4 tips för att torka kläder snabbt

Ett strykjärn, en hårtork och en stor handduk kan vara dina bästa medel när du snabbt behöver torka kläder. Här visar vi hur du använder dem.
4 tips för att torka kläder snabbt

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Hushållsarbete tar tid. Att laga mat, städa, ta hand om familjen, tvätta och torka kläder är inga lätta uppgifter. Därför kan några tips för att torka kläder snabbt säkert underlätta vardagen för dig.

När det kommer till att torka kläder kan det vara en bra lösning att använda en torktumlare. Många menar dock att det skadar kläderna och alla har helt enkelt inte tillgång till den här typen av maskin. Hur som helst så kommer dessa fyra knep för att torka kläder snabbt att vara till stor hjälp.

1. Använd en hårtork för att torka kläder snabbt

Om du inte har så mycket tid kan detta trick vara mycket användbart. Om du vill torka dina kläder med en hårtork, följ på dessa steg:

  • Vrid ur dina kläder så mycket som möjligt och häng dem på en galge.
  • Slå på hårtorken och ställ in temperaturen beroende på material. Är det ull eller vattentätt tyg är kall luft bäst. För andra typer kan du använda värme.
  • Var noga med att inte placera hårtorken mot själva plagget. Detta kan bränna eller missfärga det, så håll den på säkert avstånd.
  • Medan du torkar med ena handen, rör på plagget med den andra för att påskynda torkningen. Kom ihåg att fickor och sömmar på byxor är svårast att torka, så du bör lägga mer tid på dessa områden.

2. Det bästa sättet av alla: Frisk luft

Genom århundraden har detta varit en effektiv metod som är användbar än idag. Tänk på följande när du vill torka dina kläder snabbt utomhus:

  • Vrid ur kläderna innan du hänger upp dem på ett klädstreck eller en torkvinda. Ju mer vatten kläderna har i sig, desto längre tid tar de att torka.
  • Försök att hänga dina kläder med lite avstånd från varandra så att luft kan tränga in mellan dem. Detta minskar också risken för att de börjar lukta illa.
  • Om det är en solig dag kan du dra nytta av det. Undvik dock att hänga mörka kläder i direkt solljus eftersom de då kan blekna. Kan du inte undvika detta kan det hjälpa att hänga dem ut och in.
  • Om det regnar eller snöar är det bäst att hänga din tvätt inomhus. För att göra detta, leta efter den varmaste platsen i ditt hem, köp ett ihopvikt torkställ och se till att kläderna hänger utspridda.
  • Ett annat knep är att lägga ut kläderna på någon plats. Tänk på att inte göra detta på trä eftersom det suger åt sig fukt vilket kan skada både träet och klädesplagget.
tvätt på lina

3. Använd strykjärn för att torka kläder snabbt

Du kanske redan har provat det här tricket, men det skadar inte att nämna det. Följ dessa steg:

  • Vrid vattnet ur kläderna.
  • Lägg sedan en handduk under kläderna. Detta fångar upp ånga och fukt och dina kläder torkar snabbare.
  • Ställ inte in strykjärnet på för hög temperatur, eftersom det kan bränna dina kläder, vilket du självklart inte vill ska hända.
  • Kom ihåg att fickorna och sömmarna på byxorna tar längre tid att torka, så du bör fokusera på dem.
  • Tänk också på att när du stryker kläder som är mycket blöta så ökar risken för att strykjärnet ska lämna märken efter sig.

4. Använd en stor handduk

Vill du ta bort överflödigt vatten? Har du testat att använda en handduk? Detta kan du göra genom att följa dessa instruktioner:

  • Lägg en stor handduk på en plan yta och lägg klädesplagget ovanpå.
  • Se till att plagget ligger helt inuti handduken.
  • När du har gjort detta, rulla ihop handduken från ena änden till den andra.
  • Vrid sedan ur handduken så mycket du kan, rulla ut den och ta bort plagget du hade inuti.
  • Häng upp plagget. Tack vare behandlingen med handduken kommer det att ta kortare tid att torka.
trave handdukar

Du kan torka kläder snabbt när du inte har mycket tid

När du inte har en torktumlare kan det vara en stressfaktor att torka kläder om du behöver göra i ordning din tvätt så fort som möjligt. Men det finns flera knep du kan använda för att göra detta.

Att använda strykjärn eller hårtork är båda bra alternativ. Kom bara ihåg att strykjärnet inte ska vara extremt varmt för att undvika att bränna plagget. Beroende på materialet kan du också behöva anpassa temperaturen. Slutligen, se till att hålla en hårtork på tillräckligt stort avstånd.

Som vi nämner är det att hänga upp sin tvätt utomhus en traditionell metod som många fortfarande använder eftersom den är både effektiv och miljövänlig. Se till att hänga dina kläder långt ifrån varandra så att luften kan göra sitt och tvätten inte börjar lukta illa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ramos Velásquez, Carlos Felipe. Desarrollo textil para el secado rápido de ropa. BS thesis. Bogotá-Uniandes, 2004.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.