Typerna, orsakerna, riskerna & symptomen på myom

Myom är abnormala utväxter på livmodern. Lär dig om riskerna, symptomen och behandlingarna för denna åkomma.
Typerna, orsakerna, riskerna & symptomen på myom
Maricela Jiménez López

Skriven och verifierad av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Myom är abnormala utväxter på livmodern. Ibland kan dessa tumörer bli ganska stora och orsaka intensiv, frekvent buksmärta under menstruationen. I vissa fall dyker dock inga symptom upp.

Generellt tros dessa tumörer vara godartade. Mellan 70 och 80% av kvinnor över 50 år har dem. Det är därför det är så viktigt att veta lite om dem.

Först ska vi ta en titt på de olika typerna av myom.

Vilka typer av myom finns?

Livmodern

Subserosala myom

Dessa bildas på utsidan av livmodern i den serösa hinnan. De kan växa sig så stora att din mage ser större ut på ena sidan.

Intramurala myom

Dessa sitter i själva livmoderväggen och bildar ibland en stjälk. Det är en liten bas som stödjer tumören.

Submucosala myom

Dessa utvecklas precis under livmoderns hålrum. De är inte lika vanliga som de andra typerna, men när de dyker upp kan de orsaka flera olika problem. Dessa inkluderar riklig blödning under menstruationen samt problem med fertilitet.

Vad orsakar myom?

Forskare vet ännu inte exakt varför de uppstår. Diverse faktorer kan dock bidra till deras bildning:

  • Hormoner: äggstockarna producerar hormoner såsom östrogen och progesteron. Dessa har hand om att återbilda livmoderslemhinnan under varje menstruationscykel. De kan även orsaka tillväxt hos dessa myom.
  • Familjehistorik: de kan föras vidare som ett genetiskt anlag. Om personer i din familj har drabbats är det möjligt att även du kommer att utveckla myom. Det inkluderar din mamma, mormor och till och med din syster.
  • Graviditet: när du är gravid ökar mängden östrogen och progesteron du producerar. Därför är det under en graviditet möjligt att utveckla myom som växer snabbt.

Vem riskerar att utveckla myom?

Graviditet och familjehistorik är bara några saker att hålla koll på. Kvinnor som inkluderas i en eller fler av följande kategorier löper också högre risk:

Vilka är symptomen på myom?

Symptom på myom

Symptomen beror på platsen, storleken och antalet du har. Om myomen är små eller om du genomgår klimakteriet kanske du inte märker av några symptom alls.

Myom kan börja under och efter klimakteriet. Här kommer några av de vanligaste symptomen:

  • Rikliga blödningar under menstruationen.
  • Smärta i bäcken eller rygg.
  • Kraftigare mensvärk.
  • Frekvent urinering.
  • Smärta under sexuellt umgänge.
  • Längre menstruation.
  • Tryck, uppsvälldhet eller inflammation i lägre buken.

Hur diagnostiseras myom?

Diagnos för myom

Om du misstänker att du lider av detta tillstånd ska du tala med din gynekolog. Denne kommer då att utföra en bäckenundersökning. De använder det för att testa tillståndet, storleken och formen på din livmoder.

Baserat på vad gynekologen hittar är det möjligt att följande tester kan behövas:

  • Ultraljud: detta test använder högfrekvensljud för att skapa en bild av din livmoder på en datorskärm. Det låter din gynekolog se den inre strukturen. Som ett resultat kan testet fastslå vilken typ av myom du lider av.
  • En annan typ av ultraljud är ett transvaginalt ultraljud. I det fallet för din läkare in en ultraljudsomvandlare i din vagina. Det ger en tydligare bild eftersom den kommer mycket närmre livmodern.
  • Magnetröntgen av bäckenet: detta test använder en avbildningsanordning för att skapa bilder av din livmoder, dina äggstockar och dina bäckenorgan.

Hur kan man behandla myomen?

Det är viktigt att din läkare tar fram en behandlingsplan. Denna bör vara baserad på din ålder, storleken på myomen och din generella hälsa. Det kan inkludera en kombination av behandlingar.

Medicinering

Medicinering är en behandlingsmetod

Du kan behöva ta läkemedel för att reglera dina hormoner. Det låter dig normalisera dina östrogen- och progesteronnivåer. Det kommer i stort sett att minska rikliga menstruationer och myomen.

Å andra sidan finns det alternativ för att behandla blödningarna och smärtan, men dessa minskar dem inte:

  • Spiraler som utsöndrar progesteron
  • Receptfria smärtstillare såsom ibuprofen
  • P-piller

Kirurgi

Ett annat alternativ är att kirurgiskt ta bort flera eller stora myom. En myomektomi består av ett buksnitt för att komma åt livmodern och ta bort myomen. Det kan också inkludera en laparoskopi för att minska storleken på det resulterande ärret. Om det inte finns några andra alternativ kan din läkare utföra en hysterektomi.

Minimalt invasiva procedurer

  • Ultraljudskirurgi är en procedur där du ligger i en speciell magnetröntgen som låter läkare använda ljudvågor med hög frekvens för att se och förgöra myomen.
  • Samtidigt minskar myolys storleken på myomen. Ingreppet använder sig av elektrisk ström eller laser.
  • Cryomyolys kan användas för att frysa dem.
  • En annan procedur består av att föra in ett speciellt verktyg i livmodern. Det förstör livmoderslemhinnan med värme, elektricitet, hett vatten eller mikrovågor.

Generellt finns det många alternativ för behandlingen av detta vanliga problem, som i många fall inte ens har några symptom. Om du tvivlar ska du tala med din läkare för att säkerställa att du inte har drabbats.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Fernandez, H., Gervaise, A., & De Tayrac, R. (2002). Fibromas uterinos. EMC-Ginecología-Obstetricia38(2), 1-11.
  • Olvera-Maldonado, A. J., Martínez-Uribe, A., Rendón-Macías, M. E., & Sangines-Martínez, A. (2015). Tratamiento de los miomas uterinos con medroxiprogesterona en pacientes perimenopáusicas. Ginecologia y Obstetricia de Mexico83(1).
  • Rodríguez, A. M., Bravo, O. M., Ruiz, M. R., & Rodríguez, Y. A. (2012). Fibroma uterino y embarazo. Presentación de un caso. Gaceta Médica Espirituana14(1), 4.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.