3 övningar för att stärka dina armmuskler

Om du inte är van vid att arbeta med armarna ska du ta det långsamt och inte tvinga fram rörelserna, eftersom du annars kan skada dig. Efter att du fått en stabil grund kan du lägga till repetitioner.
3 övningar för att stärka dina armmuskler

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Armstyrka är ganska viktigt för att kunna göra vissa saker. Starka armmuskler ser dessutom väldigt snyggt ut! Styrkan i dina armar och ben beror på muskelmassan; de måste därför kontinuerligt stärkas. Men muskelmassa är inte det enda. En annan faktor är också viktig: muskeltonus.

Vad är muskeltonus?

armhävning med hantlar i händerna

Muskeltonus hänvisar till spänning i en vilande muskel, och det är väldigt viktigt för hälsan och kroppshållningen. Med andra ord upprätthåller det din kropps struktur. Muskeltonus ska finnas i alla dina muskler, inklusive armarna.

Andra inflytelserika faktorer för styrka i dina armmuskler är flexibilitet och vätskebalans. Det är därför viktigt att få i sig gott om näring och hålla musklerna i form.

Varför måste jag träna mina armmuskler?

Det handlar inte bara om styrka eller utseende. När du inte tränar musklerna ordentligt kan allvarliga problem uppstå, såsom:

Det är allvarliga tillstånd, och det bästa sättet att behandla dem är med fysisk aktivitet. Härnäst ska vi gå igenom en serie övningar du kan göra för att stärka dina armmuskler.

Övningar för att stärka dina armmuskler

Det finns flera olika sätt att stärka armarna. Utöver en god diet och rätt vätskebalans är det fundamentalt att träna. Här kommer tre utmärkta övningar:

1. Triceps-dips

dips stärker armmusklerna

När folk skapar träningsrutiner som fokuserar på armstyrka brukar de få många saker om bakfoten. Det vanligaste problemet är att de helt fokuserar på biceps, vilket försummar andra muskler, såsom deltamuskler och triceps. Vi ska fokusera på en övning som du kan göra var som helst.

  • För att påbörja en “dip” vänder du ryggen mot en stabil yta (en stol, en låda, en mur, etc.).
  • Dina ben ska stå i axelbredd och vara utsträckta framför dig med bara hälarna i golvet.
  • Dina händer greppar kanten på den stabila ytan, och armarna ska bilda en 90-gradig vinkel när du sänker kroppen.
  • Dra nytta av gravitationen och din egen kroppsvikt genom att sänka din kropp med armarna samtidigt som benen hålls raka.
  • Det är rekommenderat att göra fyra set om tio repetitioner vardera.

2. Armsaxar

Den här övningen tränar alla större muskler i armarna, men fokuserar på deltamusklerna, som utgör en del av dina axlar.

  • Börja med att stå normalt med fötterna i axelbredd.
  • Härifrån håller du en hantel i vardera hand och sträcker ut dem åt sidorna.
  • För vikterna mot framsidan av kroppen, som om de var på väg att möta varandra, men fortsätt istället tills du bildar ett X (det är härifrån namnet “sax” kommer”).
  • Takten ska inte vara snabb, men inte heller för långsam.
  • Det är rekommenderat att göra tre set om tio repetitioner vardera.

3. Sidoarmhävningar

sidoarmhävning

Armhävningar är är en av de vanligaste styrketräningarna. Här ska vi visa dig en ganska effektiv version för vårt specifika mål. Övningen är lite mer komplicerad och kan därför kräva lite extra ansträngning.

  • Du kommer att behöva en tränings- eller yogamatta.
  • Till att börja med ska du stödja dig med en handflata och båda fötterna ihop på mattan.
  • Precis som med vanliga armhävningar ska du böja armen som stödjer din kropp och sedan återgå till startpositionen, samtidigt som den andra armen sträcks ut ovanför dig.
  • Det är en god idé att göra dem långsamt för att undvika skada, och att byta arm efter varje armhävning.
  • Det är rekommenderat att göra tre set per arm.

Huvudbild från wikiHow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.