10 naturliga läkemedel mot åderbråck

10 naturliga läkemedel mot åderbråck
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Skriven av Ekhiñe Graell

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Åderbråck är ett av de vanligaste cirkulationsproblemen som finns. Det påverkar primärt kvinnor, men det kan också påverka män. I stora drag är åderbråck utvidgade ådror som hindrar blodcirkulationen och resulterar i synlig utbuktning. Det finns läkemedel mot åderbråck som kan lindra besvären. I dag ska vi berätta om 10 naturliga sådana.

Fastän dess ursprung ligger i dålig cirkulation finns det flera olika anledningar till att åderbråck kan påverka dig och det finns även många naturliga läkemedel. Därför ska vi berätta om 10 läkemedel mot åderbråck.

De vanligaste orsakerna är övervikt, stillasittande eller brist på rörelse, långa perioder stående, användning av preventivmedel, gener, rökning, högt blodtryck, högt kolesterol eller blodproppar. Det är viktigt att du är uppmärksam på tidiga tecken då det annars kan ha seriösa konsekvenser. Till exempel kan åderbråck i vissa fall allvarligt påverka vissa delar av kroppen, speciellt de nedre områdena, vilket kan leda till att man kan behöva amputera.

Självklart finns det olika rekommendationer för att förhindra att det uppkommer. Men har du redan åderbråck vill vi visa några effektiva läkemedel för att behandla detta. Trots att många är skeptiska kan dessa behandlingar vara väldigt hjälpsamma, speciellt om du gör dem på rätt sätt.

10 naturliga läkemedel mot åderbråck

1. Vitlök

Detta är ett av de mest fördelaktiga läkemedel mot åderbråck som finns. Tack vare dess egenskaper hjälper vitlök att reducera åderbråcksinflammation och förbättrar blodcirkulationen. Du rekommenderas äta detta som en del av din dagliga måltid eller applicera det som en kräm, gjord på hackade vitlöksklyftor och en skvätt alkohol. Denna behandling applicerar du fyra gånger per vecka på de angripna områdena.

2. Aloe vera

Aloe vera är ett naturligt läkemedel mot åderbråck

Egenskaperna hos aloe vera är väldigt effektiva mot åderbråck, samt andra förhållanden och olika sorters sjukdomar. I detta fall rekommenderar vi att du applicerar det som en kompress på de angripna områdena. Det bästa är att använda kompressen under natten och låta den sitta tills nästa morgon. Det är väldigt viktigt att använda varm aloe vera då plantan jobbar bättre under varma förhållanden.

3. Äppelcidervinäger

Denna produkt är också ett väldigt effektivt läkemedel mot åderbråck, samt lätt att applicera. Allt du behöver göra är att fukta en ren handduk med en skvätt äppelcidervinäger och sedan placera den över dina åderbråck. Låt handduken sitta kvar i några minuter. Du kan också ge dig själv en mild massage där du gör rörelserna nerifrån och uppåt. Något att hålla i åtanke är att du inte får trycka alltför hårt på de angripna områdena.

4. Vinäger, morot, och aloekräm

Ett annat väldigt effektivt alternativ är att tillreda en kräm gjord av aloe, vinäger (helst äppelcidervinäger), och morötter. För att bereda krämen, lägg alla ingredienser i en matberedare. Om du inte har en kan du använda en mixer. Blanda tills du får en ganska tjock massa. Smörj denna över dina åderbråck och låt det sitta i 30 minuter. Skölj sedan av den med kallt vatten.

Massera dina ben

5. Ta ett bad

Detta är en väldigt simpel behandling som du kan göra varje dag. Det kan också vara bra för fötterna, då de efteråt kommer kännas utvilade, avslappnade, fräscha, och om de är svullna kan det minska på svullnaden. Dessa bad tar du i ett kar med vatten, havssalt, och ett par deciliter äppelcidervinäger. Håll dina ben under vattnet i 20 minuter och massera dem då och då.

6. Grön lersalva

Denna behandling kan vara lite knepig då du måste förbereda en salva eller kräm från grön lera och blanda det med vatten. Använd inte alltför mycket vatten, i så fall blir inte salvans konsistens rätt. När salvan är klar smörjer du in området, helst på kvällen, och låter det torka. Tvätta sedan av det med lite varmvatten och neutral tvål.

