7 fantastiska fördelar med att sova naken

Visste du att man kan förbättra cirkulationen och undvika infektioner genom att sova naken? Bakterier kan inte överleva i en sval miljö.
7 fantastiska fördelar med att sova naken

Skriven av Ángela Aragón

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vetenskap har visat att sömn är fundamentalt för bra hälsa. Att ta hand om sitt fysiska välmående betyder även att lägga fokus vid sömnen – det handlar inte bara om kost och träning. När det gäller sömn har forskare upptäckt att det kan vara väldigt fördelaktigt att sova naken.

Även om sömn i naket tillstånd tros vara kopplat till ett aktivt sexliv är det bara en missuppfattning. Vi ska prata om vilka fördelar du får av att lämna pyjamasen i garderoben.

Mindre är mer: Fördelarna med att sova naken

1. Bättre sömn

sova naken

Oavsett hur tunna de är begränsar kläder din rörelsefrihet. Utan dem kan du röra dig så fritt du vill. Även om det ofta förbises producerar kläder ett undermedvetet svar som hindrar dig från att sova så bra som du borde.

2. Bekämpar riskerna för infektioner

När du sover utan kläder sänker du din kroppstemperatur. Som ett resultat får bakterier det svårare att hitta det varma hem de behöver för att överleva i din kropp.

Det är därför vi rekommenderar att du sover utan kläder även vintertid: dina lakan och filtar tillhandahåller tillräckligt med skydd och du undviker paradoxen med för hög kroppstemperatur i tider när fler bakterier existerar i miljön.

3. Bränner fler kalorier

När du har god termisk reglering kyls din kropp på ett sätt som aktiverar hormoner för att generera kroppsvärme. På så sätt bränner du energi genom en process som bidrar till viktnedgång. En god natts sömn minskar dessutom din ångest. När du är stressad tenderar du att äta mer, vilket betyder att du kan börja äta mindre genom att sova naken.

4. Det håller dig ung

kvinna i sängen

Som vi precis såg kan fördelarna med att sova naken kopplas mycket till en lägre kroppstemperatur. Vi har sagt mer än en gång att kyla skyddar dina celler och saktar ner åldrandeprocessen. Det inträffar på grund av melatonin – ett hormon som ansvarar för att förebygga försämring av cellerna. Å andra sidan förbättrar det även din sömnkvalitet.

Det fungerar så bra att det ofta kallas för ett “spirituellt sömnpiller”.

5. Stärker muskler och ben

När din kropp försöker reglera sin temperatur väcker den ditt hormonsystem, inklusive tillväxthormoner. Fördelarna med att sova naken i koppling till det är att detta hormon förbättrar funktionaliteten hos musklerna och benen.

6. Förbättrar cirkulationen

Vi nämnde brist på rörelsefrihet tidigare, så det borde stå klart att kläder hämmar cirkulationssystemet, vilket direkt påverkar ditt kardiovaskulära system. På ett sätt kan du tänka på sömnen som en process för att återetablera hälsosamt blodflöde.

7. Ökar självkänslan

Kvinna i spegeln

När din kropp kommer i kontakt med dina lakan höjs dina nivåer av oxytocin – “kärlekshormonet”. Det direkta resultatet av det är att du känner dig mer sensuell, oavsett om du har sällskap i sängen eller inte.

Fördelarna med att sova naken i sängen går bortom sexuell aktivitet, för det skapar en inre känsla av välmående som gör att du känner sig som en attraktivare person när du vaknat, så att du kan lämna huset med större självförtroende.

Ett trick för att höja fördelarna med att sova naken: ta en dusch innan sängdags

Anledningen är enkel: de olika temperaturerna din kropp upplever aktiverar din kropps system för temperaturreglering, så att det börjar jobba tidigare.

Nu har du inga ursäkter att inte prova! Gör dig av med pyjamasen och prova att gå till sängs utan kläder på – du kommer snart märka att det förändrar ditt liv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.