Fyra tips för att undvika att känna sig hungrig hela tiden

Om man känner sig hungrig hela tiden så kan detta bero på dåliga matvanor, eller att man har en något ohälsosam livsstil. Det finns livsmedel som kan hjälpa dig att få en bättre emotionell kontroll.
Fyra tips för att undvika att känna sig hungrig hela tiden

Senaste uppdateringen: 22 februari, 2019

Har du nyligen ätit lunch och fortfarande känner dig hungrig? Då kan anledningen vara att du inte har de nödvändiga näringsämnena i din kost. Hur kan du undvika att känna dig hungrig hela tiden? Det kommer vi berätta för dig i den här artikeln.

Några möjliga anledningar till att du känner dig hungrig hela tiden

Det har antagligen hänt att du någon gång efter en lunch bara kan gå en timme innan du inser att du är hungrig igen!

Varför händer detta?

Det finns olika anledningar som kan ligga bakom, som exempelvis:

Uttorkning

Vätskebrist kan vara anledningen till att du är hungrig hela tiden.

Många gånger när vi tror att vi är hungriga så är vi egentligen törstiga. Anledningen till detta är att uttorkning ibland har samma symptom som då man är hungrig.

I vilket fall som helst så behöver kroppen vätska. Men hypotalamus kan inte skilja på om den behöver fast föda eller vätska, och den kommer därför “väcka” de regioner i hjärnan som hanterar dessa områden.

Insomni

Sömnbrist ökar dina nivåer av ghrelin, som får dig att känna dig hungrig hela tiden. Insomni reducerar också våra leptinnivåer, det hormon som gör att man känner sig mätt.

När du inte sover tillräckligt är det möjligt att kroppen “ber” dig om mat som sötsaker och mjölprodukter.

Socker

Sockerbitar och strösocker.

Det är inte hälsosamt med sötsaker, då de innehåller många kalorier, och de kommer bara “fylla magen” under en kort tid.

De kolhydrater som finns i sötsaker, bakelser och kakor kan öka blodsockret mer än normalt för att därefter få det att sjunka kraftigt. Det är anledningen till att du känner dig hungrig igen en timme efter att ha ätit bakverk.

Stress

Stress ökar produktionen av adrenalin och kortisol, vilket orsakar samma effekter som uppstår vid insomni: att man inte känner sig mätt efter att man har ätit. Dessa hormoner ökar din aptit och reducerar bl.a. serotonin.

Detta gör att man känner sig väldigt hungrig, även efter lunch och middag.

Kost

Det är viktigt med rätt kost.

Vissa av dina matvanor kan också få dig att känna dig hungrig hela tiden. Om du exempelvis inte har tillräckligt med protein i din lunch, om du inte äter tillräckligt med hälsosamma fetter eller om du hoppar över måltider, så är det möjligt att din mage “skriker efter mat”.

Det kan också bero på att du dricker för mycket alkohol, vilket gör dig uttorkad, att du äter för snabbt (din hjärna får inte signalen att du är mätt) eller att du tittar på bilder av mat på sociala medier (vilket ökar aptiten).

Tips för att undvika att känna sig hungrig hela tiden

Att förstå varför du konstant känner dig hungrig är det första steget för att bemöta den där hungern som inte lämnar dig ifred. Vi kommer nu ge dig några tips som kommer hjälpa dig att inte känna dig hungrig hela tiden.

Tillred olika hälsosamma måltider varje dag

Yoghurt och müsli.

Det handlar inte om att äta utan kontroll, utan om äta på ett intelligent sätt. Istället för att äta mycket tre gånger per dag så kan du dela upp måltiderna i 5-6 mindre måltider per dag.

Det innebär: frukost, mellanmål, lunch, mellanmål och middag. Till dina mellanmål kan du välja frukt, yoghurt med müsli eller en smoothie.

Ät en bra frukost

Det första måltiden på dagen bör bestå av fast föda och hålla dig mätt under många timmar. Det är därför inte en bra idé att dricka en kopp kaffe, samtidigt som man sminkar sig och byter kläder eller när man är på väg till kontoret. Ta dig tid till att äta frukost.

Maten bör innehålla protein, hälsosamma fetter och kolhydrater. Du kommer då undvika insulintoppar i blodet och du kommer ha energi från början av dagen.

Du kan exempelvis äta äggröra (protein), en tallrik yoghurt eller mjölk, frukt eller lite fullkornsvetebröd (kolhydrater) med olivolja, avokado eller nötter (hälsosamma fetter).

Öka ditt intag av fibrer

Frukter och havregryn till frukost.

En annan strategi för att man inte ska känna sig hungrig hela tiden är att öka intaget av fibrer. Fibrer är ett väldigt viktigt näringsämne som hjälper oss att känna oss mätta längre och som ger oss den energi vi behöver för att bemöta dagen.

För att få det rekommenderade dagliga intaget (20 g fibrer) kan du äta två frukter, två portioner grönsaker, ris, bröd eller pasta.

Drick grönt te

Grönt te är ett te med många egenskaper som hjälper dig att undvika att känna dig konstant hungrig. Grönt te hjälper dig också att bränna fett. Om du dricker detta te varmt kommer magen känna sig mätt. Om du dricker det kallt så kommer du undvika den uttorkning vars symptom kan blandas ihop med hunger.

Det är bra på förmiddagen eller sen eftermiddag, tillsammans med en handfull nötter eller frön!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Yoshida Y, Simoes EJ. Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Curr Diab Rep. 2018 Apr 18;18(6):31. doi: 10.1007/s11892-018-1004-6. PMID: 29671076; PMCID: PMC6025796.
  • Axley PD, Richardson CT, Singal AK. Epidemiology of Alcohol Consumption and Societal Burden of Alcoholism and Alcoholic Liver Disease. Clin Liver Dis. 2019 Feb;23(1):39-50. doi: 10.1016/j.cld.2018.09.011. PMID: 30454831.
  • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344. doi: 10.1038/s41430-018-0295-7. Epub 2018 Aug 30. PMID: 30166637.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.