Varför du inte ska återanvända frityrolja: återvinn den i stället

Att återanvända frityrolja kan äventyra din hälsa i längden. Istället för att återanvända den, lär dig hur du återvinner den för att ta hand om din hälsa och planeten.
Varför du inte ska återanvända frityrolja: återvinn den i stället
Diego Pereira

Skriven och verifierad av läkare Diego Pereira.

Senaste uppdateringen: 06 juli, 2023

Användningen av frityrolja praktiseras i miljontals kök runt om i världen, och frågan är om det är möjligt att återanvända den på ett säkert sätt. Vissa människor tror att återanvändning av olja är en gångbar praxis, så länge som man följer vissa riktlinjer, som att filtrera den och förvara den på rätt sätt.

Men samtidigt finns det farhågor om kvaliteten på använd olja, som ackumulering av skadliga föreningar och nedbrytning av näringsämnen. I den här artikeln får du lära dig om det är möjligt att säkert återanvända frityrolja och några sätt att återvinna den.

Att återanvända frityrolja

Återanvändning av frityrolja har varit föremål för debatt och det finns olika åsikter om dess genomförbarhet. Innan man överväger att återanvända olja är det viktigt att överväga flera faktorer.

Dessa inkluderar den ursprungliga kvaliteten på oljan, typen av mat som du har tillagat i den och lagringsmetoden som du använder.

En rapport publicerad av Organisationen för konsumenter och användare (OCU) i Spanien förklarar några riktlinjer som är viktiga att följa för att kunna återanvända olja upp till 25 gånger. Bland dem är: låt inte oljan svalna, låt inte tillagningstemperaturen överstiga 180 °C, använd en fritös och se till att tillagningen är kontinuerlig.

Det är dock viktigt att notera att dessa riktlinjer är svåra för de flesta konsumenter att följa hemma. Verkligheten är att människor inte har specialiserad utrustning eller kapacitet att exakt kontrollera tillagningstemperaturen eller att utföra en kontinuerlig stekprocess.

Dessutom är det viktigt att tänka på att varje gång olja återanvänds ökar risken för nedbrytning och ansamling av skadliga föreningar. Även om man följer ovanstående rekommendationer kan oljans kvalitet och säkerhet minska med tiden och upprepad användning.

Är det säkert för hälsan att återanvända olja?

Frågan om det är säkert att återanvända frityrolja är avgörande när man överväger dess användning i matlagning. Även om det finns olika perspektiv på denna fråga är det viktigt att överväga orsakerna bakom ståndpunkten att det är ohälsosamt att återanvända olja. Här är några av dessa skäl.

Ansamling av skadliga föreningar

Vid varje användning utsätts olja för höga temperaturer och kemisk nedbrytning sker. Denna nedbrytning kan resultera i bildning av giftiga och skadliga föreningar, såsom akrylamid, vilket enligt U. S. National Cancer Institute ökar risken för flera typer av cancer.

Dessutom, när oljan värms upp upprepade gånger, bildas fria radikaler. Dessa fria radikaler kan försämra cellerna i vår kropp , vilket försämrar vår hälsa och gör oss mer benägna att drabbas av sjukdomar.

Allt detta sker vid stekning i temperaturer över 100 °C, vilket är lätt att nå och komma över när vi steker något hemmavid.

Ökat innehåll av transfetter

Uppvärmning och återanvändning av ätliga fetter och oljor leder till kemiska förändringar, såsom bildning av transfettsyror (TFA), som är kopplade till hjärt-kärlsjukdomar.

En studie publicerad i tidskriften Food Chemistry undersökte effekten av uppvärmning/stekning på TFA-bildning i sex vanliga typer av fetter/oljor i Indien. Man mätte TFA före och efter upphettning/stekning vid olika temperaturer. Alla oljor/fetter visade en ökning av TFA, mättade fettsyror och en minskning av omättade fettsyror.

Ökad absorption av giftiga föreningar

När man använder återanvänd olja vid stekning av mat tränger den djupare in i den nya maten. Detta resulterar i en ökning av fetthalten. Samtidigt tränger giftiga föreningar in i den slutliga produkten som vi ska inta. Detta ökar i sin tur sannolikheten för att de tränger in i vår organism.

