4 tecken på dålig cirkulation: Symptom och råd för lindring

Lär dig att känna igen tecknen på dålig cirkulation. Det är ett stort problem, men kan minimeras om man tar rätt åtgärder i god tid.
4 tecken på dålig cirkulation: Symptom och råd för lindring

Skriven av Ángela Aragón

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Din cirkulation är väldigt viktig för din hälsa. Den ser till att dina organ, muskler och ben får tillräckligt med näring. Men när man har dålig cirkulation kan kroppen börja känna av effekterna. När problemet förvärras kan stora problem uppstå. De inluderar hjärtattack, stroke, magsår eller gangrän. Den goda nyheten är att de inte dyker upp plötsligt, utan gradvis utvecklas. Många känner dock inte till symptomen. Därför vill vi idag visa dig de tecken på dålig cirkulation som är vanligast, så att du kan hålla ett öga öppet.

Tecken på dålig cirkulation

1. Stickningar i extremiteter

Dessa stickningar är vanligast när du förblir i samma position under längre perioder. Det sker ofta i benen. Nu när mobiltelefoner blivit så vanliga har det också blivit allt vanligare i armar och händer. Rörelse stimulerar blodflödet, och att sitta still hindrar det. Som ett resultat kan folk med dålig cirkulation uppleva stickningar när de inte rör sig under långa perioder.

För att förebygga det är det en god idé att gå minst en halvtimme om dagen. Det aktiverar musklerna och sätter igång blodflödet.

2. Svullna ben

Dina ben svullnar upp eftersom din kropp försöker balansera ut otillräckligt med blod i regionen. Den försöker då kompensera genom att hålla kvar vätskor. Dina extremiteter kan svälla upp så pass att du åsamkas smärta, avdomnande och till och med att de blir svarta och blå. Uppsök genast en läkare om du upplever dessa problem.

Du bör dricka gott om vatten för att bli av med den kvarhållna vätskan från kroppen. Ett annat bra tips är att vila med fötterna upphöjda så att gravitationen kan hjälpa dig.

3. Trötthet

Blodet ger näring – med andra ord energi – till hela kroppen. Det betyder att när det inte kan komma dit det behövs uppstår en brist i dessa områden. De områden måste då jobba extra hårt och blir därför tröttare än normalt. När ett område blir trött behöver det hjälp från ett annat, vilket får även detta område att jobba hårdare än normalt. Resultatet är trötthet som hindrar dig från att tackla dagen med den livlighet och energi som du skulle vilja.

Om det stämmer in på dig kan du, utöver att träffa en läkare, börja inkludera energirika livsmedel i din kost. En utmärkt idé är att påbörja dagen med en energirik smoothie. Det finns väldigt många recept att välja mellan, så du kan hitta ett som passar din smak.

4. Håravfall

Håravfall är inte bara ett manligt problem. Det må vara vanligare bland män, men det kan drabba alla som har dålig cirkulation. För att få starkt hår behöver man näring, därför är håravfall ett tecken på dålig cirkulation. Utöver att falla ur kan ditt hår bli torrt och få kluvna toppar.

För att lindra håravfall rekommenderar vi att använda naturliga hårinpackningar. De är väldigt effektiva, budgetvänliga och mycket hälsosammare än de med konstgjorda ingredienser. Det är också en utmärkt idé att dricka teer som kan hjälpa dig att förbättra cirkulationen.

Det här är de vanligaste tecknen på dålig cirkulation. Vi må ha föreslagit några behandlingar, men det är alltid rekommenderat att tala med en läkare om du misstänker ett problem. Läkaren kan fastslå vad som är fel och vad som behöver göras.

Glöm inte att blodflödet är viktigt för god hälsa, så se till att hålla utkik efter tecken på dålig cirkulation.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Barhum, Lana. (2018). What are the symptoms of poor circulation? Medical News Today. [Online]. Avaiable at: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322371.php
  • Liebeskind, D. S. (2003). Collateral circulation. Stroke. https://doi.org/10.1161/01.STR.0000086465.41263.06
  • Kernan WN, Ovbiagele B, Black HR, et al. Guidelines for the prevention of stroke in patients with stroke and transient ischemic attack: a guideline for healthcare professionals from the American Heart Association/American Stroke Association. Stroke. 2014;45(7):2160-2236. PMID: 24788967 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24788967.
  • Mori H, Ohsawa H, Tanaka TH, Taniwaki E, Leisman G, Nishijo K. Effect of massage on blood flow and muscle fatigue following isometric lumbar exercise. Med Sci Monit. 2004 May;10(5):CR173-8. Epub 2004 Apr 28. PMID: 15114265.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.