Analcancer - 5 symptom du bör känna till

Trots att du kanske tycker det är pinsamt att träffa en specialist är det fundamentalt att få en medicinsk diagnos vid första tecknen på analcancer. Det är framförallt viktigt om du upplever rektala problem.
Analcancer - 5 symptom du bör känna till

Senaste uppdateringen: 31 december, 2018

Man hör nästan aldrig någonting om analcancer. Det är en tyst sjukdom och har inte lika hög incidens som lung- eller bröstcancer, men det är en sjukdom du bör känna till.

Sjukdomsfallen har ökat i antal på senare år, på grund av faktorer såsom:

 • Tobaksbruk
 • Längre förväntad livslängd
 • Mänskligt papillomvirus (HPV)

Det drabbar fler män än kvinnor, men är vanligare bland kvinnor över 50 år.

Det största problemet med analcancer är att det ofta utvecklas utan några uppenbara symptom.

Vidare misstar många sjukdomen med hemorrojder, och söker därför aldrig den medicinska hjälp som situationen kräver.

Eftersom information är det mäktigaste vapnet ska vi idag ta en titt på vad som utmärker denna sjukdom.

Analcancer – den tysta sjukdomen

Vi ger ofta inte uppmärksamhet till våra kroppsliga processer. Vi går på toaletten utan att undersöka avföringen för oegentligheter eller spår av blod.

Anus är inte bara var kroppen gör sig av med avfall; kom ihåg att det är en del av tarmarna, och framförallt grovtarmen.

Dess ringformade muskler består av flera celler som, av olika anledningar, kan genomgå genetiska förändringar som producerar onormala eller cancerogena celler.

Det finns vissa riskfaktorer man kan kontrollera, men med cancer hänger tyvärr inte allt på ett hälsosamt liv.

Det finns andra faktorer man kan missa, och det kan av olika anledningar få sjukdomen att utvecklas. Det är därför det är så viktigt att vara medveten om symptomen.

1. Blödningar

toalettpapper

Det här är det huvudsakliga symptomet. Blödningar då och då kan bero på andra faktorer, så att få rätt diagnos är viktigt.

 • Ibland beror blödningarna på hemorrojder, en vanlig infektion eller andra sjukdomar som en specialist kan diagnostisera ordentligt.
 • Det är viktigt att rådfråga en läkare om det så snart det dyker upp.

2. En känsla av att det är fullt

De flesta patienter som har utvecklat analcancer upplever en känsla av att det är fullt i den rektala regionen. Det beror på en massa som växer däri och som ger obehag och till och med klåda.

 • Ibland kan dessa massor störa tarmtransiten på ett sådant sätt att det kan leda till att man förlorar kontrollen över sina anala muskler.
 • Det är knappt märkbart inledningsvis. De flesta väntar faktiskt upp till sex månader, när symptomen är mer uppenbara, innan de uppsöker en läkare.

3. Uppkomsten av “vårtor”

Analcancer är en tyst sjukdom

Analcancer associeras ofta med uppkomsten av vårtor i den anala regionen. De kan utvecklas i själva tarmen eller externt, och orsakar stort obehag.

Många patienter misstar dem för vanliga blåsor, men det är viktigt att hålla koll på dem.

Du behöver inte skämmas vid tanken på att tala med en läkare; det kommer ge dig sinnesro.

4. Förändringar i tarmtömningen

Vi upplever alla små störningar i tarmtömningen då och då. Alla upplever förstoppning eller diarré någon gång. Det är normalt.

 • Saker att oroa sig över inkluderar förlust av kontroll över de anala musklerna samt inkontinens.
 • När tumören växer kan patienter uppleva vätskesekret från den anala regionen.

5. Klåda

ga-pa-toaletten

Symptom i den undre halvan av kroppen inkluderar trötthet i ländryggen, tryck i buken samt klåda i det anala området.

 • Klådan tillskrivs ofta hemorrojder, så många vänder sig till klassiska krämer och behandlingar för att lindra obehaget för detta hälsoproblem som man inte ofta delar med andra.
 • Vi måste återigen betona vikten av att tala med en läkare vid första tecknet på något av dessa symptom.

En tidig diagnos ökar chansen för framgångsrik behandling samt överlevnad.

I ett litet antal av fallen diagnostiseras inte analcancer förrän i avancerade stadier, när tumören har nått lymfkörtlarna. I dessa fall är behandlingen vanligtvis mycket mer aggressiv.

Den medicinska kunskapen går framåt för varje dag som går, och nya teknologier, behandlingar och läkemedel utvecklas konstant.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.