Tio hälsofördelar med kalla duschar

Tio hälsofördelar med kalla duschar

Senaste uppdateringen: 01 januari, 2019

Vatten är en livskälla som spelar en mycket stor roll i hur kroppen fungerar både internt och externt. När du dricker vatten upprätthåller du vätskebalansen i kroppen, får friskare hud och underlättar många kroppsfunktioner. Men fördelarna med vatten går dock längre än bara intern konsumtion. Extern kontakt med det kan också ha stora fördelar för hälsan. Och vad som är speciellt hälsosamt är kalla duschar.

Att duscha är en hygienisk och hälsosam vana som du bör göra varje dag. Generellt sett föredrar vi att göra det med varmt eller hett vatten eftersom det är mer avslappnande. Detta är dock inte alltid det som rekommenderas. Man  har bevisat att kalla duschar är mer fördelaktigt för huden och vissa kroppsfunktioner. 

Stimulerar ditt immunsystem

En kall dusch får din kropp att reagera och stimulerar immunförsvaret för att göra det starkare. Då slåss din kropp bättre i kampen mot virus och infektioner.

Din hud ser friskare ut

Kalla duschar är bra för hälsan

Kallt vatten är väldigt fördelaktigt internt såväl som externt. När du tar en kall dusch bevarar din hud sin fasthet och elasticitet. Å andra sidan kan varmt vatten få din hud att bli lös och även torka ut den. Detta kan göra att rynkor dyker upp i förtid.

Förbättrar cirkulationen

För personer med cirkulationsproblem är kallt vatten en väldigt effektiv behandling. Kalla duschar förbättrar blodcirkulationen och hjälper syre och näringsämnen att spridas i kroppen.

Förebygger åderbråck

åderbråck

Genom att förbättra cirkulationen och få blodkärlen att dra ihop sig kan kallt vatten förebygga att åderbråck bildas samt göra dem mindre synliga.

Tar bort blockeringar i organ

Genom att få blodkärl att dra ihop sig kan kalla duschar vara effektiva mot blockeringar i de inre organen. Det underlättar för gifter och orenheter att flöda mot porerna och släppas ut.

Lindrar stress

Stress-hos-kvinnor

Att ta en kall dusch kan också hjälpa till att minska stress och oro. Men du bör vara försiktig eftersom det även kan orsaka raka motsatsen.

Väcker din kropp

Kallt vatten stimulerar kroppen, aktiverar den och gör den alert. Vi kan rekommendera att ta ett kallt bad för att starta dagen och bli av med trötthet. Detta passar även bra efter din morgonträning.

Vätskedrivande effekt

Kallt vatten förbättrar kroppens rensande funktioner eftersom de lägre temperaturerna har en vätskedrivande effekt på din kropp. Detta förebygger bildandet av fettklumpar.

Hjälper till att bekämpa depression

Depression

En studie från University of Virginia visar att kalla duschar stimulerar en del av hjärnan som ansvarar för att få dig att känna dig glad och sorgefri.

Håller ditt hår friskt

Kallt vatten är väldigt fördelaktigt för håret eftersom det motverkar torrhet. Höga temperaturer tar bort fukt från håret och får det att se tråkigt ut rent estetiskt och gör det dessutom ofriskt. Kallt vatten är utmärkt för att förebygga mjäll och håravfall.

Så gör du för att börja med kalla duschar

Om du inte brukar ta kalla duschar kanske du tycker det är svårt att göra det till en vana, men f örsök vänja dig vid kallt vatten och använd det ofta.

  • Vi rekommenderar att du påbörjar din dusch med varmt vatten och sedan långsamt sänker vattentemperaturen så att förändringen inte blir alltför plötslig.
  • Under tidens gång kan du gå från en varm temperatur till en kallare och sedan har du kommit igång med denna goda vana.
  • Vi rekommenderar även att du har som vana att använda kallt vatten även under vintern. Det kan vara svårare att göra under denna period, men det är väldigt bra för hälsan. Du bör dock inte bli så kall att du känner dig extremt kall eller skakar av kyla efteråt. Om så är fallet är det bättre att du använder varmt vatten under vintern.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.