Rent hår under längre tid: hur gör man?

Det har säkert drabbat dig någon gång: du tvättar håret på morgonen och redan på eftermiddagen börjar du märka att det ser flottigt ut och har förlorat sin glans. Du vet inte vad du ska göra och blir tvungen att tvätta det varje morgon för att få behålla ett någorlunda friskt utseende.
Rent hår under längre tid: hur gör man?
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Finns det några lösningar? Finns det någon kur som kan hjälpa dig att njuta av rent hår under längre tid? Få några intressanta tips från oss.

Varför är mitt hår rent under så kort tid?

Torrt hår

Det är ett väldigt vanligt problem. Generellt är anledningarna bakom att hår tappar den glans och lenhet det hade efter att vi tvättat det följande:

 • Överdriven produktion av talg, vilket leder till det irriterande och klassiskt flottiga håret.
 • Våra hormoner kan också få vår skalp att producera för mycket talk. Menstruation kan bland annat stå för förändringar som orsakar detta problem.
 • En dålig diet med mycket fett, socker, bearbetat mjöl eller bakverk kan också producera matsmältningsproblem som orsakar mycket talg.
 • Det kommer kanske som en överraskning, men de schampon vi använder är inget mer än “kemiska produkter” som ofta är mer aggressiva än fördelaktiga. Om du är en av de som använder dessa produkter för att tvätta håret varje dag har du säkerligen lagt märke till att de sällan producerar resultaten som utlovas. Många av dem gör faktiskt håret ännu fetare. Det är bäst att bara använda dem en eller två gånger per vecka, och istället använda naturliga kurer, som de som presenteras nedan.

Vad kan jag göra för att få rent hår längre?

Äppelcidervinäger och bikarbonat

Äppelcidervinäger för rent hår

Denna kur, som är både enkel och effektiv, kan användas två gånger per vecka. Följande dag kommer du att kunna njuta av hår som är luftigare, glansigare, och silkeslent, utan något fett som får det att klumpa sig. Detta delvis tack vare bikarbonaten, som med sina alkaliska egenskaper reglerar pH-värdet och eliminerar överflödigt talg från skalpen.

När det kommer till äppelcidervinägern är det en mycket ekonomisk resurs som är en av de bästa hårprodukterna som finns. Den ger glans och mjukhet till håret, och reglerar även irriterande fett eller olja.

Ingredienser

Instruktioner

 • Du späder bara ut en matsked bikarbonat i vatten och lägger sedan till 1 dl äppelcidervinäger.
 • Applicera det i ditt blöta hår med en varsam massage tills blandningen når skalpen. Låt det sitta i 20 minuter. Efteråt tvättar du håret med varmt vatten.

Det kommer att se mycket bättre ut, och du kommer att kunna njuta av rent hår som är mjukare och glansigare i minst tre dagar.

Ägg, yoghurt och citron

Äggula i hår

Denna inpackning är fantastisk och perfekt att använda två gånger per vecka för att få rent hår. Ibland kan enkla kurer som denna ge resultat som är bättre än kostsamma behandlingar i skönhetssalonger, så det är värt att prova dem i åtminstone en månad. Du kommer att bli förvånad över hur enkla och ekonomiska de är, men även hur håret håller sig rent längre. I upp till tre dagar!

Användning av citron är en klassisk skönhetskur. Citron hjälper till att jämna ut pH-nivåerna hos de oljor som utsöndras av skalpen och ger håret en glans som gör det mycket vackrare. Ägget och den naturella yoghurten fungerar som näringskällor som stärker håret, tillhandahåller det med vitaminer, och reglerar överflödiga oljor och fett som gör att håret ser smutsigt och klumpigt ut.

Ingredienser

Instruktioner

 • Börja med att blanda ägget (vitan och gulan) med naturell yoghurt, och skapa en slät smet. Tillsätter sedan saften från en halv citron och fortsätt röra tills du får en tilltalande inpackning.
 • Applicera inpackningen i vått hår och se till att skalpen också absorberar denna naturliga och näringsrika inpackning. Låt den sitta i 20 minuter, varpå du tvättar med varmt vatten.

Vi är säkra på att du kommer att älska hur ditt hår skiner och håller sig rent under längre tid med denna enkla kur.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Carrasco Otero, F. (2014). Diccionario de ingredientes cosméticos. Madrid: Tu Imagen Personal.
 • Cruz Álvarez, N. S. (2012). Fitocosméticos: con fórmulas para la preparación de todo tipo de cosméticos: champús, geles de baño, jabones, cremas hidratantes, cremas antiarrugas, desodorantes, filtros solares, leches limpiadoras, lociones contra la caída del cabello, pasta de dientes, exfoliantes, perfumes, máscaras faciales, etc. Madrid: AMV.
 • Gibello Prieto, A. M.; Carrillo Troya, C., y Hernando Hernando, M. (2007). Tratamientos capilares. Madrid: Paraninfo.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.