6 sätt att veta om du har plack i halsen

Har du någonsin känt ett obehag och varit irriterad i halsen och inte vetat om det var plack? Fortsätt läsa för att lära dig mer!
6 sätt att veta om du har plack i halsen

Senaste uppdateringen: 14 oktober, 2020

Plack i halsen, mer känt som halsmandelssten eller tonsilloliter, är inte farligt men kan ibland vara ett symptom på akut tonsillit (halsfluss) som orsakas av bakterier som streptokocker. Vi ska idag berätta om kopplingen mellan tonsilloliter och halsfluss, och vilka symptom du ska hålla utkik efter.

Hur vet jag om jag har plack i halsen?

Om du har en inflammerad hals och det beror på plack kan det visa några eller samtliga av följande tecken:

Om du märker av symptomen ovan bör du konsultera din läkare innan du påbörjar en behandling.

Halsont och svårigheter med att svälja

Kvinna med halsont

Smärtan från plack kan vara intensiv och som mest irriterande när man sväljer. Det börjar för det mesta med en nätt klåda som växer tills det blir svårt att göra saker som att äta, dricka eller svälja saliv.

Om du samtidigt har en bakterieinfektion i halsen, som i fallet med halsfluss, kan smärtan vara stickande och irriterande. I så fall är det viktigt att man följer en antibiotisk behandling som skrivs ut av en läkare.

Ont i öronen

Kvinna som håller för öronen

Plack i halsen kan ge upphov till smärta i käken och huvudet, speciellt om det är i kombination med akut tonsillit. Det är viktigt att kontakta din läkare om du tror att du lider av tonsillit, även om det råder delade meningar i sjukvårdsvärlden angående hur detta tillstånd ska behandlas.

Dålig andedräkt

Kvinna som håller handen för munnen

Det händer inte alltid, men när plack i halsen är ett resultat av streptokocker kan det ibland ge upphov till dålig andedräkt. Det är för att bakterierna reproducerar sig.

Kolla lymfkörtlarna i nacken

Lymfkörtlar

Dina lymfkörtlar fångar och förstör vanligtvis de bakterier som finns i halsen. När de är inflammerade brukar de bli känsliga för beröring.

  • Använd dina fingertoppar för att känna vid området framför dina öron och rör dina fingrar i cirkulära rörelser bakom dina öron.
  • Inspektera området vid halsen under din haka, eftersom det är vanligt att man hittar inflammerade lymfkörtlar i området.
  • Kolla även under din käke, mellan hakan och runt dina öron.
  • Rör dina fingrar i cirkulära rörelser mot ditt öra.

Hela området vid lymfkörtlarna kan vara inflammerat på grund av halsfluss och plack i halsen.

Kolla din tunga

Kvinna som sträcker ut tungan

När man har halsfluss får man ofta röda utbuktningar på tungan nära halsen. De kan vara ljusröda eller mörkröda, och samtidigt inflammerade.

Kolla dina halsmandlar

Kvinna som har ont i tonsillerna

Halsfluss påverkar halsmandlarna. De blir då ofta ljusröda och större än vanligt. De kan även täckas av vita eller gula fläckar.

Naturliga huskurer för halsfluss

Cayennepeppar har antibakteriella egenskaper som bidrar till att hindra infektionen från att spridas sig djupare. Det lindrar inflammationen och den brännande känslan.

Hur man gör en massa med cayennepeppar

Ingredienser

  • 1 tesked cayennepeppar
  • 1 dl kokosolja

Tillredning

Blanda cayennepeppar och kokosolja. När du har fått en jämn mix applicerar du det på det inflammerade området på halsen och dina lymfkörtlar.

Te på salvia

Te på salvia

Salviate har anti-inflammatoriska egenskaper. Blanda bara teet med limejuice eller äppelcidervinäger och gurgla för att lindra obehaget.

Kom ihåg

Halsfluss är väldigt smittsamt, så se till att vara försiktig med hygienen för att inte smitta andra:

  • Tvätta dina händer ofta.
  • Täck över din mun när du hostar (helst med din axel eller armbåge, och inte din hand).
  • Undvik att dela glas, gafflar, skedar och personliga hygienartiklar.
  • Bär med dig engångsnäsdukar.

Som sagt är plack i halsen inte farligt, men det kan vara obehagligt och komma med flera obekväma symptom. Det kan också ibland ge upphov till halsfluss. Så försök att göra dig av med halsmandelsstenarna så fort du märker av dem, eller förebygg dem genom att regelbundet gurgla saltvatten eller äppelcidervinäger.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Font, E. (2001). Faringitis y amigdalitis . Tratamiento etiológico y sintomático. Ambito Farmaceutico.
  • Couloigner, V. (2010). Amigdalitis. EMC – Tratado de Medicina. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(10)70503-1
  • Wahba, N. M., Ahmed, A. S., & Ebraheim, Z. Z. (2010). Antimicrobial Effects of Pepper, Parsley, and Dill and Their Roles in the Microbiological Quality Enhancement of Traditional Egyptian Kareish Cheese. Foodborne Pathogens and Disease. https://doi.org/10.1089/fpd.2009.0412
  • Longaray Delamare, A. P., Moschen-Pistorello, I. T., Artico, L., Atti-Serafini, L., & Echeverrigaray, S. (2007). Antibacterial activity of the essential oils of Salvia officinalis L. and Salvia triloba L. cultivated in South Brazil. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.09.078

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.