5 hemgjorda kurer för att bekämpa löss

5 hemgjorda kurer för att bekämpa löss
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Löss är ett obehagligt angrepp som lever på mänskligt blod och nästan alltid föredrar att attackera barn. Detta angrepp kan hoppa från person till person via direktkontakt. Alla riskerar att få löss i sina hem, eftersom löss inte diskriminerar och kan välja att etablera sig på vem som helst. Lyckligtvis kan man bekämpa löss med rätt tekniker.

Löss är ett stort hot för personerna de drabbar och kan orsaka stort obehag, som klåda på huvudet, irritation och till och med bakterieinfektioner. Som tur är finns det som sagt många olika hemgjorda kurer för att bekämpa löss, så att du kan förebygga att andra får dem och helt eliminera dem från ditt liv.

Varför välja huskurer mot löss?

Hemgjorda kurer tenderar att vara de bästa alternativen för att bekämpa löss eftersom de inte har bieffekter och är helt säkra. Det är sant att det finns en rad olika schampon och behandlingar för att bli av med löss idag, men dessa brukar ha giftiga komponenter som kan påverka din hälsa eller orsaka hudirritation. De flesta av dessa produkter varnar faktiskt att de inte bör appliceras under för lång tid, eftersom de kan ha bieffekter.

Att bli av med löss via hemgjorda kurer är ett hälsosamt och effektivt alternativ eftersom de även ser till att ta bort de jobbiga gnetterna. Trots att du kan behöva vara mer konsekvent när du applicerar är resultaten bra och du kan slippa oroa dig för problemet igen.

Majonnäs och vinäger

Majonnäs och vinäger

Majonnäs och vinäger är två allierade för att bli av med löss och gnetter. Denna behandling är verkligen speciell eftersom den utöver att hjälpa dig bli av med detta irriterande angrepp även får ditt hår att skina och återfuktas.

Hur gör du?

Blanda två delar majonnäs och en del vinäger i en behållare och tillsätt några droppar eterisk teträdolja. Rör om väl och applicera smeten i hela håret och skalpen. Låt den sitta i ett par timmar och skölj sedan ditt hår i varmt vatten. För att avsluta kammar du håret med en luskam.

Eukalyptusavkok för att bekämpa löss

Doften av eukalyptus kan vara väldigt besvärlig för löss och den har en väldigt kraftig verkan om den kommer i kontakt med dem.

Hur gör man?

Koka en god mängd vatten, tillsätt eukalyptusblad och låt stå i 15 minuter. Applicera detta avkok i håret och skalpen, för att sedan ta bort lössen med en kam.

Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger mot löss

Denna lättillgängliga produkt har en kraftfull verkan som sätter stopp för de irriterande lössen. Ha i åtanke att den kanske inte är 100% effektiv om lössen är för många eller om de är väldigt stora. Denna kur minskar dem dock avsevärt.

Hur gör du?

Blanda hett vatten och äppelcidervinäger i lika delar och applicera i torrt hår.

Oljeblandning

En blandning av eteriska oljor kan vara utmärkt för att bli av med löss, eftersom det gör att de inte får fäste och dessutom ger håret näring. Du kan blanda kokos-, jasmin-, anis-, pelargon- eller någon annan olja, och sedan applicera i hår och skalp. Låt det sitta i minst 30 minuter och märk sedan hur enkelt det blir att ta bort lössen med en kam.

Rosmarinavkok

Rosmarin i olja

Rosmarin är en av de bästa örterna för ditt hårs hälsa eftersom den rengör på djupet, stärker det och stimulerar tillväxt. Denna växt är även utmärkt för att bekämpa löss.

Hur gör du?

Gör ett avkok på rosmarin med kokande vatten och några torkade blad. När det är kallt applicerar du i håret och på skalpen. Precis som i ovan nämnda kurer är det bäst att använda en luskam eller annan kam med små tänder för att bli av med alla löss och ägg.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Toloza, A. C., Lucía, A., Zerba, E., Masuh, H., & Picollo, M. I. (2010). Eucalyptus essential oil toxicity against permethrin-resistant Pediculus humanus capitis (Phthiraptera: Pediculidae). Parasitology Research. https://doi.org/10.1007/s00436-009-1676-6

  • Priestley, C. M., Burgess, I. F., & Williamson, E. M. (2006). Lethality of essential oil constituents towards the human louse, Pediculus humanus, and its eggs. Fitoterapia. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2006.04.005

  • Veal, L. (1996). The potential effectiveness of essential oils as a treatment for headlice, Pediculus humanus capitis. Complementary Therapies in Nursing & Midwifery. https://doi.org/10.1016/S1353-6117(96)80083-7


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.