7 livsmedel du inte borde äta efter utgångsdatumet

Visste du att vissa livsmedel är speciellt farliga att äta efter att utgångsdatumet har gått ut? Lär dig om dem i den här artikeln!
7 livsmedel du inte borde äta efter utgångsdatumet

Senaste uppdateringen: 26 december, 2018

För att minska på svinnet är det många experter som säger att det finns vissa produkter som, trots att de passerat utgångsdatumet, fortfarande går att äta. Men det gäller inte för alla matgrupper. Faktum är att vissa livsmedel kan vara skadliga när de äts efter utgångsdatumet.

Problemet är att de bryts ner mycket lättare och tenderar därför att kontamineras av olika bakterier och gifter. Det är därför viktigt att man börjar titta på etiketterna innan man använder vissa produkter och vet vilka livsmedel som inte borde ätas efter sina utgångsdatum.

I den här artikeln kommer vi att berätta om 7 typer av livsmedel som du inte borde äta efter att de har gått ut, så att du kan vara försiktig nästa gång du tillreder dem.

Livsmedel som inte ska ätas efter utgångsdatumet

Mjuka ostar

Färskost med gräslök

Till skillnad från hårda ostar, som kan förvaras långt efter att de har gått ut, är kompositionen i mjuka ostar inte lika riskfri. De har en tendens att dra till sig bakterier som Listeria Monocytogenes, som kan leda till matsmältningsproblem och oönskade reaktioner i immunförsvaret.

Malet kött

Du måste redan ha strikta hygienstandarder för kött. Men det är väldigt viktigt att du tänker på att malet kött löper en ännu större risk att dra till sig skadliga bakterier som E. coliDet beror på att de bidrar med en lämpligare miljö för dessa mikroorganismer, och underlättar därför deras utveckling.

När ditt kött har gått ut är risken därför hög att det är infekterat av:

  • E. coli
  • Salmonella
  • Listeria monocytogenes
  • Staphylococcus aureus

Dessa bakterier utsöndrar farliga gifter i magtrakten. Efter några dagar påverkar det hur magen smälter maten.

Färska bär

bär av olika slag

En anledning till varför det rekommenderas att frysa bär innan de mognar är att en bakterie som heter Cyclospora växer på deras yta när de börjar brytas ner. Om du blir infekterad av denna upplever du symptom som illamående, uppsvullnad och kramper.

Såser och kallskuret

Kallskuret innehåller kemikalier som får dem att se färska ut trots deras ålder. Men när de har löpt ut börjar deras struktur brytas ner. Det ökar risken för kontaminering av bakterier som Listeria och E. coli.

Vi rekommenderar allmänt att du använder dessa inom den första veckan efter att ha öppnat dem.

Råa ägg

ägg

Det har förekommit miljontals fall av matförgiftning och infektioner från felanvändning av råa eller utgångna ägg. Ägg är väldigt goda och en viktig del av kosten, men det är viktigt att man hanterar dem ordentligt och tillagar dem säkert, alltid innan utgångsdatumet.

Det är också viktigt att vara försiktig med mat som använder ägg som ingrediens, som exempelvis:

  • Majonnäs
  • Efterrätter
  • Såser

Räkor

Räkors komposition ändras efter de har gått ut, och allteftersom dagarna går blir de en utmärkt miljö för skadliga bakterier att växa. Ät upp dem så snart du kan efter att du har köpt dem. Du måste även tillreda dem på hygieniska ytor, separat från annan mat som kan leda till kontaminering.

Kyckling

kyckling

Kyckling är det kött som rekommenderas mest för att ge aminosyror och komplexa kolhydrater till kroppen. Men när den är rå måste du vara försiktig med hanteringen och använda bakteriefria ytor.

Att äta kyckling efter utgångsdatumet kan leda till allvarliga tarminfektioner orsakade av E. coli eller salmonella.

Nu när du vet vad du borde slänga efter utgångsdatumet, försök att bara köpa den mängd du behöver och äta upp det innan det går ut.

Försök också att hantera och förvara maten på ett bra sätt så att den inte kontamineras av skadliga bakterier.

Detta kanske intresserar dig
7 livsmedel du inte borde värma i mikron
Steg för HälsaLäs det Steg för Hälsa
7 livsmedel du inte borde värma i mikron

Visste du att det finns vissa livsmedel du inte borde värma i mikron? Anledningen är bland annat att de förlorar stora delar av sina näringsämnen.