Med varje återanvändningscykel ökar både antalet giftiga föreningar och deras förmåga att tränga in i maten. Det är något so skapar större föroreningar i vår mat.

Det här är några av anledningarna till att du inte ska återanvända olja till stekning. Speciellt gäller detta om du steker olika typer av mat som behöver olika temperaturer vid tillagningen.

Till detta kan vi lägga till risken att drabbas av en allergisk reaktion eller matförgiftning när man använder en olja som tidigare har använts för att steka allergiframkallande eller känsliga livsmedel.

När du steker olika typer av mat med olika temperaturkrav, är det lämpligt att välja färsk olja vid varje tillfälle för att säkerställa korrekt tillagning och undvika ansamling av skadliga föreningar.

Hur man återvinner använd olja

Istället för att hälla använd olja i avloppet eller slänga den i soporna, erbjuder återvinning idag flera sätt att dra nytta av denna resurs och minska dess negativa påverkan på miljön. Använd olja, om den hanteras på rätt sätt, kan återvinnas och omvandlas till användbara produkter. Läs om några sätt att återvinna den nedan.

Till tvål

Att göra tvål av använd olja innebär att ren, filtrerad olja blandas med kaustiksoda i ett lämpligt förhållande. Denna process förvandlar oljan till tvål genom att binda fettsyramolekylerna med kaustiksodamolekylerna.

När denna process är klar kan man tillsätta ytterligare ingredienser, såsom eteriska oljor. Sedan häller man blandningen i formar där den får härda i några veckor. I slutet av processen erhålls naturlig och miljövänlig hemgjord tvål.

Skapa dekorativa ljus

Att göra ljus av använd olja är en enkel och kreativ process. Till att börja tillverkar man en spiralbas med tråd, vilket lämnar en stigande sektion som ska hålla bomullstråden. Denna bas ska sitta i mitten av den valda behållaren.

Därefter fyller man behållaren med den tidigare filtrerade använda oljan så att den täcker bomullsveken. Även här kan man tillsätta några droppar aromatisk olja för att ge doft till ljusen. När det är klart blir resultatet ett återvunnet ljus som kan sprida mys och hemtrevnad med ljus och doft.

Denna process erbjuder ett miljövänligt sätt att dra fördel av använd olja, minska avfallet och tillhandahålla personliga och miljövänliga ljus.

Smörj bakformarna när du ska baka

Formarna som du använder för att göra kakor, bullar och andra förberedelser i ugnen, kan du smörja med filtrerad olja. Börja med att filtrera oljan och sprid den sedan lätt med en pensel över formen. Sedan kan du hälla i den beredda kaksmeten.

Skapa en oljelampa

Du kan skapa en oljelampa med hjälp av en värmebeständig behållare och en veke där oljan blir till bränsle. Fyll behållaren med olja och doppa ner veken i den. Tänd sedan veken så har du en hemmagjord lampa som du kan använda i nödsituationer eller för dekorativ belysning.

Vi måste förbättra våra konsumtionsvanor

I en värld där hållbarhet och miljövård blir allt viktigare, är det viktigt att reflektera över våra konsumtionsvanor. Detta inkluderar hur vi behandlar använd olja. Återanvändning och återvinning av frityrolja är metoder som uppmanar oss att ompröva hur vi hanterar denna resurs och de effekter vi genererar på vår miljö.

När vi undersöker möjligheten att återanvända frityrolja finner vi att det finns faktorer att ta hänsyn till och begränsningar som gör att vi ifrågasätter om det är säkert eller lämpligt för vår hälsa och miljön. Även om vissa experter och studier ger riktlinjer och rekommendationer för återanvändning är det viktigt att vara medveten om begränsningarna och riskerna.

Samtidigt erbjuder återvinning av använd olja kreativa och miljövänliga alternativ, som tvål- och ljustillverkning. Dessa former av återvinning tillåter oss inte bara att ge olja ett andra liv, utan uppmuntrar också till att minska avfallet och använda mer naturliga och hållbara produkter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.