8 fördelar med att dricka äppeljuice

Utöver att vara en väldigt lätt dryck att göra kommer äppeljuice med många fördelar för både din interna och externa hälsa.
8 fördelar med att dricka äppeljuice
Elisa Morales Lupayante

Skriven och verifierad av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Äpplen är populära tack vare sin smak och mångsidighet, och det gäller även äppeljuice. Visste du att det kommer med många hälsosamma fördelar? Frukten ger dig protein och vitamin C samt E. Samtidigt innehåller den viktiga mängder järn och kalium som är viktiga för att kroppen ska fungera ordentligt.

Hur gör man äppeljuice?

Följande recept är ett väldigt lätt sätt att göra en hälsosam dryck som du till exempel kan dricka till frukost. Den kommer ge dig de näringsämnen du behöver för att starta dagen med gott om energi.

Ingredienser

 • 4 äpplen (helst röda, men gröna går även bra)
 • 1 liter vatten
 • 5 matskedar citronsaft
 • 2 matskedar ekologisk honung
 • 1 tesked kanel i pulverform (valfritt)

Instruktioner

 • Tvätta äpplena och skär dem i fjärdedelar. Kärna sedan ur dem och skala om du vill; kom bara ihåg att skalet har massor av fördelar.
 • Lägg alla ingredienser i mixern och kör i några minuter tills du fått en len dryck.
 • Häll i glaset och njut av den goda äppeljuicen.

Fördelarna med äppeljuice

1. Föryngrar huden

äppeljuice
 • Tack vare sitt höga innehåll av vitamin C kan äppeljuice läka och föryngra huden.
 • Den innehåller även vitamin E – en antioxidant som låter dina celler fungera som de ska.

Som ett resultat har äppeljuice en uppstramande effekt på huden. Detta ger dig fast, frisk hy.

2. Tar hand om hjärtat

 • Äppeljuice håller hjärtat i gott skick. Histidin – ytterligare en av beståndsdelarna i äpple – sänker blodtrycket.
 • Indirekt förebygger även äppeljuice att kolesterol ansamlas i levern. Detta hindrar det från att senare hamna i blodomloppet och skyddar ditt kardiovaskulära system.

3. Stärker dina muskler

Stärk dina muskler
 • Ett enda äpple ger dig den dagliga rekommenderade mängden kalium. Det är en av de saker som ser till att muskler och nerver fungerar som de ska.
 • Äppeljuice främjar samtidigt byggande av muskelmassa.
 • Den omvandlar även kolhydrater till energi.

4. Förebygger ledsmärta

Muskelsmärta kan börja försvinna om du dricker äppeljuice regelbundet tack vare det stora innehållet av antioxidanter. Dessa förebygger att gifter ansamlas i lederna. Samtidigt kommer kaliumet i äppeljuicen öka bendensiteten. Tack vare det är juicen perfekt för de som lider av artrit eller reumatism, eller bara för äldre människor i allmänhet.

5. Minskar blödningar

Undvik blödningar med äppeljuice

När din kropp saknar vitamin K ökar risken för onormala blödningar. Det kan bero på skador, operationer eller sjukdomar. När man ställs inför det är mängden vitamin K i äppeljuice perfekt för att få blodet att koagulera som det borde.

6. Minskar din storlek och vikt

Bland det bästa du kan göra för att gå ned i vikt är att göra äppeljuice på gröna äpplen. De innehåller trots allt bara 80 kalorier och mycket fibrer. Det gör att du blir mindre hungrig. Vidare föreslår vi att du dricker äppeljuice till frukost och lunch. Om du vill tappa vikt kommer det hantera dina blodsockernivåer och kickstarta din ämnesomsättning.

Sakta men säkert kommer du se att du får mer kontroll över din aptit.

7. Föryngrar sinnet

Motverka trötthet

Äpplenas kalium, magnesium och fosfor ger dem förmågan att motverka trötthet samt mental och fysisk utmattning. Drycken innehåller dessutom vitamin B12 i mängder som är perfekta för att bekämpa sömnlöshet och nervåkommor.

8. Bekämpar andningssjukdomar

Om du lider av astma, hosta eller andra andningsproblem ska du prova äppeljuice. Tack vare de stora mängderna vitamin C kan det hjälpa lungorna och stärka immunförsvaret. 

För att få ut det mesta av dessa fördelar rekommenderar vi att du lägger till gott om honung i din äppeljuice. Glöm inte att även den har medicinska egenskaper som botar hosta och ger lindring i både hals och luftvägar.

Vad väntar du på? Prova!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Palomo GI, Yuri JAS, Moore-Carrasco R, Quilodrán PÁ, Neira EA. El consumo de manzanas contribuye a prevenir el desarrollo de enfermedades cardiovasculares y cáncer: Antecedentes epidemiológicos y mecanismos de acción. Rev Chil Nutr 2010;37(3):377-385
 • Healthline.com Potassium [Online] Available at: www.healthline.com/health/potassium
 • Casero T, Recasens I, Carrasco V y Xucla F. Dinámica de acumulación de nutrientes en manzana. Area de Postcollita. CeRTA. Universitat de Lleida (1998)
 • ESCOBAR ARELLANO  EE. Elaboración de una bebida adelgazante con sabor a manzana a base de apio (apium graveolens) y vinagre de manzana en diferentes concentraciones y endulzando con stevia (stevia rebaudiana bertoni) y miel de abeja. Universidad Téncica de Cotopaxi. Latanuga, Ecuador (2010).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.