Ta hjälp av 8 livsmedel som sänker blodtrycket

Tillsammans med en rad andra hälsofördelar bidrar lime till att sänka blodtrycket genom att utvidga blodkärlen och göra dem mer flexibla.
Ta hjälp av 8 livsmedel som sänker blodtrycket

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Lider du av hypertoni finns det några livsmedel som sänker blodtrycket som du kan ta hjälp av. Att börja äta dessa regelbundet kan ge dig ett friskare liv med färre hälsorisker. Tänk dock på att dessa livsmedel är naturliga komplement, och de kan inte på något sätt ersätta medicinering eller behandling som rekommenderas av din läkare.

Högt blodtryck, även känt som hypertoni, är ett hälsoproblem som uppstår hos personer som har konstant högt blodtryck i artärerna. Detta kan orsakas av förträngning av dessa artärer eller genom någon form av obstruktion. För att få diagnosen högt blodtryck ska blodtrycket vara lika med eller högre än 140/90 mmHg.

Här är en lista över några av de vanligaste orsakerna till detta tillstånd:

 • fetma,
 • genetiska faktorer,
 • överdriven alkoholkonsumtion,
 • högt natriumintag,
 • brist på aerob träning,
 • p-piller,
 • smärtstillande läkemedel,
 • njursjukdomar och
 • binjuresjukdomar.

Det är oerhört viktigt för en person med högt blodtryck att träffa sin läkare och upprätta en behandlingsplan. Om denna sjukdom inte behandlas på rätt sätt kan det leda till allvarliga problem, som hjärtinfarkt, stroke eller njursvikt.

 

Ta hjälp av dessa livsmedel som sänker blodtrycket

Bananer

Personer med högt blodtryck bör äta minst en banan per dag

Personer med högt blodtryck bör äta minst en banan per dag. Bananer är rika på kalium, vilket är ett viktigt ämne att få i sig för att sänka blodtrycket. Enligt en forskningsstudie som utförts i Indien kan två bananer per dag sänka blodtrycket med upp till 10%.

Selleri

Selleri är ett renande, vätskedrivande medel som kan hjälpa kroppen eliminera giftiga ämnen. Detta kraftfulla livsmedel innehåller stora mängder av ett ämne (3-N-butylphthalide) som är till stor hjälp för att sänka högt blodtryck. Helst bör du äta rå selleri, antingen i sallader eller i form av saft.

Limefrukt

Limefrukt är ett livsmedel som sänker blodtrycket

Regelbundet intag av limefrukt rekommenderas ofta för att kontrollera högt blodtryck. Limefrukt bidrar till att sänka blodtrycket genom att utvidga blodkärlen och göra dem mer flexibla. Vi rekommenderar att dricka ett glas rumstempererat vatten med limefrukt utan tillsatta sötningsmedel på fastande mage en gång per dag.

Vitlök

Ett annat väldigt känt livsmedel som sänker blodtrycket och förbättrar hälsan är vitlök. Detta livsmedel hjälper till att minska kolesterol och förbättra cirkulationen, och sålunda sänka blodtrycket.

Specialister rekommenderar att konsumera rå vitlök eftersom denna variant låter dig dra nytta av fler fördelar med denna “superfood”. Ett annat alternativ är att ta sex till åtta droppar vitlöksextrakt utspätt i vatten två gånger per dag.

Löksaft

Lök bidrar till att förbättra cirkulationen och bekämpa högt kolesterol

Lök, precis som vitlök, erbjuder mängder av fördelar för blodkärlens och hjärtats hälsa eftersom det bidrar till att förbättra cirkulationen och bekämpa högt kolesterol och högt blodtryck. För att få del av de kraftfulla egenskaperna hos lök rekommenderar vi att du dricker saften av en halv rå lök varje dag blandat med en tesked honung.

Kokosvatten

Om du lider av högt blodtryck bör du alltid se till att dricka mycket vatten, vilket innebär att bör du dricka 8 glas vatten per dag. Ett bra alternativ är att inkludera kokosvatten som en del av din totala vätskeförbrukning, eftersom denna näringsrika dryck är känd för att kunna sänka blodtrycket betydligt.

Vattenmelonkärnor

Vattenmelonfrön innehåller cucurbocitrin

De flesta av oss kastar bort kärnorna från vattenmelonen utan att inse att de har massor av egenskaper som är bra för blodkärlens och njurarnas hälsa. Vattenmelonkärnor innehåller ett ämne som kallas cucurbocitrin, som har förmågan att utvidga blodkärlen och förbättra njurfunktionen. De bekämpar också högt blodtryck och lindrar smärta som orsakas av artrit.

För att konsumera dessa kärnor bör du krossa dem försiktigt och sedan blanda dem med ett par dl kokande vatten. Låt dra i en timme och drick sedan fyra matskedar av denna vätska några gånger per dag.

Honung

Ren honung har förmågan att lugna blodkärlen, vilket innebär att det är ett bra livsmedel som sänker blodtrycket. Personer som lider av högt blodtryck bör äta en eller två matskedar ren honung per dag. Ett annat alternativ är att blanda en dryck med tesked honung, en tesked ingefärssaft och två teskedar kumminpulver.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Ried, K., & Fakler, P. (2014). Potential of garlic (Allium sativum) in lowering high blood pressure: Mechanisms of action and clinical relevance. Integrated Blood Pressure Control. https://doi.org/10.2147/IBPC.S51434

 • Griep, L. M. O., Stamler, J., Chan, Q., Van Horn, L., Steffen, L. M., Miura, K., … Elliott, P. (2013). Association of raw fruit and fruit juice consumption with blood pressure: The INTERMAP study1-4. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.112.046300


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.