8 orsaker till brist på magnesium och hur man fixar det

Magnesium är ett fundamentalt mineral för din kropp, så du måste konsumera rätt livsmedel för att undvika en farlig magnesiumbrist.
8 orsaker till brist på magnesium och hur man fixar det

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Magnesium är ett mineral som är viktigt för hälsan eftersom det hjälper till att reglera ditt nervsystem, främja avslappning och möjliggör muskelsammandragningar – utöver 300 andra kemiska reaktioner i kroppen. Det finns experter som tror att nästan alla sjukdomar är associerade med brist på magnesium.

Utöver att vara nödvändigt för att balansera din kropps elektriska nivåer är det ett av de mineraler som är svårt att absorbera eftersom njurarna utsöndrar en stor andel. Minnesproblem, inlärningssvårigheter och konstanta muskelkramper är några av tecknen på en minskning eller brist på detta mineral.

Även om det kan verka normalt inledningsvis är det bäst att försöka identifiera orsaken och ingripa i rättan tid.

Det är därför vi idag vill presentera åtta anledningar till varför dina magnesiumnivåer kan vara låga, såväl som livsmedel som innehåller det.

1. Orsaker till brist på magnesium: begränsad mjölkkonsumtion

Kvinna äter sallad

En av de vanligaste orsakerna till brist på magnesium är om du äter för lite mat som innehåller det naturligt. En obalanserad diet med massor av ohälsosam mat gör det svårt att absorbera tillräckliga mängder magnesium.

2. Tarmproblem

Åkommor som påverkar din tarmhälsa eller hela ditt matsmältningssystem kan också vara ansvarigt för brist på magnesium. När din kropp har svårt med matsmältningsprocesserna och att absorbera näringsämnen ordentligt kan du till slut förlora magnesium.

3. Alkohol och laxermedel

Kvinna med alkohol

Gifterna som ansamlas i kroppen vid för stor alkoholkonsumtion, såväl som påverkan från laxermedel, kan också förebygga absorptionen av magnesium. Alkohol förändrar sättet dina njurar fungerar och kan även göra sig skyldigt till att ta slut på förvaret av magnesium i kroppsvävnaderna.

4. Dålig njurhälsa

Att ha magnesiumbrist är ett av tecknen på njursvikt. Det upptäcks dock sällan i rättan tid eftersom läkare vanligtvis inte mäter det i provtagningar. Om du har diagnostiserats med njursvikt är det dags att du ökar konsumtionen av detta mineral.

5. Vissa läkemedel

Läkemedel kan vara orsaken

Läkemedel såsom cisplatin och vissa antibiotika kan ändra din leverfunktion och förhindra att du absorberar magnesium. Det är ett vanligare problem för patienter som genomgår en behandling som kräver att de tar dessa läkemedel under längre perioder.

6. Endokrina åkommor

Problem med det endokrina systemet, inklusive fel i sköldkörteln, bisköldkörteln samt diabetes, kan hindra din absorption av detta näringsämne. Hormonproblem kan leda till att du förlorar magnesium i ännu större mängder, vilket bidrar till en ansenlig sänkning.

7. Fysisk överansträngning

Det är välkänt att magnesium är ett viktigt mineral för att ha god fysisk och mental prestationsförmåga. När du överanstränger dig är det vanligt att se magnesiumnivåerna sjunka.

8. Missbruk av vätskedrivande medel

Något som är viktigt att veta om magnesium är att det förloras genom urinen. Det är därför du kan drabbas av en brist om du tar många vätskedrivande medel. Det spelar ingen roll om de är naturliga eller kommersiella diuretika: överdriven användning kan vara skadligt för din hälsa.

Besök den här artikeln: 7 varningssignaler vid njursjukdom

Hur man motverkar magnesiumbrist

Motverka brist på magnesium

Det rekommenderade dagliga intaget av magnesium för män är 350 mg, medan kvinnor bör få i sig 330 mg. Du kan få magnesium genom tillskott, saltbad och speciella lotions, men det bästa är att äta nyttig mat. De vi nämner nedan är några av de mest rekommenderade. Alla mängderna som listas är per 100 g.

 • Kakao eller mörk choklad: 420 mg
 • Paranötter: 410 mg
 • Sojamjöl: 230 mg
 • Mandlar: 230 mg
 • Jordnötter: 180 mg
 • Hasselnötter: 180 mg
 • Bönor: 60 mg
 • Pistaschnötter: 160 mg
 • Ingefära: 120 mg
 • Baljväxter: 120 mg
 • Fullkorn: 120 mg
 • Solrosfrön: 420 mg
 • Torkat sjögräs: 770 mg
 • Vetekli: 611 mg
 • Torkad oregano: 270 mg

Kom ihåg att kvantiteterna som nämns ovan är uppskattningar och att de faktiska mängderna kommer skilja sig beroende på matens kvalitet. Notera även att mängderna motsvarar 100 gram och att inte alla bör förtäras i dessa mängder.

Försök att bibehålla en balanserad kost och inkludera flera av de livsmedel som bidrar betydande mängder.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Rondón-Berríos, Helbert. (2006). Hipomagnesemia. Anales de la Facultad de Medicina67(1), 38-48.  http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S1025-55832006000100007&lng=es&tlng=es.
 • Konrad M, Schlingmann KP, Gudermann T. Insights into the molecular nature of magnesium homeostasis. Am J Physiol Renal Physiol. 2004;286(4):F599-605.
 • Meij IC, Koenderink JB, De Jong JC, De Pont JJ, Monnens LA, Van Den Heuvel LP, et al. Dominant isolated renal magnesium loss is caused by misrouting of the Na+,K+-ATPase gamma-subunit. Ann N Y Acad Sci. 2003;986:437-43.
 • Herbert P, Mehta N, Wang J, Hindmarsh T, Jones G, Cardinal P. Functional magnesium deficiency in critically ill patients identified using a magnesium-loading test. Crit Care Med. 1997;25:749–55.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.