Ta bort skrynklor från kläder utan att använda strykjärn

Lär dig hur du kan ta bort skrynklor från kläder utan att använda strykjärn! Du kan se till att dina plagg redo att användas även när du är på språng. Vi har alla tips här!
Ta bort skrynklor från kläder utan att använda strykjärn

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Är det möjligt att ta bort skrynklor från kläder utan att använda strykjärn? Lyckligtvis är det så. Det går att ta bort veck och skrynklor utan att behöva gå igenom den tråkiga sysslan att stryka.

Det är många som är överens om att stryka kläder är en av de hushållssysslor som är bland de tråkigaste och ofta skjuts upp. Det är inte konstigt: det tar mycket tid och energi bara för att man vill hålla kläderna fria från veck.

Många av oss är överens om att man inte behöver stryka, utan att det räcker med att kläderna är rena och i gott skick för att förhindra veck. Men oavsett hur mycket vi skjuter upp uppgiften är det viktigt att kläderna är skrynkelfria när det är dags att klä på sig för att gå till kontoret eller något viktigt event.

Annars kommer du inte att ge en särskilt professionell och snygg bild av dig själv när du dyker upp. Låt oss ta en titt på några metoder för att ta bort veck och skrynklor från kläder utan att stryka dem.

1. Ta bort skrynklor från kläder genom att spraya med vattenflaska

Om du häller vatten i en sprayflaska och blöter plagget kommer det att få färre skrynklor och veck när det torkar. Det kanske inte är den mest effektiva tekniken, men det kommer åtminstone att minska antalet veck avsevärt. Avståndet till kläderna när du sprayar bör vara cirka 30 centimeter.

Skrynkelfri kostym tack vare hjälp av sprayflaska.

2. Använd en hårtork

Detta är en av de klassiska och mest använda metoderna för att ta bort veck från kläder utan att stryka. En hårtork är en vanlig apparat som många har hemma. För att använda den för att stryka kläder måste du först placera plagget på en plan yta och sträcka ut det väl.

Sedan behöver du bara slå på hårtorken och föra den över plagget på några centimeters avstånd. Du kan spraya några droppar vatten på tyget för att underlätta processen. Du kommer att se att plagget blir skrynkelfritt på några sekunder!

Vi tror att du också kan vara intresserad av att läsa: Lär dig att göra en egen klädhängare

3. Använd en plattång

Denna teknik är ofelbar, speciellt för de delarna av plaggen som är svårast att stryka: kragen, slutet på ärmen och ärmarna. Kontrollera först att plattången inte är smutsig, inte har några spår av hårprodukter på ytorna och inte är rostig för att förhindra fläcka plaggen.

Se till att vara försiktig med hur mycket tryck du använder på plagget. Var försiktig så att du inte bränner dina kläder!

4. Använd vattenånga för att ta bort skrynklor från kläder

Du kan dra nytta av den ånga du producerar när du duschar för att få bort skrynklor från dina kläder. Placera helt enkelt bara plagget på en galge och häng det i badrummet innan du tar en dusch.

Försök dock att hålla plaggen borta från badkaret så att de inte blir helt blöta. Ångan från det varma vattnet hjälper till att göra dina kläder skrynkelfria. Cirka 15 minuter av ångning räcker.

5. Använd en fuktig trasa för att ta bort skrynklor från kläder

Alternativet att använda en fuktig trasa eller handduk misslyckas aldrig, och det är mycket användbart när du är på resande fot och inte har tillgång till strykjärn eller andra alternativ.

Placera plagget på en plan yta och lägg en fuktig handduk på det, tryck på plaggets veck. Häng till sist kläderna på en galge och låt dem torka innan du klär på dig.

6. Lägg kläderna i torktumlaren

Ett av sätten att ta bort skrynklor från dina kläder är att använda en torktumlare. Innan du gör detta, kontrollera etiketterna på varje plagg för att säkerställa vilken torktemperatur de tillåter samt den maximala tiden de kan vara i maskinen.

När du har kontrollerat vart och ett av plaggen, placera några isbitar inuti tillsammans med kläderna. Isen kommer att avge ånga medan den smälter när torktumlaren värms upp. Denna fukt är det som hjälper dina klädor att bli skrynkelfria.

7. Spray som förhindrar skrynklor

Det finns också särskilda sprayer att köpa som ger utmärkta resultat när det kommer till att få skrynkelfria kläder utan att stryka. I allmänhet är de billiga och har en härlig doft. Följ tillverkarens instruktioner och dina kläder kommer att vara skrynkelfria på några sekunder.

Du kan också göra din egen spray. För att göra detta, placera en del ättika och tre delar vatten i en sprayflaska. Spraya det på kläderna och låt dem lufttorka. Det är billigt, miljövänligt och väldigt lätt att använda!

Använd en hårfön för att stryka kläder.

Vi tror att du också kan vara intresserad av att läsa: Säg adjö till illaluktande kläder med 6 naturliga trick

8. Använd en madrass för att ta bort skrynklor från kläder

Slutligen kan du aldrig misslyckas med madrasstricket. Bred först ut plagget på en plan yta, och sträck försiktigt men bestämt ut vecken med händerna.

Rulla sedan ihop plagget som en pappersrulle och lägg det under madrassen så att madrassens vikt sätter ett bra tryck på tyget. Efter ungefär en halvtimme är plagget klart att bäras!

Alternativa sätt att ta bort skrynklor från kläder

Förhoppningsvis kan du använda några av dessa metoder för att ta bort skrynklor och veck från dina plagg om du inte tycker om att stryka med strykjärn. Kom ihåg att alltid kontrollera temperaturen om du använder alternativ som värmer, såsom hårtorken och strykjärnet, för att inte förstöra dina kläder.

Nu vet du att du kan hålla dig skrynkelfri även när du är ute och reser, och ett strykjärn är inte är ett måste. Det finns många “hemgjorda” och budgetvänliga alternativ som är mycket enkla att använda!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gómez Velásquez, A. E. (2018). Ropa de segunda mano y pronta moda, a nivel local y global(Bachelor’s thesis, Escuela Arquitectura y Diseño).
  • Beltrán, B. (2019). Economía Circular, ¿ una nueva moda, o una necesidad?. Calidad: Revista mensual de la Asociación Española para la Calidad, (1), 1.
  • Catherman, J. (2017). Guía práctica para la masculinidad: Cómo asar un filete a la perfección, cambiar un neumático, impresionar a una chica y 97 habilidades más que necesitas para sobrevivir. Baker Books.
  • Mas Muñoz, M. C. (2016). Procesos de lavado, planchado y arreglo de ropa en alojamientos. Ediciones Paraninfo, SA.
  • de Sousa Congosto, F. (2007). Introducción a la historia de la indumentaria en España(Vol. 231). Ediciones AKAL.
  • Altamirano Tene, M. P., & Pauta Coello, D. C. (2017). Experimentación y sistematización de procedimientos para eliminar diversas manchas de acuerdo al tipo de base textil(Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.