Te främjar epigenetiska förändringar hos cancerdrabbade

Att dricka te må inte vara en garanti mot uppkomsten av cancer, men studier har visat att det kan hjälpa. Att dricka två koppar om dagen kan dessutom hjälpa dig att reglera östrogenprocessen.
Te främjar epigenetiska förändringar hos cancerdrabbade

Senaste uppdateringen: 29 mars, 2019

Epigenetiska förändringar är kemiska modifikationer som har förmågan att “sätta på” och “stänga av” vissa gener. För kvinnor är det bra att sätta på vissa gener, eftersom de kan skydda mot cancerogena processer och metabolismen av östrogenI den här artikeln vill vi ge dig mer information om detta ämne.

Det kommer inte som någon överraskning att te är den näst populäraste drycken i världen efter vatten. De flesta varianter är nyttiga, oavsett om det är grönt te, kamomillte eller vitt te. Visste du dock att grönt te har massor av antioxidanter? Det gör det väldigt bra för att förbättra vissa processer i kroppen.

Många studier har gjorts om bladen från Camelia sinensis, och av dessa står en relativt ny ut från mängden. Uppsala universitet här i Sverige har publicerat en intressant studie där man visar att regelbunden konsumtion av te producerar epigenetiska förändringar hos kvinnor.

Epigenetiska förändringar: Att dricka te regelbundet är bra för kvinnor

Kvinna ligger i sängen med en kopp te

Ledaren för studien var Weronica Ek. Hon arbetar på institutionen för immunologi, genetik och patologi på Uppsala universitet. Studien utfördes med olika befolkningar runtom i Sverige under loppet av fem år. I studien analyserade man effekterna av både kaffe och te på en genetisk nivå. De gjorde det både för män och kvinnor.

Resultaten var som följer:

Katekinerna i te är anticancerogena och ger epigenetiska förändringar

Det första de observerade var att kaffe inte hade någon effekt på en genetisk nivå. Men för te hände flera intressanta saker. Det spelade dessutom inte roll om det var grönt, svart eller vitt te.

Först och främst upptäckte man att te orsakar flera epigenetiska förändringar hos kvinnor, men inte män. Märkligt nog hittades många av de epigenetiska förändringarna i gener som är involverade i utvecklingen och förebyggandet av cancer. Vidare påverkades även generna som har hand om ämnesomsättningen av östrogen.

Tidigare studier har visat att te minskar östrogennivåerna. De kemiskt aktiva beståndsdelarna i östrogen, såsom katekiner, har störst åverkan på de cancerogena cellerna. Test i laboratorier på kulturer har demonstrerat detta. Tack vare dess polyfenoler, teaflaviner och tearubiginer kan te hjälpa till att skydda dina celler och ditt DNA mot cellulär spridning och apoptos – celldöd.

Varför gagnas kvinnor mer än män?

Kvinna ler mot kameran

Svaret på denna fråga kommer kräva mer forskning. Dessvärre är problemet i studien att kvinnor dricker mer te än män. Så vad skulle hända om män drack samma mängd te som kvinnor? Det är något vi ännu inte vet.

Men man har återigen kunnat visa att te positivt reglerar östrogen. Oavsett vad som händer är det mycket intressant i sig självt. Östrogen är en grupp kvinnliga könshormoner. Dessa utför vissa fysiologiska uppgifter. Om en kvinna till exempel genomgår en kombinerad hormonbehandling för att behandla klimakteriet involverar denna behandling östrogen och progestin.

Vidare är dessa hormoner även verksamma i cancerogena processer. I det långa loppet är det ett faktum som kan öka kvinnors risk för att bli drabbade av bröst- eller endometriecancer.

En kopp te

Epigenetiska förändrinar är en bra anledning till att dricka te

Avslutningsvis vill vi säga att studien gjort en viktig upptäck: te gagnar kvinnor genom att reglera aktiveringen av gener som agerar som beskyddare mot utvecklingen av cancer. Det är dock viktigt att komma ihåg att forskare fortfarande måste utföra fler studier för att titta på detta i detalj. De vill trots allt se hur dessa förändringar sker. De vill dessutom se vad som kan hända i den manliga kroppen.

Det är även väldigt viktigt att komma ihåg att te inte kommer läka cancer. På samma sätt kommer det heller inte helt förebygga dess uppkomst. Istället borde vi se på det som en “väktare” – en naturlig förmedlare av god hälsa. Som med allt måste du dricka det med måtta.

Därför finns det inget bättre än att njuta av två koppar te om dagen, oavsett kön. Du måste även leda en hälsosam livsstil, äta en balanserad kost och undvika farliga vanor såsom tobak och stillasittande.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.