5 saker din syn kan säga om din kropp

Bortom trötta ögon och andra relaterade problem kan dina ögon reflektera olika problem i andra delar av kroppen, såsom levern eller gallblåsan, baserat på deras färg.
5 saker din syn kan säga om din kropp

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Synen är ett av kroppens fem stora sinnen. Ögonen anses faktiskt vara ett av de nödvändigaste organen för det dagliga livet. Det finns fall med blinda människor som lever normala liv, och de utvecklar dessutom sina andra sinnen för att kompensera. Folk med intakt syn kan dock inte tänka sig ett liv utan sina ögon.

Röda ögon

Därför vill alla förstås försöka ta hand om synen så gott det går, men det är inte alltid så lätt. Det finns idag en ändlös lista av saker som krävs för arbete och studier (datorer, mobiler, TV-apparater, etc.).

 • Dessa påfrestar ögonen och kan med tiden ge upphov till synproblem.

Genom synen kan du dock även identifiera problem i andra delar av kroppen, och därför borde du inte ödsla tid om du märker ett tecken.

1. Oregelbunden syn

Det är möjligt att det beror på ansamlad stress. Det kan även vara på grund av för mycket exponering från enheter som är för ljusa, såsom mobiler och datorer. Oegentligheter i synen kan dock även tyda på ett annat problem som är avsevärt värre.

 • Din syn är vanligtvis normal, men du kan uppleva att den helt plötsligt blir grumlig och du tappar en del av synförmågan. Det kan vara en indikation på inflammation i ögat.
 • I de allvarligaste fallen förlorar du synen helt och hållet i flera minuter. Det indikerar cerebrovaskulära problem.

2. Gul ögonfärg

Gula ögon

Gulfärgad iris är inte särskilt vanligt. Iris är den del av ögat som är färgad, vanligtvis blå, grön eller brun. Den kan dock som sagt bli gul. Var speciellt uppmärksam på om hela ögat blir gult; alltså även vitan (sclera), som vanligtvis är just vit.

En gul ögonvita indikerar att något är fel med levern. Det kan betyda att lever, gallblåsa eller gallgångar är påverkade. I de flesta fall rör det sig om för mycket bilirubin i kroppen, vilket produceras av levern.

3. Grumlig syn

Det finns många som brukar se en typ av dimma över synen. De som drabbas känner dessutom som om någon form av gegga har hamnat i ögat.

 • Det tyder på att personen kan ha börjat få grå starr.
 • Det dyker upp regelbundet hos äldre patienter.
 • Det finns dock folk i yngre åldrar som också drabbas.

4. Hängande ögonlock

Ögonlock som hänger

Gradvis uppkomst av rynkor och förlust av näringsämnen i huden är väldigt vanligt hos äldre människor, framförallt i ansiktet. Det beror på tidens tand, för mycket orenheter i kroppen och andra liknande faktorer. Generellt leder förlust av näringsämnen till hängiga ögonlock, men det kan även bero på ögonproblem.

Hängande ögonlock är ett tillstånd som kallas för ptos , och det spelar ingen roll hur gammal man är. Det finns även andra inflytelserika faktorer, till exempel oegentligheter i ditt immunförsvar eller en hjärntumör.

5. Du ser stjärnor

Dessa kan dyka upp när du gör en snabb rörelse (till exempel när du ställer dig upp efter att ha suttit eller legat ned). Utöver dessa stjärnor, som bara du kan se, kan du även drabbas av yrsel och desorientering på grund av den plötsliga förändringen i cirkulationen.

Utöver det kan du även se stjärnor om du lider av synproblem, som bland annat glaukom. Symptomen på dessa sjukdomar dyker upp som från ingenstans och är oförutsägbara. De indikerar en separation av din näthinna från resten av ögat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Mery, D. (2004). Visión por Computador. Computer. https://doi.org/10.1111/j.1752-1734.2009.01350.x
 • Lewington, D. (1996). 2020 vision. Managerial Auditing Journal. https://doi.org/10.1039/c6qo00867d
 • Machín, Y. F. (2015). Síndrome de visión de la computadora en trabajadores de dos bancos metropolitanos de un área de salud. Revista Cubana de Oftalmología.
 • Quintero-Fong, J. L., Orozco, D., & Meza, J. S. (2013). Respuesta visual del mutante “ojos amarillos” de Anastrepha ludens (Diptera: Tephritidae) a esferas de colores. Acta Zoológica Mexicana (Nueva Serie).
 • He, R., Fang, C., Wang, Z., & McAuley, J. (2016). Vista. In Proceedings of the 10th ACM Conference on Recommender Systems – RecSys ’16. https://doi.org/10.1145/2959100.2959152

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.