7 sätt din kropp säger till dig att något inte står rätt till

7 sätt din kropp säger till dig att något inte står rätt till

Senaste uppdateringen: 16 december, 2018

För att man ska kunna ha en bra livskvalitet är det viktigt att man har både en bra mental och fysisk hälsa. Du kanske inte tar hand om dig själv ordentligt eller så går du inte till läkaren om du behöver, men du bör inte ignorera de varningstecken som din kropp ger dig på att något inte står rätt till.

Om du sedan till slut väljer att gå till läkaren kan det vara för sent, och det kan ha permanenta konsekvenser för din hälsa. Naturen är vis och din kropp har förmågan att säga till dig om det är något som är fel.

Med det sagt vill vi inte att du ska bli en hypokondriker, men det är bra om du vet vilka symptom du ska vara uppmärksam på.

7 varningstecken på att något inte står rätt till

Viktförändringar

Måttband på tallrik.

Folk går ofta på diet för att tappa några kilon eller behålla sin vikt, men om du inte är på någon diet och ändå går ner i vikt kan det vara ett tecken på att något inte står rätt till.

Om du har gått ner mycket i vikt och du inte vet varför kan det ha att göra med hormonella obalanser i kroppen. I så fall bör du gå till läkaren för att kontrollera det.

Förändrad urin

Urinen är till för att ta bort gifter från kroppen, och om den ändrar färg kan det ge dig information om att något har förändrats inom dig. Om lukten eller färgen förändras ska du prata med din läkare.

Din urin bör ha en ljusgul färg och inte lukta alltför mycket, och du bör inte vänta med att prata med läkaren om det förändras. Det bör heller inte göra ont när du urinerar. Det är viktigt att man dricker tillräckligt med vatten och om problemen kvarstår, upplys din läkare om det.

Man kan undvika problem med njurarna om man ändrar på kosten och sina livsstilsvanor. Det innebär förstås att du måste tänka på vilka symptom som visar sig, för i annat fall kan du råka ut för allvarliga problem, som exempelvis njursten.

Förändrad avföring

Kvinna som sitter på toalett.

Var vaksam på om avföringen får en annorlunda färg och konsistens. Tänk även på om du behöver gå på toaletten mer eller mindre än vanligt.  Om det förekommer förändringar kan det vara tecken på att något är fel i kroppen. Det är viktigt att magen är frisk eftersom det påverkar även resten av kroppen.

Förändrat utseende

Det är inte alltid man lägger stor vikt vid ett förändrat utseende, men om exempelvis din hud börjar förändras kan det vara ett tecken på ett problem inne i kroppen.

  • Tänk på att gå till läkaren om huden blir torr, får fläckar, blir irriterad eller om det uppstår eksem, osv.
  • Det kan också uppstå förändringar på naglar, hår och läppar som tyder på att man har för höga eller för låga nivåer av vissa näringsämnen, vitaminer eller mineraler. Det kan även ha att göra med hormonella obalanser.

Allmän obehagskänsla

Kvinna med huvudvärk.

Om du upplever smärta, har huvudvärk eller matsmältningsproblem som diarré bör du kontakta läkaren så snart som möjligt. Yrsel och huvudvärk kan vara ett tecken på ett neurologiskt problem.

Trötthet eller svårigheter att sova

Om du känner dig trött eller svag eller om du har problem att sova och är ännu tröttare på morgonen än när du gick till sängs bör du prata med din läkare. Det kan ha att göra med allvarliga hälsoproblem som depression, kronisk utmattning och anemi.

Sår som inte läker

Ärr på magen.

Din hud har en fantastisk förmåga att självläka, så när du får ett skärsår bör det läka ganska snabbt. Om det tar för lång tid kan det vara ett tecken på att något inte står rätt till med ditt immunförsvar.

Det är viktigt att du lär känna din kropp och att du lär dig att läsa av de tecken den ger dig. Det är ditt ansvar att vara uppmärksam på det.

Detta kanske intresserar dig
Tredagars detox – 4 dieter som rensar kroppen från gifter
Steg för Hälsa
Läs det Steg för Hälsa
Tredagars detox – 4 dieter som rensar kroppen från gifter

En tredagars detox hjälper kroppen att rensa organen på gifter och stärka immunförsvaret, och låter kroppen återhämta sin energi. Vi ger dig 4 diet...  • Aycock RD, Kass DA. Abnormal urine color. South Med J. 2012 Jan;105(1):43-7.
  • Bosch X, Monclús E, Escoda O, Guerra-García M, Moreno P, Guasch N, López-Soto A. Unintentional weight loss: Clinical characteristics and outcomes in a prospective cohort of 2677 patients. PLoS One. 2017 Apr 7;12(4):e0175125.
  • Bonté F, Girard D, Archambault JC, Desmoulière A. Skin Changes During Ageing. Subcell Biochem. 2019;91:249-280.
  • Guo S, Dipietro LA. Factors affecting wound healing. J Dent Res. 2010 Mar;89(3):219-29.
  • Perrier ET, Johnson EC, McKenzie AL, Ellis LA, Armstrong LE. Urine colour change as an indicator of change in daily water intake: a quantitative analysis. Eur J Nutr. 2016 Aug;55(5):1943-9.
  • Walter FM, Humphrys E, Tso S, Johnson M, Cohn S. Patient understanding of moles and skin cancer, and factors influencing presentation in primary care: a qualitative study. BMC Fam Pract. 2010 Aug 31;11:62.