5 övningar för att utveckla din mentala styrka & minska oro

Något så enkelt som att le i spegeln varje dag får din hjärna att generera endorfiner och hjälper dig att se den goda sidan av saker och ting. Lär dig att utveckla din mentala styrka i den här artikeln!
5 övningar för att utveckla din mentala styrka & minska oro

Senaste uppdateringen: 10 januari, 2019

Vad menar vi med “mental styrka”? På vilket sätt är fysiska övningar kopplade till vårt sinnes spänst och motståndskraft? I den här artikeln ska vi gå igenom fem utmärkta sätt att utveckla din mentala styrka och minska din oro.

Hur märkligt det än kan verka är den klassiska kopplingen mellan kropp och sinne verkligen sann. 

Med mental styrka menar vi hur pass kapabel man är att använda sitt sinne när man ställs inför motgångar i det dagliga livet.

Det handlar även om att veta hur man fokuserar på ett mål för att nå det, hur man utvecklar lämpliga strategier för att uppnå målet ifråga och når vidare framgångar.

De som å andra sidan försummar sin kropp kan komma att märka att många av de dagliga färdigheterna som associeras med vissa kognitiva processer, såsom uppmärksamhet, minne och till och med kreativitet, gradvis försvagas.

För att förstå det hela bättre kommer här ett exempel: du har haft en dålig dag, en sån dag där allt gått fel, där livet självt verkar vara i obalans och går emot dig.

Du känner dig så överväldigad att du beslutar dig för att sätta på dig bekväma kläder och ta en promenad. Du uppfattar snart förändringar inom dig – du känner dig lättare, ditt sinne öppnar upp sig för nya perspektiv och dina orosmoln minskar.

Kropp och sinne är nära kopplade; de är en duo vi måste se efter och optimera.

 

1. Att gå är den bästa övningen för att utveckla din mentala styrka

Att gå i en rask, konstant och regelbunden takt främjar överraskande förändringar i sinnet:

  • Det finns många studier som stödjer detta faktum: det räcker att gå i mindre än en halvtimme för att lindra flera mentala hälsoproblem, förebygga depression och förbättra livskvaliteten.
  • Det handlar inte bara om att trötta ut oss själva eller pressa oss. Enkel, regelbunden och konstant rörelse i en halvtimme sätter hjärtat i arbete och syresätter kroppen, framförallt hjärnan.
  • Att promenera släpper på spänningar och hjälper hjärnvågorna kopplade till lugn att sätta igång, och hjälper oss därmed att nå ett tillstånd av medvetenhet där vi är mycket mer mottagliga för allt omkring oss.

2. Att le – ett mycket terapeutiskt utövande

Det kan komma som en överraskning, men att le är terapeutiskt; det är en inre styrka som ger oss näring i form av kraftfulla känslor och som sprider positivitet.

  • Något vi ibland glömmer är att leenden är viktiga i vår genetik. Det är ett språk som förs vidare från generation till generation, och som innehåller något mer än bara en typ av social och känslomässig kommunikation.
  • Det räcker med att le för att vår hjärna ska belöna oss med en ström av endorfiner.
  • Det är som att starta om oss själva, att sätta verkligheten i perspektiv för att sammankoppla med nuet och den tydligare sidan av saker och ting.

Så tveka inte att göra det varje dag. När du känner dig överväldigad, gå till en spegel och le. Observera dig själv och uppfatta vad som händer inom dig.

3. Djup andning tre gånger varje dag

Vi har flera gånger förklarat att “bra andning är liv”.

  • Stress får oss att andas snabbt och ojämnt, vilket gör att hjärnan inte får det syre den behöver.
  • Alla situationer med ångest och stress genererar kortisol – ett hormon som i stora kvantiteter agerar som en stark fiende för kropp och sinne.

Därför är djup andning ytterligare en fantastisk övning för att utveckla din mentala styrka.

  • Ta tre stunder under dagen för dig själv. 15 minuter räcker.
  • Andas in luft samtidigt som du räknar till fem. Håll luften i sju sekunder och andas ut i åtta.

Upprepa det flera gånger för att märka av förändringarna.

4. Morgonstretch

Har du någonsin provat det? Ytterligare en övning som kan hjälpa dig att utveckla din mentala styrka är att lära dig att slappna av i kroppen, att ge den elasticitet, avslappning, motståndskraft…

För att uppnå det vore det bra om du steg upp lite tidigare, sakta men säkert utan att tvinga fram det, och utför några stretchövningar.

Dessa bör fokusera på ländryggen, höfterna, axlarna och nacken.

5. Lyft vikter

Överraskad? Säkert, men små motståndsbaserade övningar är faktiskt väldigt terapeutiska, och det av en väldigt konkret anledning: de minskar ångestattacker.

Negativa känslor såsom rädsla, tvekande och oro kanaliseras väldigt bra när man lyfter vikter 10-15 minuter om dagen.

Denna måttligt intensiva motståndsövning hjälper dig inte bara att få starkare muskler, utan kanaliserar även din ilska, frustration och ångest…


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Brown, R. P., Gerbarg, P. L., & Muench, F. (2013). Breathing Practices for Treatment of Psychiatric and Stress-Related Medical Conditions. Psychiatric Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.psc.2013.01.001
  • Jayakody, K., Gunadasa, S., & Hosker, C. (2014). Exercise for anxiety disorders: Systematic review. British Journal of Sports Medicine. https://doi.org/10.1136/bjsports-2012-091287
  • Ray, U. S., Mukhopadhyaya, S., Purkayastha, S. S., Asnani, V., Tomer, O. S., Prashad, R., … Selvamurthy, W. (2001). Effect of yogic exercises on physical and mental health of young fellowship course trainees. Indian Journal of Physiology and Pharmacology.
  • Kraft, T. L., & Pressman, S. D. (2012). Grin and Bear It: The Influence of Manipulated Facial Expression on the Stress Response. Psychological Science. https://doi.org/10.1177/0956797612445312
  • El estrés crónico pone tu salud en riesgo. (2019). Retrieved 31 March 2021, from https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/stress/art-20046037
  • Heesch, K. C., van Gellecum, Y. R., Burton, N. W., van Uffelen, J. G., & Brown, W. J. (2015). Physical activity, walking, and quality of life in women with depressive symptoms. American journal of preventive medicine, 48(3), 281-291.
  • Ansfield, M. E. (2007). Smiling when distressed: When a smile is a frown turned upside down. Personality and Social Psychology Bulletin, 33(6), 763-775.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.