Hur man kan bli av med löss och gnetter naturligt

Hur man kan bli av med löss och gnetter naturligt

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Löss kan verkligen vara en plågoande när det kommer till ditt barns hår och är säkerligen ett orosmoment för många föräldrar. Det är ganska troligt att ditt barn kommer drabbas av pediculosis (det vetenskapliga namnet) när han eller hon går till skolan eller parken. I denna artikel ska vi prata om några av de mest effektiva huskurerna för att bli av med löss och gnetter.

Naturliga alternativ till kemiska botemedel

Om du går till ett apotek eller stormarknad kommer du hitta en uppsjö av produkter som tagits fram för att bli av med löss och gnetter. Du kan dock aldrig vara 100% säker på att de inte innehåller ingredienser som är skadliga för dina barn, och framförallt inte om de är väldigt unga.

Många personer har dessutom allergier eller får utslag av dessa produkter, eftersom de kan vara för starka för skalpen. De är heller inte särskilt effektiva eftersom lössen och gnetterna (äggen) kommer tillbaka när du slutar använda dem.

Kvinna letar löss

Det är därför du bör använda huskurer – samma botemedel som våra föräldrar och deras föräldrar har använt för att döda parasiter som inte bara livnär sig på vårt blod, utan även orsakar klåda och obehag.

Huskurer för att bli av med löss

Uråldriga botemedel är väldigt effektiva och kommer dessutom börja verka inom några dagar och eliminera de jobbiga lössen från dina barn eller från dig själv. Dessa är de mest naturliga botemedlen för att bli av med löss:

  • Avkok på eukalyptus: Du kan köpa detta i hälsokostbutiker klart för att användas eller göra det själv med en näve blad av denna friska ört som dessutom hjälper mot täppt näsa. Koka 5 dl vatten, låt bladen ligga i några minuter tills det svalnat och blivit ljummet. När det har nått rätt temperatur häller du bara vätskan över ditt barns huvud. Massera varsamt vätskan in i hårrötterna och skalpen där lössen bor och lägger sina ägg. Du kan skölja eller lämna det i håret.
  • Avkok på rosmarin: Detta avkok är väldigt effektivt för att eliminera löss. Tillred det och applicera på samma sätt som eukalyptus.
Målning av lössletande moder

Lavendel och äppelcider

  • Lavendelessens: Applicera direkt på det drabbade huvudet när håret inte är för vått och duscha sedan. Du kan hitta essensen i hälsokostbutiker. Allt du behöver är några droppar för att få bort lössen. Var dock försiktig eftersom vissa blandningar som säljs inte fungerar. Det måste vara ren lavendelessens. Applicera vid rötterna och massera huvudet. Glöm inte att använda handskar.
  • Äppelcidervinäger: Vissa personer säger att detta är den bästa behandlingen för att förebygga att löss “hänger kvar” i håret. Detta eftersom dess komponenter är aggressiva mot dessa små kryp och både dödar och håller dem borta från ditt barn. Vinägern är även effektiv för att döda gnetterna eftersom den lossar dem från håret utan att du behöver använda en luskam eller plocka ut dem. När du har badat klart applicerar du en lösning med två delar hett eller varmt vatten och en del äppelcidervinäger. Du kan även stänka lite i torrt hår, till exempel innan du går till skolan. Det enda problemet är att denna kur luktar illa.
Sprej mot löss

Fler kurer mot löss

  • Aromatiska oljor: Många av dessa hjälper dig att bli av med löss och gnetter. Några av de mest effektiva oljorna inkluderar kokos, jasmin, pelargon och anis. De är enkla att hitta och allt du behöver göra är att applicera några droppar på skalpen. Detta kan användas som ett utmärkt komplement till äppelcidervinägern för att bli av med parasiter. Den goda nyheten är att dessa oljor även kommer göra ditt hår skinande och friskare.
  • Majonnäs: Denna behandling kan användas av vuxna utan problem, precis som alla de andra behandlingarna vi har nämnt. Applicera en eller flera matskedar i håret utan att tvätta det. Se till att hela skalpen och alla rötter är täckta. Den oljiga och tunga majonnäsen kommer “kväva” lössen inom några minuter. För att förbättra effekten kan du täcka huvudet med en badmössa och lämna den på i minst åtta timmar. Du kan till exempel göra detta innan du går och lägger dig, eller på en söndag när du ska stanna hemma. När tiden är ute så tar du av dig mössan och tvättar håret med väldigt varmt vatten (så varmt du klarar av). Separera håret i sektioner och kamma det med en fintandad kam. Gör detta väldigt varsamt så att du inte drar ut håret. Låt sju till tio dagar passera innan du upprepar.
Kur mot löss
  • Olivolja: Värm en generös mängd jungfruolivolja och applicera det på din skalp när det nått en “tolerabel” temperatur. Gör detta efter att du har badat. Massera med cirkelrörelser och täck sedan håret med en badmössa. Sov med badmössan hela natten och skölj på morgonen med rikliga mängder vatten. Kamma med en fintandad kam för att få bort rester av löss eller gnetter. Upprepa denna teknik i tre nätter i sträck. Ditt hår kommer bli skinande och silkeslent.
Se till att alla löss är borta
Foton från Gilles San Martin, Nagarjun Kandukuru, Rick&Brenda Beerhorst, downing amanda, COM SALUD agency, Javier Pincemin.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.