9 näringsämnen för att nå 90 med ett starkt &; friskt hjärta

mars 24, 2019
Alla vill vi leva ett långt och hälsosamt liv, men ibland kan maten vi äter komma i vägen. Lär dig om nio av de viktigaste vitaminerna och mineralerna om du vill leva till 90 med ett friskt hjärta.

Alla vet vi att det inte finns någon mening med att nå 90 års ålder om vi inte är vid god hälsa. Men det finns ett antal viktiga näringsämnen du kan inkludera i din diet för att hjälpa dig nå 90 med ett friskt hjärta.

God hälsa beror på många faktorer. Maten vi äter slår otvivelaktigt fast vår förmåga att bibehålla en hälsosam vikt och hålla kolesterol, blodtryck och blodsocker balanserade. Att äta bra för att leva bättre är den magiska formeln vi borde investera allt vi kan i.

Här på Steg för Hälsa föreslår vi att du börjar inkludera följande nio livsmedel i din diet för att leva längre med ett friskt hjärta.

1. Omega 3 och essentiella fettsyror

Vi pratar ofta om fördelarna med medelhavsdieten; den är trots allt väldigt bra för hjärtat med sina naturliga oljor och färsk fisk. De innehåller enkelomättade fettsyror (oljesyra) som är viktiga för att minska kolesterolet och triglyceriderna.

Att inkludera näringsämnen som innehåller omega 3 i kosten förhindrar dessutom kardiovaskulär inflammation.

2. Magnesium

Magnesium på slev

Magnesium är ett viktigt mineral som främjar muskelavslappning, speciellt för hjärtat. Att få i sig tillräckligt med magnesium hjälper dig att förebygga stroke och hjärtattacker. Intressant nog är det kvinnor som drabbats mest av brist på detta mineral.

Tveka inte att prata med din läkare om du ska ta kosttillskott med magnesium.

3. Koenzym Q10

Koenzym Q10 verkar i samarbete med magnesium, selen, vitamin C, vitamin E och zink. En bra balans av dessa näringsämnen försäkrar att du kan nå en hög ålder med ett friskare hjärta. Med det sagt är det viktigt att veta att koenzym Q10 är en antioxidant som hittas i vissa livsmedel som man gör bäst i att äta med måtta.

Vidare ska du alltid välja livsmedel som är så naturliga och kemikaliefria som möjligt. Här kommer några:

  • Kyckling- eller kalkonkött
  • Ägg
  • Makrill
  • Sardiner
  • Lax

4. Vitamin D

Vitamin D

Nuförtiden har vi börjat inse alla de stora fördelarna som vitamin D. Att bara ”sola” regelbundet med solskyddskräm en kort stund kan skydda mot en rad olika sjukdomar, varav många är kopplade till hjärtat. Du hittar även vitamin D i ägg, fisk och till och med vissa mjölkprodukter som berikats med det.

5. Vitamin C

Vitamin C är en kraftfull antioxidant som man definitivt borde inkludera i kosten om man vill nå 90-årsåldern i toppform. Det förebygger cellskada, sänker dåligt kolesterol (LDL) och stärker samt gör artärerna mer flexibla. Ett utmärkt sätt att få i sig mer vitamin C är att börja dagen med ett glas ljummet vatten med citron.

Kom också ihåg att bereda sallader med jordgubbar, spenat och nötter, eller bitar av kalkonbröst med granatäpple och kiwi, till exempel.

6. Probiotika

Mat med probiotika

Du kanske överraskas över att se probiotika på en lista som främjar hjärtat, men det är alltid viktigt att lägga lite fokus vid vår tarmhälsa. Detta eftersom något så farligt som en ohälsosam bakterieflora försvagar immunsystemet. Det kan i sin tur leda till systemisk inflammation.

Dålig tarmhälsa får oss att absorbera dåliga näringsämnen som kan leda till allvarliga och progressiva problem för hjärtat.

7. Allicin

Allicin är en beståndsdel som hittas i vitlök och ger det den karaktäristiska lukten. Det har även en kraftfull effekt på vår hjärt- och artärhälsa, eftersom det lugnar blodkärlsinflammation och förbättrar blodflödet. Inkludera gärna vitlök i din dagliga kost. För att göra det behöver du bara krossa en vitlöksklyfta varsamt och låta klyftan ligga i fem minuter innan du använder den i dina rätter.

På det sättet kan du vidare stärka effekterna av allicin.

8. Lykopen

Lykopen är viktigt för ett friskt hjärta

Lykopen är en väldigt viktig karotenoid som skyddar från flera olika hjärtsjukdomar. Det hittas i tomater och morötter och ökar flexibiliteten hos artärerna såväl som förbättrar funktionen hos endotelvävnaden, vilket låter dig hantera ateroskleros.

9. Vitamin E

Du kan hitta vitamin E i avokado, spenat eller mandlar. Dessa livsmedel har antioxidativa och skyddande egenskaper som minskar dåligt kolesterol (LDL) och höjer nivåerna av bra kolesterol (HDL).

Med det sagt ska du alltid komma ihåg att det är viktigt att balansera mängden vitaminer och andra näringsämnen du stoppar i dig. Detta eftersom en brist på magnesium eller vitamin C kan bryta den magiska formeln som håller ditt hjärta friskt.