5 vanliga myter om människokroppen

Kan nedkylning verkligen öka dina risker att bli förkyld eller få influensa? Det finns många myter om människokroppen som kommer i vägen för en hälsosam livsstil. Lär dig om dem!
5 vanliga myter om människokroppen

Skriven av Ángela Aragón

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vår relation med våra kroppar har varit mycket problematisk genom tiderna. Vi har alltid strävat efter skönhet. Men trots det har det varit ett socialt tabu att öppet fråga varför. Dessutom var medicin inte en vetenskap för den vanliga medborgaren. Det gjorde det lätt att sprida myter om människokroppen. Dessa myter har sjunkit djupt in i vår kultur.

Nu förväxlar vi lögner med sanningen och har mycket att lära oss om hur våra kroppar verkligen fungerar.

Vi har dock tagit ett stort steg framåt. Nu är vi inte bara intresserade av att se bra ut, utan bryr oss också om att göra ett försök att hålla oss friska. Vi har också tillgång till några av de mest innovativa kliniska rapporterna tack vare informationsteknik.

Sammantaget är vi närmare förståelse än någonsin tidigare. Som ett resultat är vi också närmare svaren på våra frågor så snart vi börjar oroa oss. Det enda som behövs är en internetuppkoppling.

Det är emellertid vanligt att våra frågor är resultatet av ett fel.

Populära övertygelser är så djupt rotade att vi inte ifrågasätter deras giltighet.

Låt oss ta en titt på 5 skadliga myter om människokroppen som det är dags att glömma.

5 myter om människokroppen du borde glömma

1. Ett bra schampo eliminerar kluvna toppar

Kluvna toppar

Många annonser för schampon och balsam börjar med frågor som “Har du kluvna toppar?” De vill övertyga dig om att användningen av deras produkt kan lösa problemet.

“Du kan äntligen ha så långt hår du vill, och du behöver inte gå till frisören för att få vackert hår!”

Du kan fortsätta använda produkten om och om igen, utan att missa en endaste dag. Faktum är att du kanske tror att du har rätt produkt.

Det är dock helt falskt. De förebygger kluvna toppar, men när de väl är kluvna finns det bara ett alternativ: klipp av dem.

2. Vi använder bara 10% av vår hjärna

Det här är något vi ofta får höra när vi ser ett mentalistiskt trick. Dessa magiker låtsas använda telepati. De kan till och med hävda att de har makten att förändra verkligheten med sina sinnen.

Det är här de påminner oss om att vi normalt bara använder en liten del av vår hjärna.

Andra har dock förmågan att förbättra sin mentala muskel. Som ett resultat kan de läsa våra sinnen.

Det kan vara vilseledande, men det är bara ännu en i raden av myter om människokroppen. Det har visat sig att när du sover slutar inte hjärnbarken att arbeta. I själva verket använder vi alla en stor del av våra hjärnor.

3. När vi är vuxna slutar våra celler att reproducera sig

Celler

Vi brukar tro att ålderdom beror på att våra celler inte längre reproducerar sig. Det skulle vara orsaken till rynkig hud och krämpor.

Det är dock inte sant alls. Dina cellulära system arbetar alltid. De skapar alltid förändringar.

Förändringar som är relaterade till det. När åren går förändras dina cellers prestanda. Men oavsett fortsätter de att reproducera sig.

4. Tänder är vita

Vita tänder

Vi slår på teven och där är de: stjärnorna lyser med obefläckade, helt vita tänder.

Det är då vi tittar oss själva i spegeln och inser att våra tänder är gula. Och detta trots att vi borstar dem varje dag.

Varför? Enkelt. Det är deras naturliga färg.

Perfekt vita tänder är resultatet av tandblekning som kan vara giftigt på lång sikt.

5. Våra kroppar är mer utsatta för förkylningar när vi är nedkylda

Kanske är det den här myten som drar mest uppmärksamhet till sig. Är inte förkylningar och influensor vanligare på vintern? Jo, men det beror inte på att våra kroppar försvagas av låga temperaturer.

Låga temperaturer håller virusen vid liv och starka mycket längre. Det innebär att de kan sprida sig snabbare och slå ut vårt immunförsvar.

Det är virusets styrka som ökar, inte vår sårbarhet. Därför är det klokt att ta C-vitamin för att inte ådra sig dem. För om de är starkare behöver ditt immunförsvar extra energi för att bekämpa dem.

Dessa myter om kroppen gör att vi inte tar ordentligt hand om oss själva. Därför är det viktigt att prata om dem så att man kan upptäcka vad som faktiskt är sant.

Huvudbild från © wikiHow.com.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Oral health conditions. (2016).
    cdc.gov/oralhealth/conditions/index.html
  • Robynne Boyd, “Do People Only Use 10 Percent Of Their Brains?,” Scientific American, February 7, 2008
  • Boldrini M, Fulmore CA, Tartt AN, Simeon LR, Pavlova I, Poposka V, et al. Human Hippocampal Neurogenesis Persists throughout Aging. Cell Stem Cell [Internet]. 2018 Apr 5 [cited 2019 Jan 24];22(4):589–599.e5. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29625071
  • Tamerius J, Nelson MI, Zhou SZ, Viboud C, Miller MA, Alonso WJ. Global influenza seasonality: Reconciling patterns across temperate and tropical regions. Environmental Health Perspectives. 2011.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.