8 tips för att få friskare och vackrare hår

För att lösa upp tovor i håret applicerar du lite jojoba- eller kokosolja i tovan och låter det sitta i några minuter. Du kommer märka hur mycket enklare det blir.

Ditt hår är en levande förlängning av dig, fött från ditt blod och närt av ditt matsmältningssystem. Håret är även nära kopplat till nervsystemet och består av keratin, protein, silika och oljor. Vi vill alltid att det ser bra ut för skönhetens skull, men hår utför även en biologisk funktion som stabiliserar kroppen och agerar som ett externt känselorgan.

För att få vackert hår måste du konstant vårda det, för det utsätts dessvärre för oräkneliga faktorer som försvagar och skadar det. Det finns dock gott om enkla och naturliga knep för att förbättra hårhälsan och gör det fantastiskt mjukt och skinande. Vill du lära dig mer om hur du återfuktarvårdar håret?

Hårvårdstips

De flesta oroar sig bara över sin hårhygien; de schamponerar regelbundet och borstar det då och då. Vad du kanske inte känner till är de dagliga vanor som återfuktar håret och gör det friskare.

Borsta ditt hår varje dag

Kamma-hår

Att borsta ditt hår varje dag, flera gånger, stimulerar god blodcirkulation i skalpen, vilket får håret att växa och hålla sig friskt. Om du vill ha lenare och längre hår är det på tiden att du blir vän med din borste och kam, och borstar håret två till tre gånger per dag.

Skölj med kallt vatten

Att använda varmt vatten i duschen försvagar faktiskt skalpen och gör att håret blir både torrt och utan lyster. Kallt vatten är å andra sidan väldigt bra för håret eftersom det förseglar fjällskiktet i hårsäckarna, vilket gör det mer skinande och silkeslent. Vi säger inte att du bör skölja håret med isvatten, men du bör ha som vana att duscha med svalt eller ljummet vatten – du kommer märka skillnaden.

Undvik att utsätta håret för hetta

Hår-solen

Om du ofta utsätter håret för hög värme kan skalpen torka ut, och som ett resultat tappar håret sin glans och styrka med varje dag som passerar. Regelbunden användning av locktänger, hårtorkar och pincetter försvagar håret och orsakar kluvna toppar, vilket saktar ner tillväxten.

För att förebygga denna skada från att inträffa är det bäst att helt undvika dessa produkter, men om du måste använda dem bör du se till att applicera en bra fuktgivande behandling för skalpen och håret.

Var försiktig när du reder ut tovor

Tovor är ett vanligt förekommande problem för personer med långt hår, och de kan förvärras om du inte väljer rätt lösning. Vissa försöker kamma eller borsta ut tovor snabbt, men detta är inte alltid det bästa eftersom du kan ha sönder hårstråna. Allt det gör är att orsaka mer skada i håret.

Vill du veta tricket? Använd lite jojoba- eller kokosolja på tovan och låt den sitta i några minuter. Efter det lär det bli avsevärt enklare att reda ut tovan.

Trimma topparna ofta

Kluvna-toppar

Topparna på hårstråna tar mest stryk och torkar med tiden ut, vilket gör att håret ser mindre friskt och skinande ut. Experter rekommenderar att trimma topparna minst en gång varannan månad för att få ett hår som både känns och ser friskare ut.

Ha en hälsosam diet

Din diet spelar stor roll för ditt hårs hälsa eftersom näringsämnen i det du äter är mycket viktigt för att håret ska kunna växa och bildas. En av de mest grundläggande sakerna du kan göra är att öka din konsumtion av frukter, nötter, mjölk och fisk, och kom ihåg att alltid dricka gott om vatten under dagen.

Behandlingar för friskt och vackert hår

För att komplettera din dagliga rutin för lent och vackert hår bör du alltid välja naturliga behandlingar som återfuktar och stärker håret. Trots att det finns gott om inpackningar, balsam, schampon och andra produkter att välja bland ska vi här rekommendera två av de bästa – en för torra hårtyper och en för kombinerat hår.

Ägg- och avokadoinpackning

Avokado

Avokados är kända för sina många hälsoegenskaper, framförallt för håret och huden, eftersom de är rika på näringsämnen och essentiella oljor. I denna behandling kombineras avokado med ägg för att få en kraftfull inpackning för håret.

Ingredienser

  • 1 mogen avokado
  • 1 äggula
  • 1 matsked olivolja

Hur bereder du den?

Mosa fruktköttet från avokadon i en skål och lägg sedan till äggula och olivolja. Blanda alla ingredienser väl och applicera sedan denna inpackning i håret och på skalpen. Låt den sitta i 20-30 minuter innan du sköljer som vanligt. Denna behandling är perfekt för torrt hår och kan genomföras två gånger per månad.

Banan- och citronmask

Denna enkla mask tillför vätska till håret medan den rengör och bekämpar skada.

Ingredienser

  • 1 mogen banan
  • Citronsaft
  • 1 matsked solrosolja

Hur bereder du den?

Mosa bananen med en gaffel och blanda i citronsaften och solrosoljan. När du får en smet applicerar du inpackningen i fuktigt hår och låter den sitta i 20-30 minuter.

Kategorier: Skönhet Tags:
MER FÖR DIG