst

Det är även viktigt att komma ihåg att färsk fisk har transparenta ögon, fast stjärt och blöta, slemmiga fjäll. Om du ser påstått färsk fisk med slapp stjärt är den inte så färsk som någon vill påstå. Du kan även se om den är färsk genom att titta på fenorna. Om fenorna är torra och gälarna gråa snarare än röda är den förmodligen inte färsk.