Tips för hur du slutar skrika på dina barn

Kan du inte sluta skrika på dina barn? Ibland tappar man kontrollen för att man har för många ansvar och uppgifter.
Tips för hur du slutar skrika på dina barn

Senaste uppdateringen: 30 juli, 2022

Kan du inte sluta skrika på dina barn? De ska inte behöva beskyllas för dina frustrationer. Att skrika på barn kan leda till låg självkänsla, och även att de blir mer reaktiva och konstant defensiva.

De lär sig att härma vad de ser och handlar på samma sätt, vilket får dem att bygga upp negativa karaktärsdrag, såsom att inte veta hur man lyssnar på andra.

Så hur kan du sluta skrika på dina barn?

Identifiera när där du tappar kontrollen

Kvinna skriker med fingret i vädret

Det första du ska göra för att inte skrika på dina barn är att erkänna att du har problem med självkontrollen. Om du inte inser det från början kommer problemen förmodligen inte lösas.

Ibland vill vi inte se verkligheten, och konsekvenserna av våra handlingar påverkar oss inte alltid. Det slutar med att de påverkar barn som inte gjort något fel.

Det första steget är att analysera de stunder när du tappat kontrollen och skrikit på dina barn.

Det kommer låta dig se ett mönster. Du kanske till exempel alltid skriker på dem precis när du kommit hem från en lång dag på jobbet eller när du grälat med din partner.

Att vara medveten om det kommer inte bara hjälpa dig att kontrollera dig själv, utan även lösa de problem som brukar provocera ditt humör. Det är en lärdom vi alla kan dra nytta av.

Framförallt ska du inte skuldbelägga dig själv; det är normalt att tappa humöret efter en stressig situation på jobbet eller efter ett gräl där dina känslor blottats.

Det är aldrig för sent att komma underfund med det och börja agera bättre, så låt oss sätta igång!

Var försiktig med dina förväntningar

Man pekar på liten flicka

Förväntningar spelar oss alltid spratt, speciellt när vi förväntar oss att andra ska agera som vi tycker att de borde.

Det är en vanlig situation med barn. Till att börja med antar vi att barn alltid känner till de mest uppenbara av saker, men så är inte alltid fallet.

Om din son till exempel kastar ett glas på marken kan det vara för att han ville uppleva och lära sig vad som skulle hända med det, utan att veta konsekvenserna det skulle få. Om du då skriker på honom är det på grund av något han inte visste var fel.

Små barn känner fortfarande inte till många av de grundläggande, underförstådda regler som styr vår värld, och lär sig dem ofta genom att någon skriker på dem. Det kan ibland få förödande konsekvenser, eftersom de kan bli undertryckta, osäkra och väldigt rädda.

Tänk innan du handlar. Det är ibland viktigt att ta ett steg tillbaka innan du reagerar på de små sakerna.

Dina förväntningar hindrar dig från att se vad som verkligen händer och får dig att bli orättvis mot dina barn.

Tänk & andas innan du börjar skrika på dina barn

Par ler mot himlen

Som sagt behöver man inte agera omedelbart på situationer som har en tendens att provocera en och mana ens känslor att explodera på oväntade och aggressiva sätt.

Det är bättre att ta en stund för sig själv, lämna rummet barnet befinner sig i och få lite frisk luft. Andas, lugna ned dig och observera situationen så objektivt som möjligt.

När känslorna invaderar har vi en tendens att inte tänka resonligt. Vi bara känner, skriker och uttrycker våra känslor utan kontroll över vad vi säger eller gör.

Om du ger dig själv lite tid kommer du upptäcka många saker som du kanske inte var medveten om.

Du kan till exempel inse att du bär på höga eller orealistiska förväntningar, att ditt barn helt enkelt inte visste skillnaden mellan rätt och fel eller att din ilska inte är ett resultat av den nuvarande situationen, utan av tidigare händelser.

Att skrika på dina barn är ett negativt sätt att föregå med gott exempel. Om du kan anta utmaningen är det något som kan lösas utan problem.

Du behöver bara lite viljestyrka och en önskan att förändra din attityd, samt vetskapen att det annars kan få konsekvenser för dina barn.

De ska inte beskyllas för problemen du ställs inför i vardagen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.