30+ fantastiska användningsområden för bakpulver

Om du skulle göra en lista över produkter som du alltid bör ha till hands bör bakpulver hamna i topp. Det är mångsidigt och lättillgängligt; det har användningsområden i hela huset - från städning till personlig hygien och eliminering av insekter. Det gör helt enkelt allt mycket lättare.
30+ fantastiska användningsområden för bakpulver

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Natriumbikarbonat är ett vitt pulver som löses omedelbart i vatten (särskilt varmt vatten) och har en salt och något syrlig smak. Det har tusentals användningsområden, är giftfritt vid förtäring och orsakar inte hudreaktioner, men kan orsaka ögonirritation. Vill du lära dig om några fantastiska användningsområden för bakpulver? Läs följande artikel för att ta reda på vilka de är!

Populära användningsområden för bakpulver

Ställ undan alla rengöringsprodukter och andra föremål som är skadliga för din hälsa och planeten, och börja istället använda bakpulver i hemmet och för din personliga hygien.

För oral hygien

Natriumbikarbonat kan användas som en hemmagjord tandkräm – ett utmärkt alternativ till kommersiella produkter. Det är ett perfekt blekmedel, det fräschar upp andedräkten, minskar tandsten och förebygger karies. Det kan användas med vanlig tandkräm eller direkt på borsten. Gurgling med en lösning av bakpulver och vatten eliminerar dålig lukt och dålig andedräkt.

Bakpulver 1
Det kan också användas för att rengöra tandproteser, munskydd och behållare. Bered en lösning med två matskedar bakpulver i en kopp vatten och blötlägg det objekt som ska rengöras. Detta kommer att eliminera dålig andedräkt och lukter.

Skönhetsvård

Natriumbikarbonat fungerar som en hemmagjord deodorant tack vare dess egenskaper som neutraliserar syror på huden och eliminerar lukt i armhålorna. Gör en pasta med lite vatten och applicera. Om du lider av mjäll, gnugga en handfull bakpulver i hårbotten och tvätta normalt. Upprepa sex gånger.

En annan lösning är att tillsätta bakpulver till ditt vanliga schampo. Det kommer att ge dig smidigare hår som trasslar mindre. Du kan också göra en regenererande mask för din hud. Fukta ansiktet och applicera ett tunt lager bakpulver. Låt verka i några minuter och skölj med mycket vatten. Var noga med att inte få det i ögonen.

Ekologisk rengöring för hemmet

Bakpulver rensar avloppsrör, rengör silver, avlägsnar duschdraperimögel (blandat med tvål och vinäger) och rengör toaletter. (applicera på ytan tillsammans ett stänk vinäger och låt verka över natten varpå du torkar rent med en trasa på morgonen). Detkan användas som ett sköljmedel (1/4 kopp per sats) samt tar bort mögel och tvålrester från badrumskakel. (lös upp två matskedar bakpulver i en halv liter vatten).

Bakpulver 2

Det är bra för rengöring av köksredskap, särskilt kastruller och stekpannor med inbränd mat. (tillsätt två matskedar bakpulver till vanligt diskmedel och lägg i blöt över natten varpå du diskar som vanligt). Det eliminerar också märken på väggar och rengör möbler (strö lite på en svamp eller våt trasa), rengör sportutrustning (fyra matskedar per liter varmt vatten), tar bort fläckar av olja och fett från mattor (strö och gnid med en våt pensel) samt fräschar upp madrasser.

Eliminering av lukter

Förutom att motverka dålig andedräkt eliminerar bakpulver obehaglig lukt i kylskåpet (placera en ask med bakpulver däri), på kuddar (strö på lite, låt verka och dammsug eller skaka av), skor (strö lite inuti), kökshanddukar och trasor (låt stå i en lösning med två matskedar bakpulver och två koppar varmt vatten) och diskmaskiner (tillsätt en halv kopp till en körning).

Ett av de användningsområden som bakpulver har är att det eliminerar lukter som finns i papperskorgar och återvinningskärl, fräschar upp garderober (samma procedur som i köket), tar bort lukt ur fordon (strö på säten och dammsug efter 15 minuter), kattlådor (täck botten med bakpulver innan du häller i strö) samt husdjurs sovplatser (samma metod som med kuddar).

Bakpulver 3

Bekämpning av skadedjur

Glöm inte att ett av de användningsområden för bakpulver är att bekämpa skadedjur. Om du har myror som äter upp dina rosor eller invaderar ditt kök placerar du bakpulver vid dörrar och i fönster. Om din hund eller katt ofta lider av loppor, eller om du vill motverka dem, bereder du en blandning av bakpulver och salt och strör på sängar, vrår eller varhelst husdjuren ofta vistas. Låt verka i 24 timmar och dammsug sedan.

Om du vill bli av med kackerlackor, gör en blandning med hälften bakpulver och hälften socker och strö i köket.

Om din trädgård eller krukväxter attackeras av skadedjur eller svampar, späd en matsked bakpulver i en liter vatten och använd lösningen till att duscha drabbade växter. Den kan också användas med en trasa för att rengöra bladen.

För din hälsa

Bakpulver och vinäger
Användningsområden för bakpulver inkluderar också din hälsa. Det lindrar obehag i samband med myggbett och solbränna (applicera lite blandat med vatten som en kräm.) och lindrar trötta fötter (blanda tre matskedar bakpulver i en balja med varmt vatten och blötlägg fötterna). Det neutraliserar saltsyra och minskar halsbränna (drick ett glas varmt vatten med en halv tesked bakpulver).

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.