5 hälsosamma livsmedel du kanske äter för mycket av

5 hälsosamma livsmedel du kanske äter för mycket av
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Skriven av Ekhiñe Graell

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

De flesta av oss vet förmodligen vilka livsmedel man bör att äta för att gå ner i vikt och/eller hålla sig frisk, och när vi går på en diet proppar vi våra kylskåp fulla med dem. Men är det möjligt att konsumera för mycket av det goda? Ja! Och samma sak gäller för hälsosamma livsmedel – vi kan faktiskt äta för mycket av dem. Här är 5 hälsosamma livsmedel som du kanske äter för mycket av!

1. Spannmålsprodukter

Du vet att du bör hålla dig borta från sockrade flingor och istället välja spannmålsprodukter som har fullkorn som sin huvudingrediens. Dock kan intag av fullkornsflingor i en stor skål alltför ofta innebära överskottskalorier. Detta är ett stort problem om det är kompakt spannmål såsom granola.

I själva verket är det mycket lätt att konsumera hundratals kalorier i en session utan att vara medveten om det. De rekommenderade portionerna är 1/4 kopp granola, 1 kopp spannmålsflingor eller 2 koppar puffat ris.

2. Torkad frukt

Nötter

Alla vet att torkade frukter är mycket hälsosamma livsmedel. De innehåller hälsosamma fetter och kan även få dig att känna dig mätt. Men det är mycket lätt att äta torkade frukter i överskott, särskilt valnötter, om du äter dem direkt ur en stor förpackning. Den rekommenderade portionen av torkade frukter är 30 gram. Detta motsvarar en näve (storleken på en golfboll).

3. Olivolja

En grönsallad med olivoljedressing är hälsosam. Det är sant. Gröna grönsaker är mycket näringsrika och olivolja innehåller enkelomättade fetter som är hälsosamma och bra för hjärtat. Men du måste komma ihåg att olivolja innehåller kalorier, minst 100 kalorier per matsked. Därför, även om intaget är viktigt, bör du inte konsumera det i överskott.

Den rekommenderade volymen av olivolja är 1 till 2 matskedar, en volym som motsvarar ett snapsglas.

4. Hummus

Hummus eller kikärtspuré är ett mycket hälsosamt mellanmål. Hummus innehåller proteiner och hälsosamma fetter, och färska grönsaker doppade i hummus utgör ett bra mellanmål. Men det är mycket lätt att äta för mycket, särskilt om du köper större förpackningar av hummus. Det rekommenderade intaget av hummus är ungefär 2 msk som mellanmål.

5. Färskpressad apelsinjuice

Apelsinjuice

Juice är hälsosamt eftersom det innehåller frukt och näringsämnen. Det finns dock ett problem: du får i dig för mycket socker och betydligt mindre fibrer jämfört med om du istället skulle äta en hel frukt. Det bästa du kan göra är att byta ut ett glas juice mot en hel apelsin.

Som ett resultat kommer du att få i dig mer fibrer och att tugga maten hjälper dig att konsumera mindre kalorier. Även om färskpressad apelsinjuice kan vara hälsosam är den rekommenderade volymen endast 1-2 dl.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rebello CJ., O’Neil CE., Greenway FL., Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutr Rev, 2016. 74 (2): 131-47.
  • Zhang X., Guan T., Yang B., Chi Z., Wang ZY., Gu HF., A novel role for zinc transporter 8 in the facilitation of zinc accumulation and regulation of testosterone synthesis in Leyding cells of human and mouse testicles. Metabolism, 2018. 88: 40-50.
  • Pelucchi C., Bosetti C., Galeone C., La Vecchia C., Dietary acrylamide and cance risk: an updated meta analysis. Int J Cancer, 2015. 136 (12): 2912-22.
  • Gianfredi V., Salvatori T., Villarini M., Moretti M., Nucci D., Realdon S., Is dietary fibre truly protective against colon cancer? A systematic review and meta analysis. Int J Food Sci Nutr, 2018. 69 (8): 904-915.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.