4 olika oljemasker för att få bättre hår

4 olika oljemasker för att få bättre hår
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

För var dag som går uppskattar och rekommenderar experter ekologisk kosmetika alltmer.  Det är därför fler kvinnor använder det och blir mer och mer medvetna om farorna med ingredienserna i traditionell kosmetika. De kan innehålla stora mängder av petroleumbaserade produkter, såsom parabener, paraffiner, xenoöstrogener och många flera. Oljemasker är ett bra medel för att förhindra detta.

Dessa ämnen är mycket skadliga för kroppen och det tar lång tid för oss att eliminera dem på grund av mättnaden som de producerar. Ekologiska skönhetsprodukter har stora fördelar eftersom de inte bara ger bättre resultat än välkända varumärken som har funnits på marknaden i flera år, utan också är relativt billiga och lätta att använda.

Ekologisk kosmetika innehåller också ingredienser som i de flesta fall finns inom räckhåll i våra egna hem och som används vid matlagning, som till exempel olja. På grund av dess aktiva ingredienser är det mycket fördelaktigt för håret.

Idag ska vi att lära dig lite om de fantastiska fördelar som dessa fyra speciella oljemasker ger ditt hår och din hud. Du kommer att märka hur lätt det är att få vackert hår och strålande hud utan att behöva spendera en massa pengar på märkesschampon och krämer. Dessa produkter innehåller också ingredienser som kan vara skadliga för hälsan. Du måste komma ihåg att huden kan absorbera allt som appliceras på den genom kapillära vener som går direkt till blodomloppet.

Sötmandelolja för håret

Mandlar
Sötmandelolja är perfekt för torrt hår eftersom det förebygger kluvna toppar. Du kan applicera den i ditt hår genom att försiktigt massera topparna, men om du vill kan du även använda den till din hårbotten. Ge dig själv en bra massage så att alla näringsämnen kan tränga in i hårbotten. Du kan sedan sätta på en plasthatt för att hålla värmen i så oljan kan få ännu större effekt. Låt det verka i en timme varefter du tvättar håret som du normalt gör med ditt vanliga schampo. Använd helst ekologiskt schampo. Om du brukar använda balsam kan du applicera detta efteråt.

Kokosolja för håret

Kokosolja
Naturlig kokosolja är en annan olja som går mycket bra ihop med hår, hälsa och skönhet. Den kan användas för behandling av mjäll och för torrt hår.

Denna olja stärker håret och får det att växa snabbare, bli starkare och mycket friskare. Kokosoljan ska vara naturlig och oraffinerad. Den bör användas på samma sätt som sötmandelolja.

Om ditt hår är för torrt eller slitet på grund av färg kan du använda några droppar kokosolja med lite vatten. Se till att håret är torrt. Gnugga oljan i händerna och krama sedan in den i ändarna på ditt hår. Det kommer att bli mycket mjukare och se mer glamoröst ut.

Oljemasker med avokadoolja

Avokado
Avokadoolja används speciellt för slitet och torrt hår. Denna olja är mycket mer potent och dess regenereringsegenskaper är mycket mer effektiva jämfört med de hos de flesta andra oljor. Du bör dock undvika behandling med denna olja om du har mycket fett hår.

Ett sätt att tillämpa den är genom att göra en mask och låta den verka i omkring 20 minuter varefter du ska skölja och tvätta håret som du brukar göra. Du kan upprepa detta var 15:e dag för bästa resultat.

Arganolja

Argania spinosa
Denna olja är kungen av återfuktande och stärkande oljor. Den innehåller stora mängder näringsämnen och aminosyror. Dess aktiva ingredienser gör den till en av de mest använda oljorna för kosmetiska behandlingar.

Denna olja kan användas i både torrt och fett hår, rekommenderas både för håret och hårbotten och gör att håret blir friskt, mjukt, glänsande och silkeslent från rötterna.

Var dock uppmärksam i butiken. Arganolja är precis som många andra oljor en aning dyr och det leder till att många tillverkare ofta försöker förfalska den, vilket innebär att du måste se till att du får riktig arganolja; 100% naturlig och kallpressad.

Du bör göra en mask var 15:e dag och låta den verka i minst en timme. Tvätta sedan håret mycket noggrannt. Denna olja doftar en aning obehagligt, men lukten försvinner när håret tvättas ordentligt. Det är också en bra idé att använda oljan i ditt ansikte eftersom den kommer att återfukta och föryngra din hy.

Kom ihåg…

Det är viktigt att komma ihåg att varje gång du använder en av dessa oljemasker är det en bra idé att bära en plasthatt så att oljan tar större effekt och du får bättre utbyte av dess fördelar.

Om du har mycket fett hår eller om du har mjäll kan det vara en bra idé att tillsätta några droppar teträdolja till den olja du har valt att använda. Tillsätt fem droppar till varje hundra gram olja. Denna blandning kommer att vara mer än tillräcklig för att reparera skador på håret. Du kommer att märka resultat efter tre behandlingar, som till exempel att håret blir mjukare och vackrare. Det kommer att se mer livfullt och friskare ut.

Oavsett vilken av dessa oljemasker du väljer kan du vara säker på att du kommer att uppnå önskat resultat. Allt du behöver göra är att vara konsekvent med dina behandlingar och utföra dem tillräckligt ofta.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Kapoor, V. (2005). Herbal Cosmetics for Skin and Hair care. Indian Journal of Natural Products and Resources (IJNPR).
  • Howard, G. M., & Howard, G. M. (2013). Hair Preparations. In Perfumes, Cosmetics and Soaps. https://doi.org/10.1007/978-1-4899-3055-2_6
  • Krishna, A. G. G., Raj, G., Singh, B. A., Kumar, P. K. P., & Chandrashekar, P. (2010). Coconut oil: chemistry, production and its applications – a review. Indian Coconut Journal.
  • Freitas, S. P., Arruda, N. P., Gobbi, C. N., & De Resende, C. U. M. (2010). Avocado (Persea Americana mill.) Oil. In Handbook of Fruit and Vegetable Flavors. https://doi.org/10.1002/9780470622834.ch38
  • Ahmad, Z. (2010). The uses and properties of almond oil. Complementary Therapies in Clinical Practice. https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2009.06.015
  • Anonymous. (2013). Argan oil benefits consumers, producers, environment. INFORM.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.