7. Bladrik lösning

Ta ett fotbad med mint

Denna behandling kräver en del förberedelse. Dock är den väldigt effektiv, så det är värt det. Du kokar två liter vatten och sedan lägger du till en näve mint, en näve kamomillblad och en näve lagerblad. Låt det ligga i blöt i 5 minuter och applicera sedan på området. Sätt dig med fötterna i en balja med vatten, eller i badkaret, efter att du blandat lösningen med en nypa natriumbikarbonat. Det är viktigt att nämna att denna behandling kan orsaka urtikaria (nässelutslag) för vissa personer, så var försiktig.

8. Chilipeppar

Fastän det kan verka otroligt så har kryddor som chilipeppar egenskaper som hjälper reducera svullnad i ådror och förbättra blodcirkulationen. Därför rekommenderas du att äta små mängder av denna krydda. Det finns flera olika alternativ du kan använda. De som inte är vana vid att äta chili kan till exempel i stället äta paprika som ju faktiskt är en mildare version av chili.

9. Te på kastanjebark

För denna behandling kokar du 50 gram av barken från indisk kastanj i en liter vatten i ca 10 minuter. Sedan silar du drycken och dricker den på en gång. Tack vare dess egenskaper är indisk kastanj perfekt för att öka cirkulationen och för att reducera svullnaden orsakad av åderbråck.

10. Eteriska oljor

Eteriska oljor kan reducera inflammation

Dessa är mycket effektiva för att reducera inflammation från åderbråck och för att förbättra cirkulation. De används bäst för en självmassage på de drabbade områdena. Det är mest effektivt att börja vid dina fötter och vrister och sakta röra dig upp mot låren. Denna massage måste vara mjuk, nedifrån och upp, med cirklande rörelser. Massagen bör främst utföras på kvällen så att de eteriska oljorna kan jobba medan du sover.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Antani, M. R., & Dattilo, J. B. Varicose Veins. 2017.
  • Banerjee SK, Maulik SK. Effect of garlic on cardiovascular disorders: a review. Nutr J. 2002 Nov 19;1:4.
  • de Moraes Silva MA, Nakano LC, Cisneros LL, Miranda F Jr. Balneotherapy for chronic venous insufficiency. Cochrane Database Syst Rev. 2019 Aug 26;8(8):CD013085.
  • Campbell B. Varicose veins and their management. BMJ. 2006 Aug 5;333(7562):287-92. doi: 10.1136/bmj.333.7562.287.
  • Owczarek A, Kolodziejczyk-Czepas J, Woźniak-Serwata J, Magiera A, Kobiela N, Wąsowicz K, Olszewska MA. Potential Activity Mechanisms of Aesculus hippocastanum Bark: Antioxidant Effects in Chemical and Biological In Vitro Models. Antioxidants (Basel). 2021 Jun 22;10(7):995.
  • Sano A, Tokutake S, Seo A. Proanthocyanidin-rich grape seed extract reduces leg swelling in healthy women during prolonged sitting. J Sci Food Agric. 2013 Feb;93(3):457-62.
  • Soleti R, Coué M, Trenteseaux C, Hilairet G, Fizanne L, Kasbi-Chadli F, Mallegol P, Chaigneau J, Boursier J, Krempf M, Geoffriau E, Andriantsitohaina R, Ouguerram K. Carrot Supplementation Improves Blood Pressure and Reduces Aortic Root Lesions in an Atherosclerosis-Prone Genetic Mouse Model. Nutrients. 2021 Apr 2;13(4):1181.
  • Tabassum N, Hamdani M. Plants used to treat skin diseases. Pharmacogn Rev. 2014 Jan;8(15):52-60.
  • Weseler AR, Bast A. Masquelier’s grape seed extract: from basic flavonoid research to a well-characterized food supplement with health benefits. Nutr J. 2017 Jan 19;16(1):5.
  • Yong YL, Tan LT, Ming LC, Chan KG, Lee LH, Goh BH, Khan TM. The Effectiveness and Safety of Topical Capsaicin in Postherpetic Neuralgia: A Systematic Review and Meta-analysis. Front Pharmacol. 2017 Jan 10;7:538.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.